eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tíz százalékkal kevesebbet fizetnek a fővárosi távfűtésért

A szeptemberi fűtésszámlához a főváros kérésére a szolgáltató egyszeri, 10 százalékos díjjóváírást könyvel el, a novemberi számlában pedig már megjelenik a kormány által a héten elfogadott távhőtámogatási kompenzáció is - tájékoztatta az InfoRádiót a Főtáv Zrt. szóvivője. Ezek a kedvezmények havonta 1-2 ezer forintos megtakarítást jelentenek - mondta Balog Róbert. Egy 52 négyzetméteres lakás fűtésének díja mintegy 240 ezer forint évente.

A távhő-kompenzációról szóló rendelet értelmében október elsejétől minden érintett háztartás kap támogatást, azok is, amelyeknek eddig szociális alapon nem járt. Ezek a fogyasztók havonta 1150 forintos kompenzációra számíthatnak a fűtési szezon hat hónapja alatt - mondta az InfoRádiónak a Főtáv Zrt. szóvivője.

Budapesten jelenleg körülbelül 78 ezer fogyasztó részesül valamilyen energiatámogatásban, nekik így a továbbiakban nagyobb mértékű kompenzáció jár - fűzte hozzá Balog Róbert.

A főváros vezetésének kérésére, a korán jött hideg miatt, a Főtáv egyszeri, 10 százalékos, háztartásonként körülbelül egy-kétezer forintos díjjóváírást könyvel el minden fogyasztónak szeptemberi fűtésszámlája végösszegéből - közölte a szóvivő.

A társaság a 10 százalékos korszerűsítési kedvezmény biztosításával, az alapdíjemelés elhalasztásával, illetve az egyszeri díjjóváírással visszaosztotta a fogyasztóknak azt a pénzt, amelyet az elmúlt évben lezajlott hatékonyságjavítási folyamatnak köszönhetően takarított meg - mondta Balog Róbert.

A 241 ezerből jelenleg 210 ezer lakásban üzemel a távfűtés. Egy 52 négyzetméteres otthon fűtése évente 240 ezer forintba kerül. Az alapdíj ebből 83 ezer forintot tesz ki, amelyből a Főtávhoz 63 ezer forint jut el, a fennmaradó rész az áfa - tette hozzá a szóvivő.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×