eur:
392.86
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Boris Johnson brit miniszterelnök az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által közösen fejlesztett potenciális koronavírus elleni vakcinát (AZD1222) tartalmazó fiolát tart a kezében a Wockhardt indiai székhelyű gyógyszeripari vállalat telephelyén, a walesi Wrexhamben 2020. november 30-án.
Nyitókép: MTI/AP/PA/Paul Ellis

A britek tudni akarják, mikor lesz vége a karanténnak

Fellázad a nép, ha a brit kormányfő nem hozza nyilvánosságra, hogyan akarja feloldani a karanténokat. Erre figyelmeztette Boris Johnsont saját pártja egyik vezető tagja.

„Ha állandóan mozog a célpont, az emberek egy ponton fellázadnak, és lerombolják” – figyelmeztette Boris Johnsont a vezető tory képviselő, Sir Desmond Swayne egy rádióműsorban, hogy kezd fogyni a türelem, mert nem világos, mikor ér véget a karantén.

A brit kormány hetek óta nem mond konkrétumot. Csütörtökön a Covid Helyreállítási Csoport nevű, a kormányzó Konzervatív Párt karanténellenes tagjai által alapított szervezet is nyomás alá helyezte a brit miniszterelnököt, hogy dolgozzon ki exitstratégiát.

A kormányfő korábban nem volt hajlandó válaszolni arra kérdésre, hogy csak nyáron oldhatják-e fel a lezárásokat, a korábbi, február közepére meghatározott időponttal szemben. Johnson péntek estére sajtótájékoztatót tervezett, ama találgatások közepette, hogy a kormány 500 fontot ad a pozitív tesztet produkáló lakosoknak, hogy bátorítsa őket az otthonmaradásra.

Priti Patel belügyminiszter közben azt sugallta:

jobb, ha az emberek nem készülnek külföldi nyaralásra.

Az elhúzódó karanténról történő utalgatások sorában pedig George Eustice brit környezetvédelmi miniszter igyekezett pozitív csomagolásba helyezni a rossz hírt: azt mondta, „reméli, hogy a tavasz végére vagy a nyár elejére a normálishoz közeli állapotba térhet vissza az élet”.

A Kelet-angliai Egyetem két kutatója arról beszélt: bár a védőoltások a társadalom jelentős részének lehetővé teszik a normális élethez való visszatérést, sem a vakcinák, sem a fertőzés szabad terjedése

nem hoz létre olyan nyájimmunitást, amely megvédené az oltáselleneseket a fertőzéstől.

Pénteki adatok szerint a különösen fertőzött Londonban az elmúlt hét során összesen 29 ezerrel – 17 kerületben harmadával – esett a fertőzések száma.

Ami kevésbé jó hír: az Evening Standard nyomozása szerint félmillió olyan fővárosi gyereknél jelentkeztek mentális problémák, akinek korábban nem voltak ilyen gondjai. A helyzetre brit iskolaigazgatók is felhívták a figyelmet, és a lap gyűjtésbe kezdett, hogy rezidens pszichológiai szakértőket telepítsenek az iskolákba.

A lap a brit egészségügyi szolgálat, az NHS adataira támaszkodva írta azt, hogy egy 24 fős osztályban négy gyereknek komoly érzelmi és viselkedési problémái lehetnek, és ezt a „Covid-generáció rejtett mentális válságának nevezte”. Az őszi időszakban 230 százalékkal nőtt például a középiskolások körében az evészavaros és 109 százalékkal az önkárosításos esetek száma az előző tanév hasonló időszakához képest.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×