eur:
393.78
usd:
365.21
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A koronavírus-járvány terjedésének megfékezéséhez szükséges közösségi távolságtartásra figyelmeztető felirat a londoni Hyde Parkban 2020. április 13-án. Nagy-Britanniában eddig 10 612 ember halt meg koronavírus-fertőzés miatt.
Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

A brit kormány a sokkoló gazdasági hírek ellenére a járvány emberi oldalára koncentrál

Akár további egy hónapig maradhat a brit karantén, miközben más európai országok már a fokozatos nyitásról döntöttek. Közben nem világos, mikor tér vissza a kormányrúdhoz Boris Johnson miniszterelnök, aki lábadozik és túlvan első egészségügyi sétáján.

Nagy-Britannia lakosai számára még hosszú ideig eltarthat, amíg kiléphetnek a Covid-19-es betegség miatti karanténból. Erre utalt Sir Patrick Vallance, a kormány tudományos főtanácsadója. Az ok: még mindig nem tetőzött a napi halálesetek száma, ami várhatóan tovább emelkedik a héten, majd két-három héten át stagnálni fog, mire esni kezdene.

A brit halálesetek száma hétfőn este már meghaladta a 11 300-at, miközben a kormányt egyre hevesebb támadások érik azért, mert nincs elég védőfelszerelés az egészségügyi dolgozók számára.

„A kijózanító halálozási adatok ellenére biztatók a számok és azt mutatják, hogy kezdjük megnyerni a küzdelmet. Ennek ellenére hosszú még az út, nem tetőzött még nálunk a vírusfertőzés”

– érvelt a karantén fenntartása mellett Dominic Raab külügyminiszter, aki a lábadozó Boris Johnson kormányfő helyett irányítja a kabinetet. Raab még azelőtt beszélt, hogy a kormány tudományos tanácsadói a héten véleményt mondtak volna a társadalmi távolságtartási szabályok hatásosságáról.

A miniszterelnök helyettese azt jelezte, hogy egyelőre maradnak a karantén-intézkedések és azokat csak akkor oldják fel, ha biztonságosnak tűnik majd a lépés.

Maga Boris Johnson kormányfő közben checkers-i rezidenciáján lábadozik, miután vasárnap kiengedték a kórházból. Johnson arra utal, hogy Covid-19 betegsége „bármilyen irányt vehetett volna” és külön köszönetet mondott a rá felügyelő új-zélandi és portugál ápolónak.

Johnsonhoz csatlakozott várandós menyasszonya, Carrie Symmonds, akivel egy hónapon át nem látták egymást.

Egy szóvivő azt mondta, hogy a miniszterelnök nem dolgozik, csak a jobbulásra koncentrál. Így egyelőre nem világos, hogy mikor tér vissza a kormányrúdhoz, miközben miniszterei különvéleményeket fogalmaznak meg.

Rishi Sunak pénzügyminiszter például azt mondta más kormánytagoknak hogy a koronavírus-karantén miatt ebben a negyedévben akár 30%-kal is csökkenhet a brit GDP. Egyes brit lapok szerint ez a kormányon belül belvita jele és Sunak a rendelkezések fokozatos feloldásáért kampányol.

A sokkoló hírek miatt azonban a kormány figyelme továbbra is főként a járvány emberi oldalára irányul. Az angol tisztifőorvos például közölte: az idősotthonok több mint 13 százalékában, azaz 92 helyen már felütötte a fejét a fertőzés.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×