eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Felbocsátják egy Hosszú Menetelés-5 hordozórakétával a kínai holdistennő nevét viselő Csang-o 5 holdkutató űrhajót a dél-kínai Hajnan tartományban működő Vencsang űrközpontból 2020. november 24-én. Az űrhajó leszállóegységet visz magával, hogy a Hold felszínéről kőzeteket gyűjtsön, majd azokat visszaszállítsa a Földre.MTI/EPA/COSTFOTO
Nyitókép: MTI/EPA/COSTFOTO

Berobban a kínai űrprogram: az évtized végére már lesz holdbázis is

Kína masszív űrkutatási ambíciókat jelentett be: 2050-re tervezi befejezni azt a háromlépcsős projektet, amellyel egy teljesen önálló holdbázissal űrnagyhatalommá kíván válni.

Kína nemzetközi partnereivel közösen mutatta be a Nemzetközi Holdkutató Állomás (ILRS) építési tervét, amelynek első szakaszát az évtized vége előtt meg akarja valósítani, potenciálisan megelőzve az Egyesült Államokat. A NASA terve, hogy a 2030-as években hozza létre saját, Artemis nevű bázisát. A kínai és amerikai elképzelések arra utalnak, hogy egy 21. századi űrversenyre készülhetünk fel.

A kínai hold-kutatóállomás "alapváltozata" várhatóan 2028-ra készül el – ehhez hét űrmisszióban, a kínai Csang'e 4, 6, 7 és 8 küldetésben, valamint három nemzetközi misszióban vesz részt Peking. A kínaiak egyik partnere Oroszország, és úgy tűnik, Peking és Moszkva eltökélt abban, hogy megelőzze a "nyugatiakat". Az amerikai projektben Kanada, Európa és Japán is részt vesz.

A kínai küldetések

a holdi környezet és erőforrásainak feltárására, valamint a technológiai alkalmazások tesztelésére összpontosítanak majd.

További hat küldetést 2030 és 2040 között hajtanak végre az állomás "teljes változatának" megépítése érdekében – mondta a kínai holdprogram vezetésével megbízott Vu Veiren főmérnök. Hozzátette: a különböző missziók során energiaforrásokat és robotokat telepítenek kőzetminták gyűjtésére, majd atomerőműveket állítanak fel a Hold felszínén, hogy támogassák a fizikai és élettudományi kísérleteket és alapkutatásokat.

Vu Veiren szerint a holdbázis-program részeként a kínaiak egy sor műholdat is pályára állítanak, hogy biztosítsák a kommunikációt, a navigációt, a távérzékelést, és hogy űrhajósokat tudjanak a Holdra vinni. A műholdakkal emellett támogathatják a jövőbeli küldetéseket a Marsra, a Vénuszra és azon túlra.

A főmérnök azt mondta,

a tervek szerint 2050-re a Nemzetközi Holdkutató Állomásnak nevezett komplexumot egy teljesen kiépített, többfunkciós holdi kutatóbázissá fejlesztik,

amely remélhetőleg idővel képes lesz támogatni az emberes Mars-missziókat.

Amióta a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) 2021-ben közzétette a holdbázis első ütemtervét, Peking több országgal és nemzetközi szervezettel, köztük Oroszországgal, Argentínával, Pakisztánnal, az Egyesült Arab Emírségekkel, Brazíliával és az Ázsiai-Csendes-óceáni Űrkutatási Együttműködési Szervezettel írt alá megállapodást vagy szándéknyilatkozatot.

A Kínai Űrkutatási Ügynökség azt állítja, tíz másik országgal is tárgyalásokat folytat a potenciális részvételről.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×