eur:
395.7
usd:
368.53
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Nyitókép: Pexels.com

Turbulencia a repülőn újabb sérültekkel: „Ilyen félelmet még nem éltem át”

Nyolc embert kellett kórházba vinni az után, hogy újabb utasszállító gép került légörvénybe. Ezúttal a katari légitársaság Írországba tartó járatán történt baj. A múlt héten egy ember meghalt és sokan megsérültek a szingapúri légitársaság hasonló incidenst átélt gépén.

A dublini reptér közlése szerint nyolc embert szállítottak kórházba egy Írországán landoló gépről, amely turbulenciába került. A Qatar Airways járatának hat utasa és a személyzet két tagja szenvedett sérüléseket. Ők még a gépen kaptak elsősegélyt, majd a mentők úgy döntöttek, hogy kórházba kell vinni őket. További négy ember könnyebb sérüléseket szenvedett, amikor a Dohából induló járat vasárnap Törökország felett légörvénybe került.

A gépről leszálló utasok úgy fogalmaztak az RTE News ír közszolgálati médiumnak, hogy „nem sietnek majd ismét repülőre ülni az átéltek miatt”. Elmondásuk szerint a gép körülbelül 5 másodpercen át zuhant; egyikük beszámolója alapján

„az utaskísérő felemelkedett a levegőbe és mindent beborított az étel”.

„Egyes utaskísérők horzsolásokkal az arcukon szálltak le a gépről, volt akinek, felkötötték a karját, teljes volt a pánik” – mondta egy másik. Egy harmadik utas arról beszélt, hogy a rázkódás nyomán szétszakadt a nadrágja, és egy további arról, hogy ilyen félelmet még nem élt át repülőn.

A dublini reptér igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, miszerint a QR017-es járat „vasárnap délután egykor rendben leszállt. A gépet a mentők, a rendőrség és a tűzoltók fogadták, mivel hat utas és a személyzet hat tagja megsérült a Törökország felett átélt turbulenciában.”

Az RTE szerint a légörvény váratlanul következett be, két órával a járat indulása után, épp akkor, amikor elkezdték felszolgálni az ételt. A tudósítás szerint a gép nem 5, hanem 15-20 másodpercen át zuhanhatott. A Qatar Airways közölte, hogy belső vizsgálatot indít az ügyben.

A múlt kedden egy súlyos incidens nyomán egy 73 éves brit férfi meghalt a Singapore Airlines gépén és több tucatnyian súlyosan megsérültek, amikor gépük légörvénybe került. Az elhunyt halálát nem fizikai trauma, hanem feltételezett szívroham okozta, viszont a sérültek gerinc- és agykárosodást szenvedtek el, amikor a gép plafonjába csapódtak. Több mint 40 embert még mindig kórházban tartanak Bangkokban, 20-at közülük intenzív osztályon.

Az eset nyomán a szingapúri légitársaság módosította a biztonsági övek becsatolására vonatkozó szabályokat és az egyik útvonalát is. A döntés értelmében nem szolgálnak fel forró italokat és ételt, amikor él az övek becsatolását jelző figyelmeztetés.

A szingapúri gépet ért turbulencia nyomán a Boeing-777-es a thai fővárosban hajtott végre kényszerleszállást. Az eset óta az érintett járat kétszer is repült, de elkerülte Mianmar ama körzetét, ahol a hirtelen turbulencia bekövetkezett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×