eur:
368.34
usd:
344.40
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Shou Zi Chew szingapúri vállalkozó, a TikTok videomegosztó applikáció elnök-vezérigazgatója (b) a kongresszusi meghallgatásán az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2023. március 23-án. A vezetőnek többek között arra kell válaszolnia a képviselőház kereskedelmi bizottsága előtt, hogy milyen kapcsolatban áll a kínai kormánnyal, milyen típusú adatokat gyűjt a felhasználókról, és azokkal mit kezd az alkalmazás. Minden bizonnyal faggatni fogják arról is, hogy ByteDance - a platform anyavállalata - alkalmazottai miért figyeltek meg több újságírót is.
Nyitókép: MTI/AP/Alex Brandon

Teljes tilalom jöhet: ízekre szedték a TikTok-főnököt az amerikai képviselők

A TikTok kínai munkatársai látják a felhasználók adatait – ismerte el a közösségi médiacég főnöke egy ellenséges hangulatú amerikai kongresszusi meghallgatáson. Joe Biden elnök már letiltotta a hivatalos telefonokról az alkalmazást, de Amerikában akár totális tilalom is jöhet.

Úgy tűnik, azok a tinik, akik táncaikat, dal-imitációikat vagy macskás videóikat gyártják és osztják meg futószalagon, a kínai autokrácia tudatlan eszközei. Legalábbis, ha a TikTokon teszik – vélik sokan az amerikai Kongresszusban.

Az amerikai törvényhozás kérdőre vonta a kínai fejlesztésű és tulajdonú népszerű videomegosztó platformot birtokló ByteDance cég vezérigazgatóját, és

nem kímélték a ritka egységben őt félbeszakító republikánus és demokrata képviselők.

Az amerikai kormány narratívája az, hogy a cégnek köze van a kínai biztonsági apparátushoz és ezért Peking a nyugati – köztük az amerikai – felhasználók elleni kémkedésre használhatja az appot.

A Kongresszus elé álló Shou Zi Chew vezérigazgató – bár azt hajtogatta, hogy a TikTok nem a kínai kormány eszköze – nem segített a cégének, amikor kénytelen volt bevallani, Kínában

látják a felhasználók adatait.

Mint az Energia és Kereskedelmi Bizottsági előtti ötórás meghallgatáson elismerte: „a globális interoperabilitásra hagyatkozunk, és vannak Kínában alkalmazottaink, így igen, a kínai mérnöknek hozzáférésük van a globális adatokhoz”.

Cathy McMorris Rodgers, a bizottság Republikánus elnöke erre a fejéhez vágta: „A TikTok soha nem fogja magáévá tenni az amerikai értékeket... A maguk platformját be kéne tiltani. A TikTok a Kínai Kommunista Párt fegyvere, hogy az emberek után kémkedjen, manipulálja őket és kizsákmányolja a jövő nemzedékeit”.

Neal Dunn kongresszusi képviselő megjegyezte: „Magát nem tartjuk hitelesnek ezekben a kérdésekben”. Amire Chew közbevetette: „Nem is adtak időt nekem a válaszra, visszautasítom ezt a jellemzést”.

Maga Chew szingapúri és ott is nőtt fel, felesége pedig Virginia szövetségi államból származik. A vezérigazgató azt mondta, hogy két éve, amióta átvette a TikTok vezetését, nem beszélt kínai kormányilletékessel és hogy

„nincs bizonyíték” rá, hogy az adatokhoz hozzáfért a kínai kormány.

Azzal is nyugtatni próbálta az amerikai képviselőket, hogy közölte: a kínai munkatársak az év végétől nem fogják látni az amerikai felhasználók adatait, amikor befejeződik az a másfél milliárd dolláros projekt, amelynek során az Oracle nevű IT mamutvállalat szervereire migrálják át azokat. Érdekes módon a TikTok nem tett hasonló ígéretet az európai felhasználóknak.

Az amerikai kormány most azzal fenyegetőzik, hogy nemcsak az állami mobileszközökről, de mindenki számára letiltja az országban a TikTokot, hacsak nem veszik ki kínai kézből a céget. Kína közölte, hogy megpróbálja blokkolni az app kierőszakolt tulajdonos-váltását. Chew-t azzal is szorongatták, hogy mondjon véleményt: elnyomja-e a kínai kormány az ujgur kisebbséget, de ő kitért a válaszok elől.

Közben a Facebook amerikai közösségi média platformot fél éve felszólították: ideiglenesen ne küldje az európai felhasználók adatait Amerikába, mert megsérti a GDPR adatvédelmi törvénykezést.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít
Exkluzív

Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít

Nem vállal újabb számokat a júliusi fukuokai világbajnokságon az olimpiai bajnok úszó, mert a felkészülésének az utolsó időszakai nem sikerült jól Sós Csaba szerint. A szövetségi kapitány részleteket nem akart elárulni, de hozzátette, Milák Kristóf 2020-ban három héttel a súlyos Covid-megbetegedés után is képes volt világklasszis úszásra.
AKTUÁLIS
Karácsony Gergely és a főváros perre megy

Karácsony Gergely és a főváros perre megy

A fővárosi önkormányzat kedden benyújtja a szolidaritási hozzájárulás rá kiszabott idei mértéke miatti keresetét a Fővárosi Törvényszékhez - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×