eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Szlovákia: három százalék alatt maradt a magyar elnökjelölt

Nem várt fölénnyel nyerte meg a szlovákiai elnökválasztás szombati első fordulóját Ivan Korčok korábbi külügyminiszter, rá szavazott a választópolgárok 42,5 százaléka. Peter Pellegrini a szavazatok 37 százalékával jutott be az elnökválasztás második fordulójába. Kettejük közül az lesz Szlovákia köztárasági elnöke, aki az április 6-i második körben több szavazatot szerez. Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke 2,9 százalékkal a negyedik helyen végzett az első fordulóban.

A szlovák államfőválasztás első körében kilenc jelöltre lehetett szavazni, a választáson a részvételi arány 52 százalékos volt, hasonló, mint az előző néhány államfőválasztás során. Az első helyen végzett Ivan Korčok a választási éjszakán magyarul is megköszönte a szavazatokat. Az ellenzék által támogatott volt külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy nem kezdenek el ünnepelni, hiszen az első pillanattól kezdve tisztában voltak azzal, hogy az elnök személyéről a második forduló dönt. Ivan Korčok elmondta, tudatosítja, hogy a kormánypártok szavazóit is meg kell szólítania, ezért találkozni szeretne azokkal a jelöltekkel, akik nem jutottak be a második fordulóba.

A másodikként végzett Peter Pellegrini egy vasárnapi videóüzenetében arról beszélt, hogy az emberek elnöke lenne, nem az elit, a média, a civilszervezetek vagy a külföldi országok elnöke. „A béke elnöke akarok lenni, aki büszkén és szuverén módon védi a szlovák államérdekeket. Nem pedig olyan elnök, aki brüsszeli, vagy washingtoni vállveregetésért a háborúba rántaná Szlovákiát” – fogalmazott a szlovák házelnök, aki 5,5 százalékkal kapott kevesebbet Ivan Korčoknál.

A Magyar Szövetség elnöke a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járásban kapta a legtöbb szavazatot.

A Forró Krisztiánra adott szavazatszám azonban elmaradt attól, amire a párt számított. „Az eredmény nem olyan, amilyet szerettem volna. Ez az eredmény azt mutatja, hogy jobban kell tudnunk mobilizálni” – fogalmazott Forró Krisztián. A Magyar Szövetség elnökségi ülésén már eldöntötték, hogy először Peter Pellegrinivel ülnek tárgyalóasztalhoz, s csak utána Ivan Korčokkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×