eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Wikipédia/James Gathany/CDC

A tigrisszúnyogok miatt lett ijedelem Szlovákiában

Nincs ok a pánikra: valószínűleg nem terjesztik a Szlovákiában felbukkant tigrisszúnyogok a dengue- vagy a zika-vírust.

Nem valószínű, hogy a Szlovákiában is megjelent tigrisszúnyogok olyan betegségeket terjesztenek, mint a zika-, a dengue-, vagy a nyugat-nílusi láz – közölte a Szlovák Közegészségügyi Hivatal járványügyi osztálya. A szúnyogfaj felbukkanását február végén igazolta a Szlovák Tudományos Akadémia. A szakemberek azonban rámutattak, hogy nem minden szúnyog fertőzött vagy veszélyes az egészségre.

A klímaváltozás hatására olyan rovarok jelennek meg Szlovákiában, amelyek korábban még elvétve sem fordultak elő. Ezek közé tartozik az ázsiai tigrisszúnyog is, amely a globális kereskedelem miatt terjedt el világszerte, például gumiabroncsokban, vagy a szerencsebambusz szárában jutott el Ázsiából Európába. A Szlovák Tudományos Akadémia Biomedicina Központja szerint először 2012-ben bukkant fel Szlovákiában, Kassa környékén, de akkor még nem tudott megtelepedni. Tavaly viszont a lakosságtól gyűjtött adatok alapján sikerült beazonosítani a szlovák főváros térségében, majd az akadémia virológiai intézetének molekuláris vizsgálatai is igazolták a jelenlétét. A tudósok feltételezik, hogy

a szúnyog Pozsony Főrév városrészében, több helyen is megtelepedett.

A tigrisszúnyog áprilistól novemberig aktív, de a többi szúnyogfajjal ellentétben nappal. Csípése fájdalmas és kellemetlen. Lárvái pangó vizekben kelnek ki, különféle tartályokban, edényekben, virágtartókban, az ereszben vagy a csatornákban, de akár egy műanyag palack kupakjában összegyűlt vízben is 200 szúnyoglárva kelhet ki – tájékoztatott a Szlovák Tudományos Akadémia.

„A tigrisszúnyog 22-féle vírus hordozója lehet, ilyen például a nyugat-nílusi láz és olyan egzotikus betegségek vírusát is terjeszti, mint a dengue-láz, chikungunya-láz, a Zika-vírus vagy a sárgaláz” – közölték az akadémia kutatói.

Peter Sabaka infektológus szerint azonban nincs ok a pánikra, nem valószínű, hogy a Szlovákiában is megjelent tigrisszúnyogok terjesztik ezeket a betegségeket, Szlovákiában ugyanis még egyszer sem regisztráltak olyan beteget, aki odahaza kapott volna el valamilyen egzotikus betegséget, mindig külföldről behozott esetről volt szó. A szakember azt ajánlja, aki trópusi égövben található országba utazik, oltassa be magát. „Akkor jelent majd komolyabb közegészségügyi kockázatot a tigrisszúnyog Szlovákiában, ha megnő a vírusokkal fertőzött emberek száma. A szúnyog onnantól komoly veszéllyé válik, mert terjesztheti a betegséget, ezért fontos szerepe van a megelőzésnek” – tették hozzá a szakértők.

A szlovák környezetvédelmi minisztérium tisztában van azzal, milyen kockázatokat jelent a tigrisszúnyog megjelenése. A környezetvédelmi alap felhívást tett közzé, amely lehetővé teszi a szúnyogok irtására irányuló biológiai és vegyi módszerek alkalmazását. Ez az intézkedés átmenetileg segíthet a helyzet kezelésében.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×