INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

petr pavel

csehoroszág

elnök

Petr Pavel újonnan beiktatott cseh köztársasági elnök (k) köszönti a támogatóit a hivatali eskütétele után a prágai várban 2023. március 9-én. Petr Pavel nyugalmazott tábornok, a NATO Katonai Bizottságának volt elnöke Milos Zemant váltja az államfői poszton.

Petr Pavel: az emberek az igazságot és a tisztességes viselkedést részesítik előnyben

Csütörtökön beiktatták hivatalába a Cseh Köztársaság új elnökért. A tábornokból államfővé választott Petr Pavel szeretné visszahozni a társadalomba a méltóságot, a tiszteletet és a becsületet, amely értékek az utóbbi időben szerinte kiveszőben voltak. Beiktatási beszédében azt is elmondta, hogy a cseh politikát gyakran populisták uralták, akiknek sikere a manipuláción és a félelemkeltésen alapult, amit ő soha nem fog elfogadni.

Csütörtökön délután beiktatták hivatalába a Cseh Köztársaság új elnökért. A tábornokból államfővé választott Petr Pavel szeretné visszahozni a társadalomba a méltóságot, a tiszteletet és a becsületet, amely értékek az utóbbi időben szerinte kiveszőben voltak. Beiktatási beszédében azt is elmondta, hogy a cseh politikát gyakran populisták uralták, akiknek sikere a manipuláción és a félelemkeltésen alapult, amit ő soha nem fog elfogadni.

Az ünnepélyes beiktatásra a prágai Hradzsin gótikus Ulászló-termében a cseh parlament két házának együttes ülésén, több mint 800 vendég jelenlétében került sor. Petr Pavel nyugalmazott tábornok ünnepélyes keretek közt letette az elnöki esküt, és ezzel a független Cseh Köztársaság negyedik elnöke lett. „Hűséges leszek a Cseh Köztársasághoz. Fogadom, hogy tiszteletben tartom alkotmányát és törvényeit. Ígérem, hogy tisztségemet az egész nép érdekében, legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint fogom betölteni” – fogalmazott a 62 éves új elnök. Az eskütétel után felhangzott a cseh himnusz, és a Hradzsin melletti Petřín dombon 21 ágyúlövés dördült el.

Petr Pavel ezt követően a prágai vár erkélyéről intézte ünnepi beszédét a több ezres tömeghez. Szónoklata elején elmondta, az értékek be nem tartása vezetett néhány éve ahhoz, hogy aktivisták eltulajdonították a Hradzsin felett lobogó elnöki zászlót. „Ez az elnöki zászló most felújítva, jelképesen visszatért a várba” – jelentette ki Petr Pavel, majd az erkélyre akasztva bemutatta a zászlót.

Az új államfő az ünnepi felszólalásában továbbá hangsúlyozta: a jövőben ahelyett, hogy a várban dolgozna, inkább a „vár alatt” kíván dolgozni, és az emberek hétköznapi problémáinak megoldásával szeretne foglalkozni. Szeretné elérni, ha a prágai vár nyitottabb lenne a polgárok és a kulturális vagy egyéb rendezvények előtt. Közölte, hogy nem vár el száz nap mentességet hivatalában. Rövidesen közzéteszi elnöksége első száz napjának konkrét céljait, s azt kéri, hogy a lakosság a munkája alapján ítélje meg. Saját szavai szerint kész arra, hogy kritizálják, amiért túl aktívan indul, ahelyett, hogy passzív lenne.

Petr Pavel fontos értéknek nevezte a szolidaritást, a gyengébbeknek nyújtott segítséget.

A társadalom nem megosztott, inkább megszokta, hogy arról beszéljen, ami megosztja.

A választási eredmény megmutatta, hogy az emberek az igazságot és a tisztességes viselkedést részesítik előnyben – mondta.

Beszéde külpolitikai részében emlékeztetett, hogy a Cseh Köztársaság közepes méretű ország, amely Európa közepén helyezkedik el, és ezért gyakran mérsékeltebben látja a világot, mint a hatalmi ambíciókkal rendelkező országok. Kijelentette, hogy Csehországnak nemzetközi téren is aktívnak kell maradnia. Ukrajnával összefüggésben pedig úgy vélte, hogy Közép-Európa egységes fellépése Ukrajna mellett segítséget jelenthet Kijevnek, majd hozzátette: Ukrajna megsegítése egyben Csehország megsegítését is jelenti.

Az államfőként elmondott első beszéde után lerótta tiszteletét Tomáš Garrique Masaryk, Csehszlovákia alapító elnökének szobra előtt, majd a Szent-Vitus székesegyházba hajtott, ahol ökumenikus istentiszteleten vett részt.

Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018