INFORÁDIÓ
2022. október 7. péntek
Amália

európai unió

ukrajna

ársapka

szankciók

szijjártó péter

szergej lavrov

Két legyet ütne egy csapásra az Egyesült Államok az ársapkával

Két legyet ütne egy csapásra az Egyesült Államok az ársapkával

Az orosz olajra bevezetett ársapka lehet a következő Európai Uniós szankciós csomag egyik fontos eleme. Az uniós vezetés néhány héten belül szeretné tető alá hozni a megegyezést. Magyarország korábban elutasította az orosz gázimportot sújtó ársapkát. 

Vlagyimir Putyin részlegesnek mondott katonai mozgósítása – hogy feltöltse az ukrajnai invázióban az orosz hadsereg megfogyatkozott sorait – újabb sokkot és felzúdulást váltott ki a nyugati államok körében. A lépés lökést adott az Európai Bizottságnak, hogy felgyorsítsa a Moszkvát büntető újabb szankciós csomag kidolgozását – jelentette több hírügynökség.

A Bloomberg szerint a csomag részének szánt olajársapka felzárkóztatná a kérdésben az EU-t az Egyesült Államok mellé, amely egyszerre akarja fékezni az olaj drágulását és extra bevételtől megfosztani Moszkvát.

A hírügynökség azonban megjegyzi, hogy a terv „egyes tagállamok miatt” sok buktatóra számíthat és hogy egyáltalán nem garantált, hogy elfogadják.

A tagállamok képviselői a hétvégén tárgyalnak a potenciális új szankciókról, amelyekben az olajon kívül személyre szabott büntetések, továbbá a technológiai és luxustermékek szektorait sújtó büntetések szerepelhetnek.

Sok részletet még nem dolgoztak ki, például, hogy mekkora értékre állítsák be az ársapkát

– mondták a Bloomberg név nélkül nyilatkozó forrásai. Az sem világos, hogyan lehetne érvényesíteni a korlátozást, amikor az EU már részleges embargót és szállítási tilalmat fogadott el az orosz olajra. Az ötlet támogatói gyorsan akarnak lépni, hogy december 5., a további szankciók érvénybe lépése előtt meglegyen a kérdésben a megállapodás.

Maga az olajársapka ötlete a G7-es csoport államaitól származik, ezt venné át az EU. A kérdés most az, hogy a tagállamok képviselőinek sikerül-e előzetes alkura jutniuk az október 6-i, prágai uniós csúcs előtt. A Bloomberg szerint

a legnagyobb kérdőjelet Magyarország jelenti, amely „korábban gyakran fékezte az egyhangú döntéseket az EU-ban”.

A hírügynökség azt is megjegyezte, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter volt az egyetlen EU-s illetékes, aki New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés margóján kétoldalú tárgyalásokat folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Lavrov emlékezetes módon kisétált az ENSZ Biztonsági Tanács üléséről az orosz ellenőrzésű ukrán területeken tartott elszakadási népszavazások bírálata miatt.

Szijjártó közölte: ha leállnának a földgáz és olajszállítások, akkor az egész magyar gazdaság leállna.

Júniusban a tagállamok hosszan tartó vita nyomán állapodtak meg abban, hogy betiltják a tengeren szállított orosz olaj importját, megtiltják az orosz olajat szállító hajók biztosítását és egyéb szolgáltatásokat, de kivételt tesznek a vezetéken érkező olajjal. A Bloomberg elismeri:

kétséges, mennyire lehet hatékony az ársapka, hiszen Kína és India, Oroszország legnagyobb ügyfelei, nem csatlakoztak hozzá.

Washington szerint viszont így is működne, mert még a hivatalosan nem csatlakozott államok is használhatnák a Moszkvával való alkudozásban. Az unióban azonban ellentét van a vezetékes olajat importáló, a tengeri importot betiltó és a nagy tengeri szállítási szektorokkal rendelkező államok között.

Nyitókép: Szijjártó Péter/Facebook

Kapcsolódó hang

Két legyet ütne egy csapásra az Egyesült Államok az ársapkával
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018