eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Nyitókép: Illusztráció (Facebook/@policiaslovakia)

Szlovákiában a tömeges bombafenyegetések miatt összehívhatják az ország biztonsági tanácsát

A május 7-i, több mint 1500 szlovákiai iskolát érintő bombafenyegetés után hétfő reggel a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetemen jelentettek újabb bombariadót. A rendőrség terroristatámadás különösen súlyos bűntette ügyében nyomoz. Kormánypárti és ellenzéki politikusok is elképzelhetőnek tartják, hogy a bombafenyegetésekkel az állam képességeit tesztelték.

Hétfőn reggel érkeztek fenyegető e-mailek a rendőrségre, melyek szerint a Szlovák Műszaki Egyetem pozsonyi rektorátusán bombát helyeztek el. Ezt követően a rendőrök kiürítették az épületet, melyet tűzszerészek és bombakereső kutyák segítségével átvizsgáltak, de robbanószerkezetet egyik helyiségben sem találtak. „A fenyegetés ügyét a Szlovákia legsúlyosabb bűncselekményeit vizsgáló Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség vette át” – közölte Zuzana Hrabovská, az országos rendőr-főkapitányság kommunikációs és bűnmegelőző osztályának munkatársa.

A rendőrség május 7-én több mint 1500 bejelentést regisztrált óvodákban, illetve általános és középiskolákban, valamint bankfiókokban és különböző üzletláncokban. Alapos vizsgálódást követően a bombaveszély nem igazolódott be. Az elkövetőt keresi a rendőrség. A tömeges bombariadó legnagyobb valószínűséggel kibertámadás volt a rendőrség szerint. Ilyen nagyszámú fenyegető e-mailt kiküldeni emberfeletti teljesítmény, ezért lehetségesnek tartják, hogy az üzeneteket egy robot küldte az iskoláknak. A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség terroristatámadás különösen súlyos bűntette ügyében nyomoz. A nyomozás továbbra is nagy erőkkel zajlik. Bővebb információt jelenleg nem adhatnak, hogy ne akadályozzák és ne lehetetlenítsék el a nyomozást. „Az elkövető 20-25 évig vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztésre számíthat” – hangsúlyozta Hrabovská, azt is hozzátéve, ha a helyzet engedi, bővebb információval szolgálnak majd.

Lucia Kurilovská, a szlovák belügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy még soha korábban nem regisztráltak ilyen méretű támadásokat. A belügyminisztérium az oktatásügyi tárcával közösen gyakorlati rendszert kíván kialakítani az iskolákban, amelybe az épület kiürítése is beletartozik.

Tibor Gašpar, a kormánypárti Smer és Grendel Gábor, az ellenzéki Slovensko mozgalom parlamenti képviselője is elképzelhetőnek tartja, hogy a május 7-i, iskolákat és egyéb intézményeket ért bombafenyegetés annak a tesztje volt, hogy az állam egy hasonló fenyegetés esetén képes-e kezében tartani a helyzetet. Erről a közrádió műsorában beszélt a két politikus. Tibor Gašpar, aki korábban Szlovákia országos rendőrfőkapitánya is volt, nem zárta ki, hogy az eset után összehívják a biztonsági tanácsot. Grendel Gábor szintén elmondta, ő is számít arra, hogy a történtek miatt összehívják a testületet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×