eur:
389.64
usd:
364.28
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
USA line up (L-R) Emily Fox, Lynn Williams,Alex Morgan, Alyssa Naeher, Julie Ertz, Andi Sullivan, Naomi Girma, Alex Morgan, Lindsey Horan, Crystal Alyssia Soubrier Dunn, Rosemary Lavelle during the FIFA Womens World Cup Australia & New Zealand 2023 Group E match between Portugal and USA at Eden Park on August 1, 2023 in Auckland, New Zealand. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: Jose Breton/Pics Action/NurPhoto via Getty Images

Miért nem énekli a himnuszt az amerikai női válogatott a foci-vb-n?

A bukmékerek szerint a címvédő amerikai válogatott a fő esélyes a női futballvilágbajnoki címre, de valamiért a csapat nem az önfeledt játék miatt kerül be a hírekbe. A játékosok többsége immár harmadszor nem volt hajlandó elénekelni a nemzeti himnuszt egy meccs előtt.

Folytatja csendes és látszólag érthetetlen tiltakozását az amerikai női labdarúgó-válogatott a most folyó vb-n. A csapat nagy része nem énekelte a himnuszt a Vietnám, majd a Hollandia elleni meccsen, de legutóbb a Portugáliával tartott találkozó előtt sem, ahol végül 0–0-s döntetlent produkáltak.

A nemzeti tizenegyből nyolcan maradtak némák. Mindezt úgy tették, hogy már záporoznak rájuk a bírálatok. A hazai kommentelők szerint „kínosan és tiszteletlenül” viselkednek.

De miért is a dac? Míg Lindsey Horan csapatkapitány és Alex Morgan csatár az éneklők között volt, addig Naomi Grima hátvéd politikusra valló szófacsarással utasította el a bírálatokat, de nem adott magyarázatot. „Amikor kint állunk és készülünk a meccsre, akkor nem erre koncentrálunk, úgyhogy minden játékos maga dönt” – fejtegette még a múlt héten.

„A világszínpad nem az a hely, ahol az ideológiájukat kell erőltetni. Ott büszkeséget és egységet kell mutatni, hajrá USA!” – írta egy haragos felhasználó az X-en (Twitter).

Kicsit mélyebbre ásva kiderül, hogy a női válogatott már 2016 óta tüntet időről időre.

Akkor a BLM-mozgalom előtti főhajtás, pontosabban térdelés miatt volt vita. Az amerikai csapat egykori szókimondó kapitánya, Megan Rapinoe az elsők között vállalta fel a gesztust. Az amerikai szövetség kezdetben megtiltotta a himnusz előtti térdelést, de aztán visszavonta a döntést.

A 2019-es vb előtt Rapinoe azt mondta: „talán soha nem fogom a kezemet a szívemre tenni” – ahogy az amerikaiak körében ez szokás a himnusz idején – „számomra egyfajta dac már az is, aki vagyok és hogy viselem ezt a mezt”. A drukkerek a pályán nyújtott teljesítménye miatt nem is tudtak belekötni. Rapinoe híres a melegjogokért folytatott kampányáról és arról is, hogy trágár szavakkal válaszolt Donald Trump egykori elnök fehér házi meghívására.

Megyn Kelly, ismert amerikai konzervatív médiaszemélyiség nem hagyta szó nélkül a dolgot:

„Azt hiszem, az ő verziójukban feministának, emancipált nőnek, legalábbis amerikai nőnek lenni annyit tesz, hogy utálnod kell az országodat”

– fogalmazott.

Közben már nem Rapinoe a kapitány, de a válogatott tovább folytatja vitáját az amerikai szövetséggel, ami beperelt, mert ugyanolyan díjazásban akarnak részesülni, mint a férfi játékosok. Az ügyből peren kívüli egyezség lett és a szövetség 24 millió dollárt fizetett. Közben az ausztrál játékosok is követelték, hogy a vb-díjazás egyezzen meg a férfiakéval. A nők összdíjazása ugyan háromszorosára ugrott, de még mindig csak a negyede annak a 440 millió dollárnak, amin a férfi válogatottak osztoztak tavaly Katarban.

Visszatérve az amerikai csapatra: a bajnok hajszál híján kerülte el a kiesést, amikor a portugál Ana Capeta – szerencsétlenségére – a kapufát találta el a hosszabbításban.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Jerome Powell a Fed kamatdöntése után: magasan maradnak a kamatok

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök ezekben a percekben tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×