eur:
396.35
usd:
370.21
bux:
71492.81
2024. június 27. csütörtök László
Izraeli tüzérségi egység lövedékei Dél-Izraelben, a Gázai övezet határtérségében 2023. október 26-án. Az előző este az izraeli hadsereg egyik elitegysége harckocsikkal szárazföldi rajtaütést hajtott végre a Gázai övezet északi részén, előkészítendő az övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni katonai fellépés következő szakaszát.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Netanjahu vádja: Washington visszatartja az Izraelnek szánt fegyvereket

Az Egyesült Államok felülvizsgálja az Izraelnek szánt, nagy pusztítást okozó bombák szállítását. Washington attól tart, hogy ezeket sűrűn lakott területek ellen vethetik be. Előzőleg Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta: a szövetséges visszatartja a hadi anyagot.

A Fehér Ház további vonakodása, hogy zöld utat adjon Izraelnek a Gázában folytatott totális háborúhoz, kiváltotta az izraeli miniszterelnök haragját. Benjamin Netanjahu azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy „visszatartja a fegyvert és a lőszert” háborúban álló országától.

A palesztinok támogatói közben azért bírálják Washingtont, mert szerintük asszisztál az elkövetett „népirtáshoz”.

A Fehér Ház középutas politikájára utalva Netanjahu először megköszönte a tavaly október 7-i terrortámadások után kapott amerikai támogatást, hozzátette viszont, hogy „felfoghatatlan, hogy az elmúlt pár hónapban a Biden-kormányzat Izraelnek szánt fegyvereket és lőszert tartott vissza”.

A válasz szerint az amerikai vezetés nem bízik abban, hogy tényleg úgy folytatná a háborút, hogy közben minimálisra szorítja a palesztin polgári áldozatok számát. Antony Blinken külügyminiszter ugyanis azt mondta, hogy Washington „még mindig mérlegeli egy nagy bombákból álló szállítmány elküldését, mert aggódik, hogy sűrűn lakott körzetek ellen vethetnék be őket”.

Blinken korábban arról beszélt, hogy a következő napokban feloldják az összes fegyverszállítási korlátozást Izrael irányában. Joe Biden elnök még májusban figyelmeztette a zsidó államot: leállítják a fegyverszállítást, ha Izrael totális inváziót indít a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah város ellen.

A városban zsúfolódtak össze a Gáza más részeiről odamenekült palesztinok. Izrael szerint viszont ezt kihasználva ott is rejtőzködik a Hamász terrorszervezet fegyveres ereje. Biden figyelmeztetése ellenére az izraeli erők mégis megjelentek a városban, hogy elrabolt túszokat mentsenek ki és a Hamász embereire vadásszanak.

Netanjahu azt mondta, hogy múlt héten „őszinte beszélgetést” folytatott Blinkennel, és hogy a külügyminiszter megnyugtatta: a Fehér Ház mindent megtesz a szállításokat fékező akadályok elmozdítására. Azzal is érvelt, hogy több fegyverrel gyorsabban lezárná a háborút.

Netanjahu végső célja a Hamász felszámolása, a hadsereg szóvivője azonban most nyíltan ellent mondott neki: Daniel Hagari ellentengernagy szerdán egy interjúban azt mondta, „a feladat végrehajtása lehetetlen, és az, hogy a Hamászt eltüntessük, porhintés. A Hamász egy gondolat, egy párt, az emberek szívében van. Aki azt hiszi, fel lehet számolni, az rosszul gondolja” – mondta. A szokatlan bírálatot gyorsan tompította a hadsereg, amikor közölte: „Elkötelezte magát a kormány által megfogalmazott cél elérésében – éjjel és nappal.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×