eur:
396.25
usd:
370.61
bux:
71081.39
2024. június 26. szerda János, Pál
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök helyzetjelentésre érkezik a szálemi helyőrségen, a palesztinok lakta Ciszjordánia határkerítésénél 2023. július 4-én, a ciszjordániai Dzsenín város menekülttáborában terrorista célpontok ellen végrehajtott izraeli katonai akció második napján. A rajtaütésen tizenkét palesztin vesztette életét, tucatnyian megsebesültek és több ezer palesztin civil elhagyta a városban lévő menekülttábort. Izrael lezárta a kétnapos akciót, amely során a hadsereg közlése szerint ezernél több robbanószerkezetet semmisítettek meg, több tucat fegyvergyártó műhelyben okoztak kárt, és harminc palesztin gyanúsítottat letartóztattak.
Nyitókép: MTI/EPA/Flash 90 pool/Sir Torem

Feloszlatta háborús kabinetjét Netanjahu

Ezentúl kilenc miniszter dönt gázai hadműveletekről.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő feloszlatta hétfőn háborús kabinetjét, miután Beni Ganc, a centrista Nemzeti Egység párt vezetője, volt védelmi miniszter egy héttel ezelőtt kilépett a testületből - jelentette be hétfőn a miniszterelnöki hivatal szóvivője.

Dávid Mencer sajtótájékoztatóján hozzátette, hogy a szűk körű hadikabinet Ganc távozásával tulajdonképpen automatikusan megszűnt, és feladatait a Netanjahun kívül kilenc miniszterből álló biztonsági kabinet veszi át és hoz majd döntéseket a gázai hadművelettel kapcsolatban.

A Netanjahu politikai ellenfeleként is ismert Ganc kilépését azzal indokolta, hogy nézetkülönbségek alakultak ki közte és a kormányfő között a gázai hadművelettel, illetve a Gázai övezetnek a konfliktus lezárása utáni jövőjével kapcsolatban.

Az izraeli háborús kabinetet a Gázai övezeti fegyveres konfliktus tavaly október 7-i kirobbanását követően egy reménybeli nemzeti egységkormány előfeltételeként hozták létre. Beni Ganc az izraeli kormánykoalícióból már a hónap elején egy másik miniszterrel együtt kilépett. Izraeli politikai megfigyelők szerint ezzel az lehetett a célja, hogy így próbálja megingatni a háborús kormányban helyet foglaló két szélsőjobboldali politikus, Itamár Bengvír nemzetbiztonsági miniszter és Becalel Szmotrics pénzügyminiszter pozícióját.

Címlapról ajánljuk

Elemzők az Arénában: a Tisza Párt megjelenésével izgalmas másfél év jön a politikában

Az európai parlamenti választás belpolitikai tanulságairól, a Magyar Péter-jelenség okairól és következményeiről és a főpolgármester-választás politikai utórezgéseiről is beszélt Böcskei Balázs, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Történelmi bukás készül Európa egyik legerősebb országában: jöhet a teljes hátraarc?

Történelmi bukás készül Európa egyik legerősebb országában: jöhet a teljes hátraarc?

A május végén váratlanul kiírt brit választások lehetséges időpontját nagyobb találgatás övezte, mint a végeredményét: az előrejelzések alapján kezdettől fogva lefutott meccs volt a Munkáspárt számára, a legtöbben ezért unalmas kampányidőszakra számítottak. A Brexit élharcosa, Nigel Farage újbóli színrelépése azonban felforgatta az eseményeket, a botrányok sorával sújtott, történelmi vereség elé néző konzervatív kormányfő, Rishi Sunak pedig már lehet, megbánta, hogy nem várt őszig a voksolás kiírásával. Az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke nagy eséllyel az olykor Tony Blairrel párhuzamba állított Keir Starmer lesz, no de mire számíthatunk az ismét kormányra kerülő Munkáspárttól?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×