eur:
393.13
usd:
367.31
bux:
0
2024. április 24. szerda György
The statue of justice, goddess of justice in front of United Kingdom flag.
Nyitókép: SimpleImages/Getty Images

Ezek az orosz oligarchák izzadhatnak most Nagy-Britanniában

A brit média megnevezte azoknak az orosz oligarcháknak egy részét, akiknek lefoglalhatják a vagyonát, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát. Lehetőségként merült fel drága ingatlanjaik lefoglalása, amiért „közel állnak” Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz.

Múlt hét végén Liz Truss brit külügyminiszter arról beszélt a Sky Newsnak, hogy „a Kremlnek dolgozó orosz oligarchák” az Egyesült Királyságban lévő vagyonuk elkobzására számíthatnak. A brit külügyminisztérium – nem teljes körű becslései – szerint csak Londonban legalább 10 ezer tehetős orosz telepedett le. Ahogy Truss a Novaja Izvesztyija című újságnak megjegyezte: „mindet elkapjuk”.

Néhány napja a Sunday Times közzétette Nagy-Britannia ezer leggazdagabb emberének éves listáját. Ezen nemcsak britek, de az Egyesült Királyságban élő, vagy dolgozó gazdag külföldiek, így oroszok is szerepelnek. A listát a Nagy-Britanniában hivatalosan birtokolt részvények, földek, ingatlanok vagy műkincsek alapján állították össze. A bankokban lévő pénzt nem veszik figyelembe, mivel ilyen információ nem áll rendelkezésre.

Az egyik ilyen gazdag „orosz” a listán Leonyid Blavatnyik, a világ 35. leggazdagabbnak mondott embere.

Blavatnyik zsidó családban született a mai Ukrajnához tartozó Odesszában. Becsült vagyona 15,2 milliárd font. Egészen a közelmúltig őt tartották az Egyesült Királyság leggazdagabb emberének, de a pandémia miatt vagyona közel 1 milliárddal fonttal csökkent.

Az oligarcha befektetésekből szerzi a pénzét, különösen a Renova orosz iparvállalatba, valamint a zeneiparba és a médiába ruház be. Jótékonykodásáért 2017-ben lovaggá ütötték. A londoni Tate Modern kortárs művészeti galéria új szárnyát is róla nevezték el, ami nem csoda, miután 50 millió dollárt adományozott a múzeumnak.

Jevgenyij Svidler szintén szerepel a The Sunday Times listáján. Vagyonát 1,1 milliárd fontra becsülik. A portugál és valószínűsíthetően izraeli állampolgárságú Roman Abramovics – a Chelsea futballklub gazdájának – gyermekkori barátja és régi üzleti partnere. Tagja az Evraz nemzetközi fémipari és bányászati vállalat igazgatótanácsának, aminek a székhelye Londonban található.

Ott van még a listán Jurij Luzskov volt moszkvai polgármester özvegye is. Jelena Baturina a 160. helyet kapta a gazdagrangsorban. A Sunday Times 882 millió fontra saccolta a vagyonát. Baturina jelenleg Oroszországban, Írországban, a Cseh Köztársaságban és Ausztriában rendelkezik egy szállodalánccal. Emellett Dél-Európában megújuló energiába fektet be, és 75 százalékos részesedést vásárolt egy német építőipari cégben, miközben egy hampshire-i birtokon él.

A brit luxusingatlanok tulajdonosai között olyan oroszok vannak, mint a Gazprom korábbi csúcsmenedzsere, Andrej Goncsarenko, a Vnyesekonombank korábbi vezetője, Vlagyimir Csernuhin, valamint a SUEK és az Eurochem fő részvényese, Andrej Melnikov.

Közben a brit földön élő orosz oligarchák ingatlanjainak értékét szakértők több mint 1 milliárd fontra becsülték. Ha a hatóságok úgy döntenek, hogy Ukrajna megtámadása esetén megbüntetik őket, akkor elkobozhatják drága kúriáikat, birtokaikat, lakásaikat és kastélyaikat. A szankciókról szóló törvényjavaslatot február 10-ig tervezik benyújtani a brit parlamentben.

Nagy-Britanniát korábban már többször titulálták a kétes eredetű orosz pénzek mosodájának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×