eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke egy észak-koreai rakétatüzérségi egység lőgyakorlatát felügyeli egy meg nem nevezett támaszponton 2019. május 9-én. Az állami média szerint különféle nagy hatótávolságú csapásmérő eszközöket vetettek be a gyakorlaton.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE

A koronavírus ügye is felbukkant Kim Dzsong Un rejtélyes eltűnése mögött

Miközben tovább folyik az intenzív spekuláció az észak-koreai vezető egészségéről, dél-koreai illetékesek visszautasították, hogy Kim Dzsong Un beteg lenne vagy akár már nem is élhet. Szakértők szerint a politikusok csak a sötétben tapogatóznak.

„Élek” – gyakorlatilag ezt üzente az észak-koreai diktátor, vagy legalábbis ezt a neki tulajdonított üzenetet olvasták fel a szokásos pátoszos hangon az észak-koreai televízióban. A Kim Dzsong Un „köszönetet mondott” egy tengerparti üdülőhelyet építő munkásoknak. Ez volt az első üzenet tőle a hónap közepe óta.

A Kimmel kapcsolatos találgatások azután erősödtek fel, hogy április 15-én – szokatlan módon nem jelent meg a nagyapjáról, az államalapító Kim Ir Szenről szóló megemlékezéseken. Ezek után jelentette a CNN, hogy az amerikai hírszerzés azt vizsgálja, hogy egy állítólagos „szívműtét miatt” súlyosan beteg lehet vagy akár meg is halt.

Egy északi informátorokkal dolgozó dél-koreai lap, a Daily NK közben arról számolt be, hogy a Kínával határos észak-koreai régiókban vírus-szerűen terjed egy video, amely Kim halálhíréről szól. A video szerint egy helyi ellenőrző látogatás idején, váratlanul halt meg, ugyanakkor utalást tesz egy Japánban megjelenő Észak-Koreai párti lap nemlétező cikkére.

Mindez fejfájást okozott az északi vezetésnek és vadászni kezdtek az eredeti terjesztőre.

Kim legutóbbi nyilvános szereplése a Politikai Bizottság április 11-i ülésén való részvétel volt.

Dél-koreai illetékesek az intenzív spekuláció ellenére is azt mondták, hogy „nincsenek szokatlan jelek, Kim Dzsong Un él és jól van. Április 13-óta a Vonszan-régióban tartózkodik”. Erről beszélt Mun Csungin, a dél-koreai elnök külpolitikai tanácsadója.

Hasonló módon fogalmazott Kim Jolcsul, a dél-koreai országegyesítési miniszter is, amikor azt mondta: „kormányunk megfelelő információgyűjtési képességgel rendelkezik, hogy bizonyosan állíthassuk, nem történt semmi szokatlan”.

Sue Mi Terry, egykori CIA-elemző arról beszélt a Financial Times-nak, hogy sok-sok elfogott kommunikációs „morzsából” próbálják felépíteni a képet, hogy mi is történhet a titkolózó sztálinista államban. Megemlítette, hogy az észak-koreaiak szándékosan csöpögtethetnek dezinformációt és emiatt az amerikai vezetőknek bizonyosan nincs fogalmuk arról, hogy mi történik.

Bár a hírszerző ügynökségnek van néhány beépített embere az északi hierarchiában, mivel a Kim-rendszer olyan információs körökre épül, amelyben nem mindenki tud mindenről, így nehéz a beszervezett informátoroktól származó híreknek is hinni.

„A bürokraták nem beszélnek egymással. Kim eltávolított több száz embert, hogy senki se bízzon a másikban és senki se tudjon baráti csoportokat kialakítani maga körül. A titkolózás túlélési taktika” – mondta Dzsong Pak, egy másik volt CIA-elemző.

A kémek így a technológiára hagyatkoznak – műholdak segítségével derítették ki például, hogy április 21 óta „parkolt” a Vezér tengerparti rezidenciája mellett Kim vonata és ez arra utal, hogy ott tartózkodhat. Most azzal próbálják magyarázni Kim újabb eltűnését, hogy a koronavírus-fertőzéstől védekezik így, annak ellenére, hogy országa azt állítja, hogy tökéletesen kontroll alatt tartják a helyzetet.

Címlapról ajánljuk
Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×