eur:
396.52
usd:
371.17
bux:
70894.78
2024. június 26. szerda János, Pál
Az izraeli hadsereg légicsapást mér a Gázai övezet északnyugati részére 2023. november 9-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint legalább 240 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta a tízezret.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Előrelépés: a Hamász elfogadta a fegyverszüneti határozatot

A Hamász elfogadja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát a gázai fegyverszünetről - jelentette ki kedden Számi Abu Zuhri, az iszlamista terrorszervezet egyik magas rangú tisztségviselője.

Abu Zuhri bejelentette, hogy a szervezet kész tárgyalásokat kezdeni a döntés végrehajtásának módjáról, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy gondoskodjon arról, hogy Izrael is ennek megfelelően járjon el.

"Az amerikai kormány igazi próbatétel előtt áll, miszerint képes-e biztosítani, hogy a megszálló (Izrael) eleget tegyen a háború azonnali befejezése kötelezettségének a Biztonsági Tanács határozatával összhangban" - mondta a Katarban élő Abu Zuhri.

Az Izraelben tárgyaló amerikai külügyminiszter, Antony Blinken kedden hangsúlyozta, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfő esti találkozójukon megismételte elkötelezettségét a Joe Biden amerikai elnök ismertette tűzszüneti és fogolycsere-megállapodás mellett. Erre a javaslatra alapozták az ENSZ BT amerikai kezdeményezésre elfogadott határozatát.

Blinken reménykeltőnek nevezte a Hamász BT döntésre adott válaszát, de kiemelte, hogy "fontos lesz a Hamász gázai vezetőinek válasza". Elmondása szerint a következő napokban is folytatódnak a tárgyalások a gázai háború befejezését követő helyzetről.

Címlapról ajánljuk
Eldőlt, ki lesz a következő NATO-főtitkár

hivatalos
Eldőlt, ki lesz a következő NATO-főtitkár

A NATO döntéshozó szerve, az Észak-atlanti Tanács szerdán úgy határozott, hogy Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnököt nevezi ki a NATO következő főtitkárának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter – 2023 márciusa óta nem volt ilyen beszélgetés. A Pentagon szerint a két fél a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának szükségességéről beszélt, az orosz védelmi minisztérium szerint arra figyelmeztették Washingtont, hogy tovább eszkalálhatják a konfliktust az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok. Donald Trump amerikai elnökjelölt két tanácsadója olyan béketervet tett le az asztalra, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás felpörgetésének fenyegetésével késztetné Oroszországot béketárgyalásokra. A Kreml úgy reagált, nyitottak a tárgyalásra a „harctéri realitások” tükrében, vagyis az elfoglalt területeket semmiképpen nem adják vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×