eur:
393.04
usd:
366.24
bux:
66865.68
2024. április 26. péntek Ervin
Andrej Babis cseh kormányfő védőmaszkban tart sajtótájékoztatót Prágában 2020. május 29-én. Csehország június 15-én tervezi megnyitni határait a járványügyi szempontból biztonságosnak minősített országok állampolgárai előtt.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Vádemelés vár a cseh miniszterelnökre – megint

Vádemelést javasolt a cseh rendőrség Andrej Babiš cseh kormányfő és egykori tanácsadója ellen az évek óta húzódó Gólyafészek-ügyben. A rendőrség EU-s pénzek "elterelésével" gyanúsítja a kormányfőt és rokonait, Andrej Babiš tagad, lejáratókampányt emleget.

A Gólyafészek néven elhíresült ügy évek óta fejtörést okoz Andrej Babiš cseh miniszterelnöknek.

A rendőrség azzal gyanúsítja őt, hogy kormányfőként befolyásolta az uniós támogatások szétosztását olyan módon, hogy saját cégei, az Agrofert holding alá tartozó vállalatok jelentős támogatást kaptak. Konkrétan a Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésének 50 millió koronás – közel 690 millió forintos – támogatásáról van szó. Az ügyben újraindított rendőrségi vizsgálat most zárult le, Andrej Babiš és egykori tanácsadója, Jana Mayerová pedig egy vádemelési javaslattal kénytelenek szembenézni.

A rendőrség két éve áprilisban egyszer már lezárta a nyomozást, és kimondta, hogy

a kormányfő valószínűleg visszaélt az uniós támogatások kifizetésével.

2019-ben ezért már volt egy vádemelési javaslat Andrej Babiš és rokonai, a felesége, a fia, a sógora és három másik személlyel szemben. Az akkor elindított büntetőeljárást viszont leállította az akkori prágai főügyész, Martin Erazim, aki úgy találta, hogy a Gólyafészek szabadidőközpontot építtető cég a kérdéses időszakban megfelelt az uniós pályázatban szereplő kis- vagy középvállalati kritériumoknak.

Pavel Zeman országos főügyész azonban felülvizsgálta prágai kollégája döntését, és 2019 decemberében új rendőrségi vizsgálatot rendelt el az ügyben. A most befejeződött vizsgálat pedig ugyancsak vádemelési javaslattal zárult, amely jelenleg a több mint egy évtizede húzódó korrupciógyanús ügyet felügyelő ügyész, Jaroslav Saroch asztalára került. Neki kell döntenie arról, hogy vádat emel-e Babiš ellen, vagy leállítja a büntetőeljárást, esetleg más megoldási javaslattal áll elő.

Alena Schillerová, Andrej Babiš politikai mozgalmának az ANO-nak pénzügyminisztere visszafogottan kommentálta a vádemelési javaslatot.

„Csak annyit tudok mondani, hogy

megvan bizalmam a bűnüldöző szervek felé”

– fogalmazott a pénzügyminiszter. Az ellenzék azonban újabb okot lát a kormányfő visszahívására.

„Csütörtökre összehívjuk a frakciót, amely eldönti, hogy bizalmat szavaz-e a kormánynak” – fogalmazott Ján Skopeček, az ODS párt képviselője.

Andrej Babiš a kezdetektől fogva tagadja, hogy visszaélés történt volna az európai uniós pénzekkel. Azt állítja, politikai kampányról van szó, amelynek célja eltávolítani őt a politikai életből.

„Már nem is lep meg, hogy az ügy a választások előtt újra felmerül.

Szándékosan, mesterségesen felépített pszeudoügyről van szó, amely ma már 14 éves. Soha semmi törvénytelenség nem történt, és az értelmetlen vádakat visszautasítom” – reagált a rendőrség döntésére a cseh miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×