eur:
389.13
usd:
360.72
bux:
68463.64
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Orvoshiány világszerte

Az egész világon szakemberhiány van. Bár az európai országok gyakran panaszkodnak arra, hogy kevés az orvos, még mindig itt a legjobb a helyzet. A mérnököknek sem kell félniük attól, hogy állás nélkül maradnak, hiszen az egész világon keresettek.

A Népszabadság azt írja, hogy egy nagyobb csónakból és néhány hídelemből összeeszkábált vízi határátkelőt zárnak be október végén az Ipoly folyón. A párját ritkító alkalmatosság Õrhalom és a Szlovákiához tartozó Ipolyvarbó között az ott hat-hét méter széles folyón biztosította az átkelést úgy, hogy a csónak nem vízi járműként, hanem hídként szolgált.

Korábban állt ott egy híd, azt azonban az ötvenes években lebontották, hogy megszűnjön a két ország között az ellenőrizetlen kapcsolat. A határátkelés lehetővé tételekor a helyiek örömükben pár nap alatt új hidat ácsoltak.

A határőrök közölték, hogy ezt a hidat is el kell bontani. A rendelet szerint ugyanis - jóllehet csak térdig ér a víz - egyedül a vízi átkelés szabályai szerint, vagyis csónakkal lehetséges az áthaladás.

A Magyar Nemzetben az áll, hogy Szegeden több egyetemi oktató is úgy véli, a tandíjat azért akarja bevezetni a kormányzat, hogy a hallgatóktól beszedett pénzel egyenlő értékű forrást később kivonhassák a felsőoktatásból. Volt MSZP-s és fideszes politikusok is úgy vélik: egyértelmű a kormányzat célja a tandíj bevezetése.

A Világgazdaságban olvasható, hogy szakemberhiány van világszerte. A 26 országban megkérdezett 32 ezer munkáltató válaszaiból az derül ki, hogy Észak- és Dél-Amerikában a legrosszabb, Európában pedig a legjobb a helyzet. Az minden kontinensen elmondható, hogy nincs elég mérnök és orvos.

A Napi Gazdaság számol be arról, hogy a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezésének termőföldről szóló pontja nem csak a magánszemélyek esetében vetne fel problémákat a földvásárlási sorrend megváltoztatása esetén. Kun Mihály, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. vezérigazgatója szerint a gazdasági társaságoknál is problémát jelentene ez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Fontos sávban a forint

Fontos sávban a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×