eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Nyitókép: Illusztráció (Facebook/@policiaslovakia)

Szlovákiában a tömeges bombafenyegetések miatt összehívhatják az ország biztonsági tanácsát

A május 7-i, több mint 1500 szlovákiai iskolát érintő bombafenyegetés után hétfő reggel a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetemen jelentettek újabb bombariadót. A rendőrség terroristatámadás különösen súlyos bűntette ügyében nyomoz. Kormánypárti és ellenzéki politikusok is elképzelhetőnek tartják, hogy a bombafenyegetésekkel az állam képességeit tesztelték.

Hétfőn reggel érkeztek fenyegető e-mailek a rendőrségre, melyek szerint a Szlovák Műszaki Egyetem pozsonyi rektorátusán bombát helyeztek el. Ezt követően a rendőrök kiürítették az épületet, melyet tűzszerészek és bombakereső kutyák segítségével átvizsgáltak, de robbanószerkezetet egyik helyiségben sem találtak. „A fenyegetés ügyét a Szlovákia legsúlyosabb bűncselekményeit vizsgáló Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség vette át” – közölte Zuzana Hrabovská, az országos rendőr-főkapitányság kommunikációs és bűnmegelőző osztályának munkatársa.

A rendőrség május 7-én több mint 1500 bejelentést regisztrált óvodákban, illetve általános és középiskolákban, valamint bankfiókokban és különböző üzletláncokban. Alapos vizsgálódást követően a bombaveszély nem igazolódott be. Az elkövetőt keresi a rendőrség. A tömeges bombariadó legnagyobb valószínűséggel kibertámadás volt a rendőrség szerint. Ilyen nagyszámú fenyegető e-mailt kiküldeni emberfeletti teljesítmény, ezért lehetségesnek tartják, hogy az üzeneteket egy robot küldte az iskoláknak. A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség terroristatámadás különösen súlyos bűntette ügyében nyomoz. A nyomozás továbbra is nagy erőkkel zajlik. Bővebb információt jelenleg nem adhatnak, hogy ne akadályozzák és ne lehetetlenítsék el a nyomozást. „Az elkövető 20-25 évig vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztésre számíthat” – hangsúlyozta Hrabovská, azt is hozzátéve, ha a helyzet engedi, bővebb információval szolgálnak majd.

Lucia Kurilovská, a szlovák belügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy még soha korábban nem regisztráltak ilyen méretű támadásokat. A belügyminisztérium az oktatásügyi tárcával közösen gyakorlati rendszert kíván kialakítani az iskolákban, amelybe az épület kiürítése is beletartozik.

Tibor Gašpar, a kormánypárti Smer és Grendel Gábor, az ellenzéki Slovensko mozgalom parlamenti képviselője is elképzelhetőnek tartja, hogy a május 7-i, iskolákat és egyéb intézményeket ért bombafenyegetés annak a tesztje volt, hogy az állam egy hasonló fenyegetés esetén képes-e kezében tartani a helyzetet. Erről a közrádió műsorában beszélt a két politikus. Tibor Gašpar, aki korábban Szlovákia országos rendőrfőkapitánya is volt, nem zárta ki, hogy az eset után összehívják a biztonsági tanácsot. Grendel Gábor szintén elmondta, ő is számít arra, hogy a történtek miatt összehívják a testületet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×