eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 13. szombat Jenő
Antony Blinken amerikai külügyminiszter (k) beszél a Gázai övezetben élők humanitárius megsegítése érdekében rendezett jordániai konferencián 2024. június 11-én.
Nyitókép: MTI/AP/Reuters pool

Antony Blinken: a Hamász miatt folytatódik a háború

„A háború tovább tart, mert a Hamász úgy döntött, hogy nemet mond a béketervre és folytatja a háborút, amit elkezdett”. Ez volt az amerikai külügyminiszter kommentárja arról, hogy a palesztin szervezet újabb feltételeket támaszt a fegyverszünet elfogadására.

A héten a Közel-Keleten járt Antony Blinken szerint a Nyugaton terrorszervezetté minősített Hamász „kivitelezhetetlen” ellenjavaslattal válaszolt a gázai háború leállítását célzó elképzelésre, amelyben szerepelt volna az izraeli túszok elengedése, cserébe a tűzszünetért.

A brit és más országok sajtójában megjelentek szerint Jahja Szinvar, a Hamász katonai parancsnoka, a múlt október 7-i, Izraelben elkövetett mészárlások kitervelője el akarja nyújtani a háborút, hogy javítsa tárgyalási esélyeit. A hivatalos izraeli politika közben az, hogy „teljesen megsemmisítik” a Hamászt.

Korábban az Egyesült Államok azt mondta, hogy Izrael elfogadta a jelenlegi tűzszüneti tervet, aminek a pontos részleteit ugyan nem hozták nyilvánosságra, a fő vonalai ismertek Joe Biden amerikai elnök két hete elhangzott beszédéből. Ebben szerepelt egy először 6 hetes, majd egy állandó tűzszünet, az összes izraeli túsz és ismeretlen számú palesztin fogoly szabadon engedése, és végül a Gázai övezet újjáépítése.

Az ideiglenestől az állandó tűzszünetig tartó átmenet lehet a legnehezebb tárgyalási téma, és ez okozhatja leginkább a megbeszélések kudarcát – jegyezte meg a The Telegraph című brit lap.

Egyiptomi források szerint a Hamász azt akarja, hogy Washington garantálja írásban az állandó tűzszünetet és Izrael kivonulását. Emellett

Szinvar elfogott üzenetei a politikai és katonai szárny közti vitára, valamint arra utalnak, hogy tárgyalási előnyt akar kovácsolni a több tízezer palesztin halálából.

A Hamász vezetője az elhunyt civileket „szükséges áldozatoknak” nevezte a Wall Street Journalhoz kiszivárgott üzeneteiben. „Ilyen áldozatokkal járt Algériának a Franciaországtól kivívott függetlensége is” – jegyezte meg.

Joe Biden szavai szerint a kezdeményezés Izraeltől származik, bár maga az izraeli kormány nyilvánosan nem támogatta. Viszont jóváhagyta a héten az ENSZ.

Az amerikai elnök külügyminisztere hétfőn járt Jeruzsálemben, majd Dohában is, ahol a Hamász irodát tart fent. Antony Blinken velük nem, csak a közvetítő katari vezetőkkel tárgyalt. Az amerikai külügyér a közös sajtótájékoztatójukon letörtnek tűnt:

„olyan alku volt az asztalon, ami szinte megegyezett a Hamász május 6-i javaslatával. Az egész világ támogatta, Izrael elfogadta, amire a Hamász egyetlen szóval válaszolhatott volna: igen”

– mondta.

Aztán azzal vádolta meg a szervezetet, hogy „két hétig várt, majd olyan módosításokat kért, amelyek túllépnek azon, amit korábban elfogadott... az eredmény: a Hamász által indított háború tovább folytatódik, szenvedni fognak a palesztinok, szenvedni fognak az izraeliek”.

Hogy mi az az extra, amit a Hamász kért, Blinken nem mondta el. Egy nevét elhallgató izraeli illetékes viszont azt állította: „minden értelmes paramétert módosítottak, és elvetették a Joe Biden elnök által felvázolt túszalkut”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Tegnap az amerikai inflációs adatok közlését követően egy nagyobb profitrealizálás vette kezdetét Amerikában, az esést a Nasdaq vezette: a főként technológiai cégeket tömörítő index több mint 2 százalékot zuhant.Ezt követően Ázsiában is főként estek a tőzsdék: az esést a jappán Nikkei vezette. Ennek ellenére Európában jó hangulatban telik a kereskedés, a vezető indexek erősödnek, és a BUX is felfelé vette az irányt, délután pedig már Amerikában is emelkednek a tőzsdék a csütörtöki esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×