eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Szlovákia: három százalék alatt maradt a magyar elnökjelölt

Nem várt fölénnyel nyerte meg a szlovákiai elnökválasztás szombati első fordulóját Ivan Korčok korábbi külügyminiszter, rá szavazott a választópolgárok 42,5 százaléka. Peter Pellegrini a szavazatok 37 százalékával jutott be az elnökválasztás második fordulójába. Kettejük közül az lesz Szlovákia köztárasági elnöke, aki az április 6-i második körben több szavazatot szerez. Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke 2,9 százalékkal a negyedik helyen végzett az első fordulóban.

A szlovák államfőválasztás első körében kilenc jelöltre lehetett szavazni, a választáson a részvételi arány 52 százalékos volt, hasonló, mint az előző néhány államfőválasztás során. Az első helyen végzett Ivan Korčok a választási éjszakán magyarul is megköszönte a szavazatokat. Az ellenzék által támogatott volt külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy nem kezdenek el ünnepelni, hiszen az első pillanattól kezdve tisztában voltak azzal, hogy az elnök személyéről a második forduló dönt. Ivan Korčok elmondta, tudatosítja, hogy a kormánypártok szavazóit is meg kell szólítania, ezért találkozni szeretne azokkal a jelöltekkel, akik nem jutottak be a második fordulóba.

A másodikként végzett Peter Pellegrini egy vasárnapi videóüzenetében arról beszélt, hogy az emberek elnöke lenne, nem az elit, a média, a civilszervezetek vagy a külföldi országok elnöke. „A béke elnöke akarok lenni, aki büszkén és szuverén módon védi a szlovák államérdekeket. Nem pedig olyan elnök, aki brüsszeli, vagy washingtoni vállveregetésért a háborúba rántaná Szlovákiát” – fogalmazott a szlovák házelnök, aki 5,5 százalékkal kapott kevesebbet Ivan Korčoknál.

A Magyar Szövetség elnöke a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járásban kapta a legtöbb szavazatot.

A Forró Krisztiánra adott szavazatszám azonban elmaradt attól, amire a párt számított. „Az eredmény nem olyan, amilyet szerettem volna. Ez az eredmény azt mutatja, hogy jobban kell tudnunk mobilizálni” – fogalmazott Forró Krisztián. A Magyar Szövetség elnökségi ülésén már eldöntötték, hogy először Peter Pellegrinivel ülnek tárgyalóasztalhoz, s csak utána Ivan Korčokkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×