eur:
389.82
usd:
364.94
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Jožo Pročko/Facebook

Durvul a kampány Szlovákiában, tojást vágtak az egyik jelölt fejéhez – videó

Igor Matovič volt szlovák miniszterelnök és Robert Kaliňák egykori belügyminiszter múlt heti pofozkodását követően újabb fizikai inzultus történt a választási kampány során Szlovákiában. Ezúttal az OĽaNO egyik jelöltjének fejéhez vágtak tojást. A Szlovák Püspöki Konferencia közben felszólította a híveket, hogy a közelgő parlamenti választáson ne voksoljanak azokra a pártokra és mozgalmakra, amik elfogadják az abortuszt és a bejegyzett élettársi kapcsolatokat.

Jozef Pročkót, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek, vagyis az OĽaNO képviselőjelöltét hétfőn Losoncon inzultálták, miközben a város főterén kampányolt. Egy ismeretlen férfi tojással dobálta meg őt, a képviselő pedig az egészet videóra vette.

Pročko szerint egy kisebb csoport zavarta meg a kampányakciójukat, az egyik illető ellen pedig az OĽaNO képviselője már korábban tett feljelentést. Ahogy az a videóban is hallható, a férfi próbálta kiűzni őket Losonc belvárosából, miközben fenyegető szavakat intézett a képviselőjelölt felé. Néhány perccel később, amikor Pročko és pártkollégája az incidens körülményeiről beszéltek, megjelent a csoport egyik tagja, majd folytatódott a szóváltás. Ezt követően a politikust elkezdték tojással dobálni, egy pedig közvetlenül az arcában landolt. Jozef Pročko szerint

a harmadik férfi meg is ütötte őt.

A parlamenti választás nemcsak a köztereken, hanem a templomokban is téma. A Szlovák Püspöki Konferencia üzenetet fogalmazott meg a híveknek, melyet a vasárnapi mise végén olvastak fel a Szlovákia katolikus templomaiban. A szervezet azt tanácsolja az embereknek, hogy ismerkedjenek meg a pártok programjaival, és ne az érzelmek alapján hozzanak döntéseket, hanem ragaszkodjanak az evangéliumi értékekhez. Szlovákia püspökei megjegyezték, hogy az egyház nem vesz részt politikai kampányokban, a pártok és a jelöltek megválasztása pedig kizárólag az egyénekre tartozik. Azt ugyanakkor belefogalmazták levelükbe, hogy

a keresztények ne szavazzanak olyan pártokra és parlamenti képviselőkre, akik Ferenc pápa szavaival élve ideológiai gyarmatosítást támogatnak,

vagyis egyetértenek az abortusszal, a bejegyzett élettársi kapcsolatokkal, az eutanáziával és a gender-ideológiával, vagy akik dezinformációkat, gyűlöletet és megosztottságot terjesztenek.

A püspökök mellett Zuzana Čaputová köztársasági elnök is rövid üzenetet intézett Szlovákia választópolgárai felé. A közösségi médiában közzétett bejegyzésében azt írta, „a következő parlamenti választáson azt kell keresniük a szavazóknak, hogy melyik politikussal, illetve párttal tudnak a legnagyobb mértékben azonosulni.” Felszólította az embereket, hogy szeptember 30-án menjenek el szavazni. Az államfő azt tanácsolta a választóknak, hogy ne a tökéletes politikust keressék, mert olyat nem találnak, hiszen senki sem tökéletes.

A Hogy vagy, Szlovákia? elnevezésű felméréssorozat múlt héten ismertetett friss felmérése szerint a választók negyede még nem döntötte el véglegesen, kire szavaz. A legkevesebb ingadozó választó a Smer és a Republika párt táborában van, a legtöbb a Kereszténydemokrata Mozgalomnál és a Sme rodinánál. A felmérés szerint a válaszadók várakozása szerint az új kormány sokkal jobb, vagy legalábbis valamivel jobb lesz a jelenlegi szakértői kormánynál. 78 százaléknyian bíznak ebben, ami növekedés a februári 72 százalékhoz képest.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×