eur:
394.22
usd:
369.41
bux:
65294.16
2024. április 19. péntek Emma
Boris Johnson brit miniszterelnök gúnyfigurája a brit parlamentnél tartott uniópárti tüntetésen Londonban 2019. október 19-én. Az alsóház rendkívüli ülésén 322-306 arányban elfogadta azt a módosító indítványt, amelynek célja a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás formális jóváhagyásának halasztása a megállapodás jogi szövegének törvénybe iktatásáig.
Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Britek: a kampányidőszak még csak most kezdődik

A héten indul a választási kampány Nagy-Britanniában. Az előre hozott választás kihat a brexitre is. A szlogenek miatt a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat máris figyelmeztetett: a politikusok kerüljék az üres ígérgetést! Johnson kormányfő közben elnézést kért, amiért nem tartotta be a brexithatáridőt.

Szerdán oszlatják fel a brit parlamentet és kezdetét veszi a december 12-i előre hozott választások előtti kampány. A brit egészségügy vezetése azonban máris intette a politikusokat attól, hogy „politikai fegyvert” csináljanak a britek és a szigetországban élők számára ingyenes szolgálatból. Chris Hopson, az Nemzeti Egészségügyi Szolgálat, azaz az NHS egyik igazgatója azt írta a Timesban: "a szolgálat gondjainak túldramatizálása vagy

a nem őszinte finanszírozási ígéretek senkinek nem használnak”.

A politikusok "ne tegyenek üres ígéreteket" és nem kreáljanak "irreális elvárásokat"- mondta.

Az egészségügy körül zajlik majd a brit választások egyik legnagyobb csatája. Azért is, mert a brexit utáni, az Egyesült Államokkal tervezett kereskedelmi tárgyalásokon felmerül majd az amerikai egészségügyi magáncégek bevonása. Sokan attól félnek, hogy a tengerentúliak diktálni kezdenek majd és szolgálat elveszítheti jelenlegi jellegét.

Közben Boris Johnson miniszterelnök bocsánatot kért a Konzervatív Párt tagságától, amiért nem tudta kivezetni az országot az EU-ból az október 31-i határidőig. "Mélységesen sajnálom" – mondta egy interjúban. Johnson korábban úgy fogalmazott: inkább feküdne holtan egy árokban, minthogy elhalassza a kilépést, és megfogadta: ha törik, ha szakad, október végére megvalósítja a brexitet.

A kormányfő a parlamenti képviselőket hibáztatta és azt mondta: "temérdek idejük volt" megvizsgálni és elfogadni az általa Brüsszellel kötött válási egyezményt. Az ő megfogalmazásában a parlament nem volt erre hajlandó.

Nagy kérdés, hogy miként tekintenek Johnsonra azok a szavazók, akiket kemény és makacs brexitretorikája vonzott. Ők azok, akik körében lesznek olyan csalódottak, aki inkább a Brexit Pártra szavaznak majd a választásokon.

Ellenlábasok

Nigel Farage pártvezér, az eredeti brexitkampány kulcsfigurája közölte: ő maga nem indul parlamenti helyért. Inkább azzal szolgálja az ügyet, hogy az országot átszelve támogatja pártja 600 jelöltjét. Előzőleg Farage azt ajánlotta Johnsonnak, hogy párttagjai visszalépnek a toryk javára, de a miniszterelnök elvetette az ajánlatot.

Kommentátorok megjegyzik: Farage többször is kudarcot vallott és nem tudott parlamenti mandátumhoz jutni az egyéni választókerületekre épülő brit választási rendszerben.

Farage mellett a megosztott ellenzéki Munkáspárt főnöke, Jeremy Corbyn is brexitet akar, csak épp másmilyent. Párttársainak egy jelentős része viszont a kilépés ellen van, vagy legalábbis egy második népszavazást akar a kérdésben. Corbyn azonban arra figyelmeztette saját árnyékkormánya tagjait: a vita véget ért, ideje belpolitikai ügyekre koncentrálni. Úgy tűnik szerinte az egészségügyre és más kérdésekre fókuszálva lehet behozni a konzervatívok egyelőre jelentős előnyét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×