eur:
394.05
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Egy férfi halad el egy védőmaszkot viselő ápolónőt ábrázoló falfestmény előtt Londonban 2020. április 22-én. A koronavírus-járvány miatt Nagy-Britanniában kijárási korlátozások vannak érvényben.
Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Brit kutatók: 30 ezer életet mentett volna meg egy korábbi brit karantén

A Covid-19 betegség brit halálozásainak háromnegyedét el lehetett volna kerülni, ha hamarabb vezették volna be a karantént – állítják kutatók. A tudósok megállapítása azt sugallja, hogy a brit halálozási statisztika így a némethez lett volna hasonló. Közben kormányilletékesek éppenséggel a tudósokat vádolták, hogy rossz tanácsokat adtak.

Nem a mostani 35 ezer, hanem körülbelül 8 ezer lett volna csak a Covid-19 járvány brit halottainak a száma, ha csak egy héttel hamarabb vezetik be a karantént a szigetországban - állítják brit tudósok.

A blueskiesresearch.org.uk oldal kutatóinak számítógépes modellje szerint sokkal enyhébb emberi és gazdasági hatással járt volna a brit kormány korai fellépése.

A megdöbbentő kijelentés szerint 30 ezer életet lehetett volna megmenteni, ha csak a hivatalos brit halálozási adatokat vesszük alapul.

Becslések szerint azonban ennél több embert vitt el a betegség, mert egy ideig nem számították be az idősotthonokban történt haláleseteket. A kutatók szerint egy korábbi karantén rövidebb és a gazdaságra nézve kevésbé megrázó karantént is jelentett volna.

Miért haltak meg jóval kevesebben a németeknél?

Az Európában legrosszabb halálozási statisztikával rendelkező Nagy-Britanniában rendszeres téma, hogy más országok hogyan léptek fel a pandémia ellen. A Németországgal való összehasonlítás során például a kormány bírálói kiemelik, hogy a németek napi 50 ezer Covid-19 tesztet tudtak elvégezni naponta, míg a britek erre egy ideig hetente sem voltak képesek.

Ennek konkrét hatása volt a járvány kezelésére. A karantén bevezetésének időpontjában a németek 27 ezer fertőzéses esetről tudtak, míg a britek 9 ezerről – hangsúlyozták a kutatók.

Ennek nyomán a britek nem tudtak az összes fertőzöttre összpontosítani és később masszívan megugrott a betegségben elhunytak száma. Míg a németeknél ez a szomorú mutató most 8300 körül jár, a briteknél meghaladta a 35 700-at.

London: nincs új Covid-19-halott és csak néhány fertőzött

Jó hírt kaptak viszont a londoniak: csütörtökön már második napja nem volt új Covid-19 haláleset a brit fővárosban és az „R”-szám, a fertőzési ráta 0,4 körül állt, ami jóval alacsonyabb, mint az országos átlag.

Ennek ellenére a kormány nem hajlandó engedni, hogy London előbb lazítson a karanténon mint más régiók.

A szokásos napi sajtótájékoztatón az egymást váltó miniszterek sorában ezúttal Oliver Dowden kulturális miniszter állt a nyilvánosság elé és azt mondta: „az egész ország egyszerre lép majd” a karantén kérdésében.

A kedd óta beazonosított londoni új fertőzések száma a csütörtöki mérleg szerint 14 volt a március végi 213 ezres rekorddal szemben.

Mindeközben továbbra is hatalmas nyomás alatt van a brit kormány, hogy nyissa újra a gazdaságot,

mert sokan még mindig nem tértek vissza a munkahelyükre – a magáncégek kényszerszabadságra küldött 10 millió dolgozója hagyatkozik jelenleg arra, hogy a kormány folyósítja fizetésük 80%-át.

A brit pénzügyminisztérium becslése szerint a COVID-19 miatt várható idei gazdasági veszteség eléri a 300 milliárd fontot. Mivel a brit főváros termeli meg a brit GDP negyedét és a tágabb, dél-keleti régió a 40%-át, a helyi gazdaság felpörgetése különösen fontos lenne a maradandó károk elkerülésére.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×