eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Kecskemét, 2018. augusztus 7.A brit védelmi minisztérium által 2018. augusztus 7-én közreadott képen a Brit Királyi Légierő, a RAF Eurofighter Typhoon típusú (b) és a Magyar Légierő JAS-39 Gripen típusú vadászbombázói együtt repülnek egy közös gyakorlatozáson a kecskeméti légitámaszpont felett július 30-án. A RAF skóciai Lossiemouth-ban működő bázisának állományához tartozó Typhoon vadászgépek jelenleg Romániában állomásoznak a brit légierő áprilisban kezdődött Biloxi fedőnevű hadművelete keretében, amely a NATO dél-európai szárnyának légtérvédelmi feladataiban vállal részt. (MTI/EPA/Brit védelmi minisztérium/Robert Bourne)
Nyitókép: MTI/EPA/Brit védelmi minisztérium/Robert Bourne

NATO-gépek Szlovákia felett

Szeptember 2-től az év végéig német vadászgépek is támogatják Szlovákia légterének védelmét a NATO-országok közös akciójának keretében. Németország Eurofighter repülőgépeket különített el a szlovák légtér védelmére.

A német vadászgépek gyakorlatozó repüléseket végeznek majd, és készenlétben állnak, ha szükség lenne a bevetésükre. A hírt Boris Pistorius német védelmi miniszter jelentette be az X nevű közösségi oldalon. A tárcavezető Szlovákiát a NATO keleti szárnyának fontos partnereként jellemezte, s egyben hozzátette, hogy számíthat Németország segítségére a légtérvédelemben. Berlin egyébként

még májusban kínálta fel Szlovákiának a légvédelemben való részvételt a visszahívott Patriot légvédelmi rendszerek pótlásaként.

A német vadászgépek érkezését a szlovák védelmi tárca is megerősítette.

„Légterünk védelmét jelenleg egy V4-es együttműködés keretében a cseh, a magyar és a lengyel légierő biztosítja. A német vadászgépek egy különleges, kiegészítő együttműködési forma keretében védik majd légterünket” – közölte Mária Precner, a szlovák védelmi tárca szóvivője.

Németország Eurofighter repülőgépeket különített el a szlovák légtér védelmére.

„A német légierő vadászgépeinek repüléseit németországi repülőterekről hajtják végre, és a meghatározott feladatok elvégzése után oda is térnek vissza” – jegyezte meg a szóvivő. A védelmi minisztérium szerint a németekkel való együttműködés további hozadéka a szövetség regionális terveiből eredő elrettentés megerősítése.

Szlovákia az orosz-ukrán háború kitörése óta leépítette saját légvédelmét.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a februári brüsszeli EU-csúcson kérte hivatalosan Eduard Heger akkori kormányfőtől, hogy Szlovákia adja át Ukrajnának MiG-29-es vadászgépeit, és ezzel segítse az orosz agresszió elleni védekezést. Eduard Heger hangsúlyozta, hogy olyan vadászrepülőkről van szó, melyeket Szlovákia már nem használ, és nem is tud használni, de éppen ezek a leszerelt MiG-ek menthetnek emberéleteket Ukrajnában. Szlovákia ennek értelmében márciusban összesen 13 vadászgépet adott át keleti szomszédjának, továbbá a Kub légvédelmi rendszert, a hozzá tartozó pótalkatrészeket és muníciót. A szlovák védelmi tárca megerősítette, hogy Pozsony az átadott eszközökért ellentételezést kér az Európai Békekeretből.

Pozsony a MiG-ek átadása után a nyár folyamán megegyezett Csehországgal és Lengyelországgal, később pedig Magyarországgal is, hogy segítsenek az ország légterének védelmében, míg nem veszi át az Egyesült Államoktól rendelt F-16-os vadászgépeket. Ezek közül az első két repülőt idén októberben gyártják le, de utána még néhány hónapig az USA-ban hagyják azokat a földi személyzet, a technikusok és a pilóták képzésének idejére, így a tervek szerint csak a jövő év első negyedében érkeznek meg Szlovákiába.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×