eur:
395.14
usd:
368.3
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Pexels.com

Turbulencia a repülőn újabb sérültekkel: „Ilyen félelmet még nem éltem át”

Nyolc embert kellett kórházba vinni az után, hogy újabb utasszállító gép került légörvénybe. Ezúttal a katari légitársaság Írországba tartó járatán történt baj. A múlt héten egy ember meghalt és sokan megsérültek a szingapúri légitársaság hasonló incidenst átélt gépén.

A dublini reptér közlése szerint nyolc embert szállítottak kórházba egy Írországán landoló gépről, amely turbulenciába került. A Qatar Airways járatának hat utasa és a személyzet két tagja szenvedett sérüléseket. Ők még a gépen kaptak elsősegélyt, majd a mentők úgy döntöttek, hogy kórházba kell vinni őket. További négy ember könnyebb sérüléseket szenvedett, amikor a Dohából induló járat vasárnap Törökország felett légörvénybe került.

A gépről leszálló utasok úgy fogalmaztak az RTE News ír közszolgálati médiumnak, hogy „nem sietnek majd ismét repülőre ülni az átéltek miatt”. Elmondásuk szerint a gép körülbelül 5 másodpercen át zuhant; egyikük beszámolója alapján

„az utaskísérő felemelkedett a levegőbe és mindent beborított az étel”.

„Egyes utaskísérők horzsolásokkal az arcukon szálltak le a gépről, volt akinek, felkötötték a karját, teljes volt a pánik” – mondta egy másik. Egy harmadik utas arról beszélt, hogy a rázkódás nyomán szétszakadt a nadrágja, és egy további arról, hogy ilyen félelmet még nem élt át repülőn.

A dublini reptér igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, miszerint a QR017-es járat „vasárnap délután egykor rendben leszállt. A gépet a mentők, a rendőrség és a tűzoltók fogadták, mivel hat utas és a személyzet hat tagja megsérült a Törökország felett átélt turbulenciában.”

Az RTE szerint a légörvény váratlanul következett be, két órával a járat indulása után, épp akkor, amikor elkezdték felszolgálni az ételt. A tudósítás szerint a gép nem 5, hanem 15-20 másodpercen át zuhanhatott. A Qatar Airways közölte, hogy belső vizsgálatot indít az ügyben.

A múlt kedden egy súlyos incidens nyomán egy 73 éves brit férfi meghalt a Singapore Airlines gépén és több tucatnyian súlyosan megsérültek, amikor gépük légörvénybe került. Az elhunyt halálát nem fizikai trauma, hanem feltételezett szívroham okozta, viszont a sérültek gerinc- és agykárosodást szenvedtek el, amikor a gép plafonjába csapódtak. Több mint 40 embert még mindig kórházban tartanak Bangkokban, 20-at közülük intenzív osztályon.

Az eset nyomán a szingapúri légitársaság módosította a biztonsági övek becsatolására vonatkozó szabályokat és az egyik útvonalát is. A döntés értelmében nem szolgálnak fel forró italokat és ételt, amikor él az övek becsatolását jelző figyelmeztetés.

A szingapúri gépet ért turbulencia nyomán a Boeing-777-es a thai fővárosban hajtott végre kényszerleszállást. Az eset óta az érintett járat kétszer is repült, de elkerülte Mianmar ama körzetét, ahol a hirtelen turbulencia bekövetkezett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×