INFORÁDIÓ 
2020. július 9. csütörtök
Lukrécia

szlovákia

vasárnapi boltzár

kereskedelem

koronavírus

Vitás kérdés Szlovákiában a vasárnapi boltzár

Vitás kérdés Szlovákiában a vasárnapi boltzár

Az államfő nem tartja megfelelőnek és indokoltnak, hogy fertőtlenítés miatt ne nyithassanak ki a boltok vasárnap Szlovákiában. Zuzana Čaputová szerint a fertőtlenítést bármikor elvégezhetik a működtetők. Vannak azonban, akik ezt másképp látják.

„Az államfő szerint a veszélyhelyzet beszüntetését követően szükséges átértékelni, hogy megfelelők-e az érvényben lévő higiéniai óvintézkedések, és valóban a lakosság egészségének védelmét szolgálják-e. Minden intézkedésnek arányosnak és indokoltnak kell lennie” – mondta Martin Strižinec, a köztársasági elnök szóvivője.

„A vasárnapi boltzárnak vagy önkéntes alapon kellene működnie, vagy egy, a parlament által jóváhagyott törvény alapján” – tette hozzá a szóvivő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a szóban forgó korlátozás csak a boltokra vonatkozik, holott az éttermekben is ugyanannyi ember fordul meg nap, mint nap.

A kiskereskedők és a bevásárlóközpontok képviselői által létrehozott Meddig bírjuk? platform alkotmánysértőnek és ésszerűtlennek tartja a kötelező vasárnapi fertőtlenítésre hivatkozva bezáratni az üzleteket. A szövetség hangsúlyozza, hogy a bevásárlóközpontok olyan modern épületek, amelyekben gyorsan és egyszerűen el lehet végezni a teljes fertőtlenítést, akár a nyitva tartás ideje alatt is, vagy a zárás után. Éppen ezért indokolatlan, hogy erre hivatkozva hetente egy egész napra bezárassák az üzleteket.

Mácsadi István, a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Kamara elnöke viszont együtt tudna élni a vasárnapi boltzárral. Egy felmérés eredményeit ismertetve elmondta,

a lakosság 80 százaléka beleegyezik, és el tudja képzelni, hogy a pandémia után is zárva tartsanak vasárnap az üzletek.

„A kiskereskedelem 98 százalékában nők dolgoznak, és több mint 90 százalékuk nem igényli és nem akarja a vasárnapi nyitva tartást. Nem fejlődnénk mi sem vissza. Elég csak megnéznünk azokat az országokat, ahol vasárnap zárva vannak az üzletek. Például Németországot, Svájcot vagy Ausztriát” – tette hozzá a szakember.

A vasárnapi boltzár kérdéséről a parlamenti képviselők között is megoszlanak a vélemények. Többen nem értenek egyet a korlátozással. Az intézkedést bíráló képviselők szintén felhívták rá a figyelmet, hogy

a Közegészségügyi Hivatal határozata alkotmányellenes lehet.

Politikai okot látnak az intézkedés hátterében, és arra kérték Ján Mikas tisztifőorvost, hogy oldja fel a vasárnapi nyitva tartás tilalmát.

A Közegészségügyi Hivatal szerint a jelenlegi helyzetben nagyobb figyelmet kell fordítani a fertőtlenítésre, ami egy átlagos munkanapon nem lehetséges, ezért indokoltnak tartják a vasárnapi boltzárat. Emellett kiemelték, rendszeresen ellenőrzik és értékelik a járványhelyzet alakulását, és eszerint döntenek a szükséges intézkedések bevezetéséről vagy eltörléséről.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018