eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
kisteherautó ford transit mesterséges intelligencia
Nyitókép: Pixabay/James163/MI-generált tartalom

Még több rendőrt vezényeltek a szlovák–lengyel és a cseh–német határra

Lengyelország bevezeti a járművek ellenőrzését a Szlovákiával közös határátkelőhelyeken – jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Vít Rakušan cseh belügyminiszter pedig arról tájékoztatott, hogy német rendőrök cseh kollégáikkal együtt már a cseh–német határ cseh oldalán közösen fogják figyelni a migránshelyzet alakulását.

A szlovák–lengyel határon történő ellenőrzések esetleges szigorítására azért van szükség, mert egyre nagyobb számban érkeznek illegális migránsok Szlovákiából Lengyelországba. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő egy választási gyűlésen elmondta, utasította a belügyminisztert, hogy a Szlovákiával közös határátkelőkön vezessék be a mikrobuszok, a furgonok, a személygépkocsik és az autóbuszok ellenőrzését, mivel fennáll a gyanú, hogy illegális migránsokat szállítanak.

Az ellenőrzések esetleges szigorítását hétfőn jelezte Piotr Müller lengyel kormányszóvivő, arra az információra reagálva, hogy egyre nagyobb számban érkeznek illegális migránsok Szlovákiából Lengyelországba. „Amikor megkaptuk ezeket az információkat, ellenőriztük a jelentéseket. Vizsgáljuk azt is, hogy egy másik lehetséges útvonalon, az olaszországi Lampedusa szigetén át is érkezhetnek-e a migránsok” – mondta a lengyel kormányszóvivő. Piotr Müller úgy tájékoztatott, Varsó fontolgatja az ellenőrzések megerősítését a Németországgal közös határon is. A kormányszóvivő hozzátette, döntés még nem született, mert a kormány a partnerekkel közösen akar határozni. „Nem akarjuk, hogy meglepje őket a döntésünk, de a beleegyezésüktől nem függ, mert a lényeg az, hogy megfelelően védjük ezeket a területeket, hogy a migránsok ne léphessenek Lengyelország és Németország területére” – mondta Müller. A szóvivő hozzátette, hogy a migránsok tranzitországnak tekintik Lengyelországot és Szlovákiát, a céljuk, hogy eljussanak Németországba.

Vít Rakušan cseh belügyminiszter arról tájékoztatott, hogy a német rendőrök cseh kollégáikkal együtt már a cseh–német határ cseh oldalán közösen fogják figyelni a migránshelyzet alakulását. A cseh belügyi tárca vezetője erről a hét végén telefonon egyezett meg Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszterrel. A két fél közös akciókat is tervez az embercsempészek ellen, a részletekről a héten egyeztetnek a két belügyminisztérium szakértői, a két ország rendőrkapitányai pedig online megbeszélést folytatnak a témáról. Vít Rakušan elmondta, hogy amennyiben sikerül megegyezniük, akkor a német fél eltekint a cseh–német határ fontolóra vett állandó ellenőrzésétől.

A Németország keleti részén, a lengyel és a cseh határ térségében fekvő tartományokból származó adatok szerint az utóbbi hónapokban jelentősen nőtt az úgynevezett keleti migrációs útvonalon érkező menedékkérők száma. Vít Rakušan azt állította: bár emelkedik a cseh határon Németországba igyekvő migránsok száma, a lengyel és az osztrák határszakaszon jóval súlyosabb a helyzet. A tárcavezető szerint a csehek már most felkészültek a szigorúbb közös határellenőrzésekre, és elég rendőrrel rendelkeznek.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×