eur:
394.42
usd:
370.73
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
2020. augusztus 25-én a wisconsini Kenoshában rendezett tüntetésen készített kép a 17 éves Kyle Rittenhouse-ról (b) és még egy fegyveres civilről. Augusztus 27-én vádat emeltek Rittenhouse ellen, aki a wisconsini tüntetésen lelőtt két embert, egyet pedig súlyosan megsebesített. Rittenhouse azon a napok óta tartó tüntetésen nyitott tüzet, ahol a hétszer hátba lőtt Jacob Blake miatt vonultak az utcára az emberek.
Nyitókép: MTI/AP/The Journal Times/Adam Rogan

Trump és Biden szócsatája az utcákon zajló háborúról

Miközben az utcán lövöldöznek, az amerikai elnökjelöltek szóban háborúznak. Donald Trump elnök védelmébe vette azt a tizenévest, aki egy tüntetés idején lelőtt két embert. Azt állította, hogy riválisa, Joe Biden a radikális baloldal foglya, miközben Biden “toxikus anyaghoz” hasonlította a hivatalban lévő államfőt.

Az utóbbi hetekben szürreális képek érkeznek az amerikai utcákról: a rasszizmusellenes mozgalomként indult BLM tiltakozásai nyomán megjelentek a gépkarabélyokkal felfegyverzett, jobbára fehér és jobboldali érzelmű milicisták, akik azt mondják, hogy a magántulajdont védik a radikális tüntetők pusztításától.

A rendőrséget amúgy is rendszerszintű rasszizmussal vádoló tiltakozók azt mondják, hogy elnézi, sőt néhol bátorítja a fegyveres civilek jelenlétét. Volt, ahol lefilmezték a rendőröket, ahogy megköszönik a fegyveres milicistáknak, hogy kivonultak az utcára.

Az elmúlt napokban ennek nyomán agyonlőttek három – leegyszerűsítve – baloldalinak és egy jobboldalinak nevezhető polgári személyt.

Az egyes városok utcáin zajló erőszak pedig elnökválasztási kampánytéma lett.

Trump elnök például védelmébe vette Kyle Rittenhouse-t, a 17 éves fehér tinédzsert, akit két ember megölésével és egy harmadik megsebesítésével vádolnak. Az áldozatok a wisconsini Kenosha városában egy rendőri intézkedés során súlyosan megsebesített fekete férfi, Jacob Blake miatt tüntettek. Trump szerint a fiú “nagy bajban volt, menekült és elesett, nagyon erőszakosan rátámadtak és meg is ölhették volna”.

Szemtanúk – a fekete jogokért tüntető BLM-aktivisták – másként írták le az esetet. Szerintük Rittenhouse először agyonlőtt egy embert, ekkor kezdték el üldözni, elesett, majd megölte egyik támadóját, egy további embert pedig megsebesített. Mindkét áldozata fehér lakos volt. Ezután elsétált a rendőrök mellett, akik a szemtanúk szerint meg sem próbálták megállítani. Később önként adta fel magát, és perében önvédelemre hivatkozva védekezik majd. A fiú támogatói szerint a harmadik ember, akit meglőtt, az esetet élőben videózó Gaige Grosskreutz, pisztolyt fogott rá.

A városban megjelent milicisták közben azzal magyarázták jelenlétüket, hogy a tüntetők korábban felgyújtottak egy autókereskedést, és több más üzletet megtámadtak. Donald Trump keddre tervezte, hogy ellátogat a megosztottság szimbólumává vált városba, ahol egyes otthonok és üzletek ablakait bedeszkázták a vandáloktól és fosztogatóktól rettegő helyiek.

A 100 ezres lakosságú Kenosha 68 százalékban fehér, 11 százalékban fekete és 17 százalékban latino lakosságú, és 2016-ban Donald Trump mindössze 250 szavazattal nyert itt Hillary Clintonnal szemben. A rendőrök szerint a vandalizmus miatt őrizetbe vettek 60 százaléka nem helyi lakos.

A városban lakó feketék – például a hétszer hátba lőtt Jacob Blake apja – szerint a rendőrök kettős mércével mérnek. Az ő fiába golyókat eresztettek, holott a család szerint nem fenyegetett senkit, a géppisztolyos tinit pedig hagyták elsétálni. A rendőri szakszervezet és egyes idősebb fehér lakosok szerint viszont Blake ellenállt, és nem “fehér fekete ellen problémáról van szó”.

Szombaton egy másik városban, az oregoni Portlandban lőttek agyon egy férfit – őt egy jobboldali milícia, a Patriot Prayer gyászolta. Médiajelentések szerint egy magát "antifasisztának" valló férfi ellen folyik nyomozás az ügyben.

Közben Joe Biden, Trump elnök demokrata kihívója a novemberi elnökválasztáson, “toxikus” vezetőnek nevezte Trumpot, aki “erőszakot szított az országban”. Biden egy kampányeseményen azt mondta, hogy “Amerika temérdek válsággal néz szembe, amelyek Donald Trump alatt tovább sokszorosodnak.

Trump régen feladta az erkölcsi vezető szerepét.”

Az elnök válasza erre az volt, hogy szerinte Biden a rendőrséget és nem “a lázongókat, anarchistákat, fosztogatókat” vádolja az erőszakért. Trump külön kiemelte az Antifa-mozgalmat, amit terrorcsoportnak nevezett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×