eur:
393.53
usd:
368.08
bux:
66455.06
2024. április 25. csütörtök Márk
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő tanuló egy prágai iskolában 2020. november 18-án, amikor az általános iskolák első és második osztályosai visszatérhettek az osztálytermekbe. A járvány miatt a cseh kormány október 14-től minden iskolában elrendelte az áttérést a digitális oktatásra.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Pozitív eseteknél sem lesznek üresen kongó iskolák Szlovákiában

Szlovákiában a hamarosan kezdődő új tanévben nem fogják országosan bezárni az iskolákat, és koronavírus-tesztet sem kérnek majd a diákoktól. „Amennyiben pozitív eset jelenik meg az iskolában, a Közegészségügyi Hivatal rendeletei alapján fognak eljárni” – jelentette ki Branislav Gröhling oktatási miniszter, hozzátéve, azt akarják, hogy a tanulók elsősorban jelenléti formában tanuljanak. Az iskolák és óvodák emellett magasabb támogatást kapnak a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos kiadások fedezése érdekében az induló tanévben.

Branislav Gröhling szlovák oktatási miniszter közölte, a Covid-automata mindegyik fázisban azzal számol, hogy az iskolák nyitva lesznek. Az oktatási intézményekben pedig nem lesz szükség negatív tesztre. Megjegyezte, hogy a delta variáns gyors terjedése miatt a rendszeres tesztelés elveszti jelentőségét.

A tárca ennek ellenére egyszeri alkalommal toroköblítős teszteket bocsát az önkéntes alapú tesztelés iránt érdeklődő általános iskolák és speciális alapiskolák rendelkezésére. A teszteket az iskolák augusztus 26-ig rendelhetik meg. A gargalizálós tesztelés szeptember 2–5. között történik majd, ezt mindenki kérheti. Ezenkívül az általános- közép- és speciális iskolát látogató tanulók szüleinek, akik érdeklődnek a tesztelés iránt, antigénteszteket biztosítanak az állami tartalékalapból az önkéntes alapú otthoni teszteléshez.

Az iskolák és óvodák magasabb támogatást kapnak a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos kiadások fedezése érdekében az induló tanévben. A pénzt fertőtlenítőszerekre és egyéb eszközökre használhatják. Az összeget automatikusan megkapják az iskolák augusztus végéig. 5 euró a fejkvóta minden tanulóra és alkalmazottra.

Általános iskolabezárásokra a minisztérium részéről már nem kerül sor.

Ha felüti a fejét a fertőzés, akkor csak az egyes osztályokat zárják be, amelyekben távúton folytatódik az oktatás. A szülőnek ilyen esetben joga van az ápolási segélyre. A tárca nem vezet be újabb intézkedéseket, a Közegészségügyi Hivatal rendeletét fogja alapul venni. Eszerint

azoknak kell karanténba vonulniuk, akik a pozitív személlyel a tesztelést megelőző két napban kapcsolatban voltak.

Az iskolák a korábbról már ismert iskolai jelzőlámpa szerint fognak eljárni. „Sok–sok tapasztalásból kiindulva elmondhatom, hogy eléggé praktikusan rakták össze ezt a szemafort. Követhetőnek és betarthatónak tartom. Kiemelendő, hogy az arcmaszkok, szájmaszkok használata ugyanúgy kötelező, és érvényes felnőttre, pedagógusra, alkalmazottra, diákra egyaránt” – mondta Masszi János, a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Általános Iskola igazgatója. A szaktárca azt javasolja, hogy csökkentsék a minimumra az egyes osztályok keveredését, és biztosítsák a helyiségek rendszeres fertőtlenítését. Az iskolába való első belépéskor, illetve ha legalább három egymást követő napig megszakad az iskolalátogatás, a szülőnek igazolnia kell a tanuló tünetmentességét.

Újdonságnak számít az ellenanyagszint-mérés. Ha a tanuló pozitív személlyel került kapcsolatba vagy pozitív lett az antigéntesztje, és nem teszteltette magát PCR-teszttel, akkor a 14 napos karantén után

a szülő kérvényezheti az általános gyermekorvosnál az ellenanyagteszt elvégzését.

A szülők ebben a tanévben is legfeljebb öt egymást követő napon igazolhatják a gyermekük távolmaradását az iskolából. Az ápolási segélyre ilyen esetben a szülő nem jogosult. Az iskolák állapotának a megfigyelése céljából az iskolaigazgatók kötelesek lesznek tájékoztatni az iskolában fennálló aktuális járványügyi helyzetről.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×