eur:
371.27
usd:
344.88
bux:
47278.67
2023. június 2. péntek Anita, Kármen
Nyitókép: Unsplash

Tiktoktalanít Csehország és Szlovákia is

Megtiltotta a TikTok közösségimédia-felület használatát hivatalos információs rendszerében a cseh képviselőház és a szenátus. Az intézkedést kiberbiztonsági megfontolásokkal indokolták. Hasonló lépésre szánták el magukat a szlovák törvényhozásban is. A pozsonyi parlament irodavezetője szerint a TikTok komoly kockázatot jelenthet a kiberkémkedés területén.

Daniel Guspan, a szlovák parlament hivatalvezetője levélben értesítette a honatyákat, hogy blokkolják a TikTokot a törvényhozás összes irodájában, mert az alkalmazás a kiberbiztonság területén működő hatóságok figyelmeztetései alapján komoly kockázatot jelenthet a kiberbiztonság és a kiberkémkedés területén.

A hivatalvezető megtiltotta a parlamenti iroda összes dolgozójának, hogy tiltott alkalmazásokat telepítsen és használjon a parlamenti eszközökön. Tilos lesz az irodai hálózathoz VPN-en keresztül csatlakozni, illetve tilos lesz a hozzáférés a felhasználók eszközeiről vagy más olyan eszközről, amelyekre az alkalmazás telepítve van: webmailhez, e-mailhez, más alkalmazásokhoz vagy információs rendszerekhez. A munkatársak nem kommunikálhatnak az irodai számítógépes hálózatról tiltott alkalmazások szerverein vagy a tiltott alkalmazásokon keresztül. Tilos továbbá bármilyen módon megkerülni a biztonsági intézkedéseket.

Az intézkedés indoklása szerint a TikTok aránytalanul sok információt gyűjt azokról az eszközökről, amelyeken fut.

„A megszerzett információk felhasználhatók konkrét személyek elleni célzott kibertámadásra” – áll a képviselőknek írt levélben. Az irodavezető hozzátette, az alkalmazás visszaélhet a felhasználóktól szerzett adatokkal, és megtörténhet, hogy manipulál vagy zsarol egyeseket. Ami az alkalmazás parlamenti használatát illeti, az veszélyt jelenthet Szlovákia biztonságára vagy stratégiai érdekeire.

A kiber- és információs biztonságért felelős Cseh Kiber- és Információbiztonsági Nemzeti Hivatal már korábban biztonsági kockázatnak minősítette a TikTokot, és ugyancsak használatának mellőzését javasolta a cseh állami szerveknek és hivataloknak. A képviselőház vezetése a képviselőknek azt is javasolta, hogy a kínai tulajdonú alkalmazást töröljék személyes számítógépeikről és mobiltelefonjaikról is. „A képviselőház hivatala nagyon komolyan veszi a figyelmeztetést, ezért olyan műszaki és szervezési intézkedéseket foganatosítottunk, amelyek ezentúl megakadályozzák a TikTok alkalmazás használatát a képviselőház információs rendszerében. A képviselőknek és asszisztenseiknek is javasoltuk az alkalmazás mellőzését” – jelentette ki Martin Plísek, a parlamenti alsóház kancellárja.

A parlament felsőháza, a szenátus a Cseh Kiber- és Információbiztonsági Nemzeti Hivatal figyelmeztetése alapján szintén arra szólította fel a szenátorokat és az alkalmazottakat, hogy hivatalos berendezéseiken ne használják ezt az alkalmazást. Mindkét parlamenti házban megteremtették a műszaki feltételeit annak, hogy az alkalmazás semmi módon ne legyen használható a hivatalos informatikai rendszerekben.

Andrej Babiš volt miniszterelnök, az ellenzéki ANO mozgalom vezetője viszont néhány napja a közösségi médiában bejelentette, hogy saját oldalt nyitott a TikTokon. Babiš azt mondta, hogy az alkalmazással egy külön számítógépen dolgozik, amelyet semmi másra nem használ.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Ismét orosz területet ért támadás, új feladatot kap a Wagner csoport – Háborús híreink pénteken

Ismét orosz területet ért támadás, új feladatot kap a Wagner csoport – Háborús híreink pénteken

Az ukránbarát Orosz Önkéntes Hadtest és a Szabad Oroszország Légió ismét behatolhatott Oroszország Belgorodi területére. Moszkva állítása szerint visszaverték a támadást, egy videó szerint viszont a milicisták orosz tüzérségi eszközöket semmisítettek meg. A határ menti orosz települések – elsősorban Sebekino városa – napok óta tüzérségi támadás alatt állnak, de csütörtökön robbanás rázta meg a terület székhelyét, Belgorod városát is. Egyelőre visszavonul a frontvonalról a Wagner csoport és pihennek a zsoldosok, feltöltik tartalékaikat, ezután „valószínűleg Oroszország területén belül” folytatódik majd a harc – mondta Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport vezére. Európai vezetők Moldovában tartottak találkozót, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sürgette hazája NATO-csatlakozását. Annalena Baerbock német és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter azonban azt mondta, háborúban álló országnak nem szabad NATO-tagságot adni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×