eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Pozsony, 2024. március 23.Peter Pellegrini (k) jelenlegi parlamenti elnök, a Hang (Hlas-SD) elnökjelöltje leadja voksát az államfőválasztás első fordulójában egy pozsonyi szavazóhelyiségben 2024. március 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Politológus a szlovákiai elnökválasztásról: volt már ilyenre példa, Pellegrini simán fordíthat

Azok, akik az első fordulóban a harmadik helyen végző Stefan Harabínra szavaztak, két hét múlva várhatóan nagyobb részt az Ivan Korcok mögött végző Peter Pellegrinire voksolnak majd – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László hozzátette: az őszi parlamenti választásokhoz hasonlóan ismét nagyon sok felvidéki magyar maradt otthon, ami egyértelmű jelzés az érintett pártok felé, hogy nem megfelelők az üzeneteik.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, Ivan Korcok korábbi külügyminiszter a leadott szavazatok 42,51 százalékával megnyerte a szombaton tartott szlovákiai államfőválasztás első fordulóját, és a második legjobb eredményt elért jelölttel, a szavazatok 37,02 százalékát megszerző Peter Pellegrinivel, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas–SD) elnökével jutott be az április 6-ai második fordulóba. Forró Krisztián, a Magyar Szövetség elnöke 2,9 százalékkal a negyedik helyen végzett a köztársaságielnök-választás első fordulójában.

Előzetesen több szakértő is szorosabb eredményt várt a választás első körében, illetve esélyesebbnek tartották Peter Pellegrinit, ugyanakkor Öllös László azt mondta az InfoRádióban, hogy volt olyan közvélemény-kutatás is, amely előzetesen Ivan Korcokot hozta ki győztesnek. A politológus szerint az a legfőbb kérdés, kettejük közül „kinek lesz több tartaléka” a második fordulóban. Hozzátette: az április 6-i második körben várhatóan „éles küzdelem” lesz a versenyben maradt két jelölt között.

A szlovákiai Fórum Intézet elnöke arra számít, hogy azok, akik az első fordulóban a harmadik helyen végző Stefan Harabínra szavaztak, két hét múlva nagyobbrészt Peter Pellegrinire voksolnak, ezért a szlovák parlament elnöke behozhatja ötszázalékos lemaradását. Öllös László elképzelhetőnek tartja, hogy

Pellegrini fordítani tud a második fordulóban, és ő lesz Szlovákia következő köztársasági elnöke.

Emlékeztetett, hogy ilyen fordításra többször is volt már példa a szlovákiai államfőválasztások történetében. Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy az ötszázalékos különbség nem kevés, illetve „mozgósító erővel is hathat”, hogy Ivan Korcok nyerte meg az első fordulót.

Nagyon sok magyar megint otthon maradt

Öllös László Forró Krisztián 2,9 százalékos eredményével kapcsolatban azt mondta, a Magyar Szövetség elnöke nem tudta elérni azt a célt, amelyet kitűzött maga elé, hiszen előzetesen kijelentette: legalább négyszázalékos eredményt szeretne elérni. Ebben közrejátszhatott az is, hogy

a Szlovákia déli részén élő, szavazásra jogosult állampolgárok – köztük magyarok – közül nagyon sokan otthon maradtak és nem járultak az urnákhoz.

A tavaly őszi parlamenti választási eredmények után több politikus, közéleti személyiség is felvetette: lehet, hogy az eddigi formájában véget ért az etnikai alapú politizálás Szlovákiában. Öllös László szerint az államfőválasztás első fordulójának eredménye, illetve a magyar szavazók többségének újbóli otthonmaradása nem erősíti meg és nem is cáfolja ezt a tézist. A politológus szerint meg kellene tudni szólítani ezeket az állampolgárokat, akik „teljesen elkedvetlenedtek”. Úgy véli, új kampánymódszerre, megfelelő programra és új üzenetek megfogalmazására lenne szükség.

A szlovákiai Fórum Intézet elnöke figyelmeztetett: június elején európai parlamenti választások lesznek. Ez az időpont nagyon közel van, ezért szerinte „mindenképpen át kellene gondolniuk a magyar pártoknak, milyen úton és irányba akarják folytatni a politizálást”.

Hétfő este 6 óra után Tárnok Balázs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet vezetője értékeli a szlovákiai elnökválasztás első fordulójának eredményét az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×