eur:
395.07
usd:
368.74
bux:
69803.98
2024. június 18. kedd Arnold, Levente
Antony Blinken amerikai külügyminiszter (k) beszél a Gázai övezetben élők humanitárius megsegítése érdekében rendezett jordániai konferencián 2024. június 11-én.
Nyitókép: MTI/AP/Reuters pool

Antony Blinken: a Hamász miatt folytatódik a háború

„A háború tovább tart, mert a Hamász úgy döntött, hogy nemet mond a béketervre és folytatja a háborút, amit elkezdett”. Ez volt az amerikai külügyminiszter kommentárja arról, hogy a palesztin szervezet újabb feltételeket támaszt a fegyverszünet elfogadására.

A héten a Közel-Keleten járt Antony Blinken szerint a Nyugaton terrorszervezetté minősített Hamász „kivitelezhetetlen” ellenjavaslattal válaszolt a gázai háború leállítását célzó elképzelésre, amelyben szerepelt volna az izraeli túszok elengedése, cserébe a tűzszünetért.

A brit és más országok sajtójában megjelentek szerint Jahja Szinvar, a Hamász katonai parancsnoka, a múlt október 7-i, Izraelben elkövetett mészárlások kitervelője el akarja nyújtani a háborút, hogy javítsa tárgyalási esélyeit. A hivatalos izraeli politika közben az, hogy „teljesen megsemmisítik” a Hamászt.

Korábban az Egyesült Államok azt mondta, hogy Izrael elfogadta a jelenlegi tűzszüneti tervet, aminek a pontos részleteit ugyan nem hozták nyilvánosságra, a fő vonalai ismertek Joe Biden amerikai elnök két hete elhangzott beszédéből. Ebben szerepelt egy először 6 hetes, majd egy állandó tűzszünet, az összes izraeli túsz és ismeretlen számú palesztin fogoly szabadon engedése, és végül a Gázai övezet újjáépítése.

Az ideiglenestől az állandó tűzszünetig tartó átmenet lehet a legnehezebb tárgyalási téma, és ez okozhatja leginkább a megbeszélések kudarcát – jegyezte meg a The Telegraph című brit lap.

Egyiptomi források szerint a Hamász azt akarja, hogy Washington garantálja írásban az állandó tűzszünetet és Izrael kivonulását. Emellett

Szinvar elfogott üzenetei a politikai és katonai szárny közti vitára, valamint arra utalnak, hogy tárgyalási előnyt akar kovácsolni a több tízezer palesztin halálából.

A Hamász vezetője az elhunyt civileket „szükséges áldozatoknak” nevezte a Wall Street Journalhoz kiszivárgott üzeneteiben. „Ilyen áldozatokkal járt Algériának a Franciaországtól kivívott függetlensége is” – jegyezte meg.

Joe Biden szavai szerint a kezdeményezés Izraeltől származik, bár maga az izraeli kormány nyilvánosan nem támogatta. Viszont jóváhagyta a héten az ENSZ.

Az amerikai elnök külügyminisztere hétfőn járt Jeruzsálemben, majd Dohában is, ahol a Hamász irodát tart fent. Antony Blinken velük nem, csak a közvetítő katari vezetőkkel tárgyalt. Az amerikai külügyér a közös sajtótájékoztatójukon letörtnek tűnt:

„olyan alku volt az asztalon, ami szinte megegyezett a Hamász május 6-i javaslatával. Az egész világ támogatta, Izrael elfogadta, amire a Hamász egyetlen szóval válaszolhatott volna: igen”

– mondta.

Aztán azzal vádolta meg a szervezetet, hogy „két hétig várt, majd olyan módosításokat kért, amelyek túllépnek azon, amit korábban elfogadott... az eredmény: a Hamász által indított háború tovább folytatódik, szenvedni fognak a palesztinok, szenvedni fognak az izraeliek”.

Hogy mi az az extra, amit a Hamász kért, Blinken nem mondta el. Egy nevét elhallgató izraeli illetékes viszont azt állította: „minden értelmes paramétert módosítottak, és elvetették a Joe Biden elnök által felvázolt túszalkut”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×