eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Zuzana Caputová szlovák államfő a holland királlyal, Vilmos Sándorral tartott sajtóértekezleten a pozsonyi elnöki palotában 2023. március 7-én. A holland uralkodó háromnapos látogatáson tartózkodik Szlovákiában.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Igencsak megoszlanak a vélemények Zuzana Čaputová döntéséről

Zuzana Čaputová szlovák államfő nem indul a jövő évi közvetlen köztársaságelnök-választáson. Azt mondta, nem érez magában annyi erőt, hogy még hat évig államfő legyen. Čaputová szerint a hivatalban eltöltött eddigi négy éve a legnehezebb volt egész életében.

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök a pozsonyi Grassalkovich-palotában bejelentette, nem indul a jövő évi államfőválasztáson, így 2024. június 15-ig marad Szlovákia államfője. Döntését azzal indokolta, hogy egy újabb megbízatási időszak kitöltésére már nem érez magában kellő erőt. „Egy év múlva lejár a mandátumom, és akkor befejezem” – fogalmazott Čaputová, s egyben arra kérte az állampolgárokat, ne tekintsenek döntésére annak bizonyítékaként, hogy tisztességgel nem lehet sikert elérni.

Az államfő hozzátette, sajnálja, hogy csalódást kell okoznia azoknak az embereknek, akik bíztak az újraindulásában, de az, hogy nem méretteti meg magát a jövő évi államfőválasztáson, nem jelenti, hogy feladja az eszméit vagy az azokba az értékekbe vetett bizalmát, amelyeknek egész szakmai és magánéletét alárendelte.

Egy korábban tett nyilatkozatában elismerte, hogy a személyét, illetve a családját ért támadások szerepet játszanak abban, hogy ismét nekivág-e a 2024-es választásnak, ugyanakkor hozzátette, hogy nem ezek a hangok fogják eltántorítani.

Zuzana Čaputová így a harmadik olyan köztársasági elnöke Szlovákiának, aki másodjára már nem indul az államfőválasztáson.

A politikai elemzők szerint ez azokra jellemző, akik politikai tapasztalat nélkül váltak elnökké. Szlovákiában az államfőt közvetlenül a lakosság választja, öt évre. Már 15 parlamenti képviselő is állíthat saját államfőjelöltet, a civil jelölteknek 15 ezer támogató aláírást kell összegyűjteniük.

A politikai pártok többsége egyelőre nem foglalkozott az elnökjelölés kérdésével, mert jelenleg a szeptember végi előre hozott parlamenti választásra összpontosítanak. Egyesek addig nem akartak nyilatkozni, amíg az államfő nem közli hivatalosan a döntését. Mivel ez most megtörtént, többen is hangot adtak véleményüknek. Andrej Kiska, Zuzana Čaputová elődje a közösségi médiában úgy fogalmazott, teljes mértékben megérti az elnök döntését.

„Amikor valaki azzal a világos elhatározással lép be a politikába, hogy segíteni akar, és cserébe sértést és gyűlöletet kap, az kegyetlen pofon. Ezt én is megtapasztaltam”

– mondta Kiska.

Ódor Lajos miniszterelnök tiszteletben tartja az államfő döntését. Hangsúlyozta, csodálja a bátorságát, hogy azt teszi, amit a leghelyesebbnek tart. A Robert Fico vezette legerősebb ellenzéki párt, a Smer pedig úgy nyilatkozott, tudomásul veszik a döntést, ami nem lepte meg őket. „Čaputová mindig hátat fordított az ország állampolgárainak, amikor a legnagyobb szükségük lett volna rá. Ő maga ismerte be, hogy nem érti az országot, amelyben él” – közölte a Smer.

A parlamenten kívüli magyar párt, a Szövetség Zuzana Čaputová bejelentésére reagálva közölte, hogy saját jelöltet indít a jövő évi elnökválasztáson. Rövid közleményében a párt szóvivője azt írta: „Az utolsó elnöki ciklus is megmutatta, hogy közösségünk elsősorban saját magára számíthat.”

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×