eur:
392.83
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Az orosz külügyminisztérium által közreadott képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (j) fogadja Josep Borrellt, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét Moszkvában 2021. február 5-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium

Még kérdéses a nyolcadik szankciós csomag sorsa – magyar tiltakozás

Az Oroszországot büntetni hivatott, kilátásba helyezett újabb szankciós csomaggal az unió tagállamainak külügyminiszterei a Vlagyimir Putyin által elrendelt részleges mozgósításra kívánnak reagálni. Az azonban még teljesen nyitott, hogy a csomag mit tartalmaz majd. Az pedig még inkább kérdéses, hogy valamennyi tagállam áldását adja-e rá.

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a hét közepén New Yorkban jelentette be, hogy tagállamok külügyminiszterei az ENSZ Közgyűlés keretében tartott találkozójukon állapodtak meg újabb oroszellenes szankciók bevezetéséről.

"Úgy döntöttünk, hogy amint lehet, további büntetőintézkedéseket fogadunk el Oroszországgal szemben" – fogalmazott Borrell, miután egyeztetett a tagállamok tárcavezetőivel.

A főképviselő mindezt azzal indokolta, hogy a részleges mozgósítással, az annektálásról szóló jogsértő népszavazásokkal és tömegpusztító fegyverekkel való fenyegetőzéssel Oroszország a konfrontáció útját választotta.

Egyben reményét fezezte ki, hogy a miniszterek tanácsában egyhangú támogatást kapnak majd az újabb szankciók.

Német sajtóértesülések szerint az újabb szankciók bevezetésének fő szószólója Észtország külügyminisztere, Urmas Reinsalu volt.

Az észt miniszter már a legutóbbi, Prágában tartott, nem hivatalos külügyminiszteri találkozón újabb szankciókat sürgetett, hangoztatva, hogy az eddigi hét csomag "távolról sem kielégítő".

Diplomaták szerint a tervezett csomag tartalma teljességgel bizonytalan. Valószínű, hogy az orosz kőolajra bevezetendő ársapkával a tagállamok foglalkozni fognak.

A vezető ipari országok, az úgynevezett G7-csoport pénzügyminiszterei szeptember elején már indítványozták ezt.

Ezen kívül a tervek között szerepel, hogy

szankciókkal sújtanák az orosz gazdaság néhány fontos ágazatát, mindenekelőtt a technológiai szektort, valamint néhány olyan személyt, akiket felelősség terhel az Ukrajna elleni háborúért.

Továbbá embargó alá vetnék orosz gyémántok, illetve más luxuscikkek vásárlását. Ezek behozatala mindeddig nem volt tiltólistán.

A végleges döntés minderről csak a külügyminiszterek hivatalos találkozóján születhet meg, amit október közepére terveznek. Az újabb szankciós csomag végső formába öntése csakis ekkor várható.

Borrell szerint a terv bejelentésével mindenekelőtt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek kívántak erőteljes üzenetet küldeni.

Az idézett német források szerint a legfőbb kérdés azonban az, hogy vajon minden tagország hajlandó-e csatlakozni.

A ZDF német közszolgálati televízió szerint

"ismét" Orbán Viktor magyar miniszterelnök az az uniós vezető, aki szembehelyezkedik a szankciókkal.

A tudósítás idézte a kormányfőt, aki magyar sajtójelentések szerint sürgette valamennyi uniós szankció hatályon kívül helyezését az év végéig.

Az Oroszországgal szembeni büntető intézkedéseket a brüsszeli bürokraták kényszerítették az európaiakra – idézte a ZDF Orbán Viktort.

Mindez a források szerint nem úgy hangzik, hogy Magyarország sietne majd a nyolcadik szankció csomag jóváhagyásával.

Ugyanakkor brüsszeli diplomaták úgy fogalmaztak, hogy

Orbán nyilvános kijelentései "nincsenek mindig összhangban" tényleges cselekedeteivel.

Azaz a tervezett szankciós csomag magyar jóváhagyását teljes mértékben nem lehet kizárni – tették hozzá.

(Nyitóképünk: az orosz külügyminisztérium által közreadott képen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (j) fogadja Josep Borrellt, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét Moszkvában 2021. február 5-én.)

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×