eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Az izraeli hadsereg légicsapást mér a Gázai övezet északnyugati részére 2023. november 9-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legalább 240 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a tízezret.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Előrelépés: a Hamász elfogadta a fegyverszüneti határozatot

A Hamász elfogadja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát a gázai fegyverszünetről - jelentette ki kedden Számi Abu Zuhri, az iszlamista terrorszervezet egyik magas rangú tisztségviselője.

Abu Zuhri bejelentette, hogy a szervezet kész tárgyalásokat kezdeni a döntés végrehajtásának módjáról, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy gondoskodjon arról, hogy Izrael is ennek megfelelően járjon el.

"Az amerikai kormány igazi próbatétel előtt áll, miszerint képes-e biztosítani, hogy a megszálló (Izrael) eleget tegyen a háború azonnali befejezése kötelezettségének a Biztonsági Tanács határozatával összhangban" - mondta a Katarban élő Abu Zuhri.

Az Izraelben tárgyaló amerikai külügyminiszter, Antony Blinken kedden hangsúlyozta, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfő esti találkozójukon megismételte elkötelezettségét a Joe Biden amerikai elnök ismertette tűzszüneti és fogolycsere-megállapodás mellett. Erre a javaslatra alapozták az ENSZ BT amerikai kezdeményezésre elfogadott határozatát.

Blinken reménykeltőnek nevezte a Hamász BT döntésre adott válaszát, de kiemelte, hogy "fontos lesz a Hamász gázai vezetőinek válasza". Elmondása szerint a következő napokban is folytatódnak a tárgyalások a gázai háború befejezését követő helyzetről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×