eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Jo Swinson, a brit Szabad Demokraták párt vezetője felszólal a párt londoni kampánynyitó nagygyűlésén 2019. november 5-én. Nagy-Britanniában december 12-én tartanak előrehozott parlamenti választást.
Nyitókép: MTI/EPA/Hollie Adams

Brit liberálisok: ha mi jövünk, nem lesz brexit

A Liberális Demokraták már ki is találták, az így megspórolható pénzből mit csinálnának. Kampányüzemmód Nagy-Britanniában.

A brit Liberális Demokraták kormányra kerülve leállítják a brexitet, és az ebből eredő több tízmilliárd font többletjövedelmet a közszolgáltatások fejlesztésére fordítják - mondta Jo Swinson, a harmadik legnagyobb országos brit parlamenti erő vezetője és miniszterelnök-jelöltje a párt keddi londoni kampánynyitó nagygyűlésén.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője szerint ugyanakkor új brexitmegállapodást kell elérni, és ezt népszavazásra kell bocsájtani, a bennmaradás lehetőségét is felkínálva a választóknak.

Jo Swinson kijelentette: aki a december 12-ére kiírt előre hozott parlamenti választáson a Liberális Demokratákra szavaz, arra szavaz, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradjon. Swinson szerint a brit EU-tagság megőrzéséből 50 milliárd font (több mint 19 ezer milliárd forint) anyagi előnye származna a brit gazdaságnak, és ezt a "bennmaradási bónuszt" a párt teljes egészében közszolgáltatási infrastrukturális beruházásokra - köztük az oktatási rendszer és a jóléti szolgáltatások fejlesztésére - fordítaná. A Liberális Demokraták számításai szerint ha az Egyesült Királyság az EU tagja marad, a brit hazai össztermék (GDP) értéke a 2024-2025-ös pénzügyi évben 1,9 százalékkal lenne magasabb annál a szintnél, amelyet a brit gazdaság a brexit után addig az évig elérhetne. A párt szakértői szerint ebből eredne az erre az öt évre számított 50 milliárd font többletjövedelem.

A veszteség számokban

Független elemzőintézetek modellszámításai is azt valószínűsítik, hogy a brexit hosszú távon több tízmilliárd font veszteséget okoz a brit gazdaságnak. A National Institute of Economic and Social Research (NIESR) nevű tekintélyes londoni gazdasági-társadalmi kutatóközpont minap bemutatott új, 30 oldalas tanulmánya szerint

a brit GDP-érték már most 2,5 százalékkal alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a brexitről döntő, 2016 júniusában tartott népszavazás nélkül mára el lehetett volna érni.

A cég szerint azonban ez csak a kezdeti hatás, és a brit hazai össztermék a Brexit után minden évben, folyamatosan 3,5 százalékkal kisebb lesz annál, mint amennyit a brit gazdaság a folytatódó EU-tagság esetén megtermelhetne az adott években.

A NIESR számítási modellje azt mutatja, hogy ez a következő tíz évben 70 milliárd font (27 ezer milliárd forint) veszteséget okoz a brit gazdaságban, akkor is, ha az Egyesült Királyság rendezett módon, megállapodással lép ki az EU-ból.

Ők a harmadik út

A Liberális Demokraták vezetője a párt keddi nagygyűlésén erőteljesen bírálta a Munkáspárt vezetőjét. Jo Swinson szerint Jeremy Corbyn képtelen egyenes választ adni arra, hogy kormányra kerülése esetén "mit kezdene a brexittel".

Jo Swinson hozzátette: a Munkáspárt és a Boris Johnson miniszterelnök vezette Konzervatív Párt egységes állásponton van a Brexit kérdésében. "Vörös vagy kék - egyaránt brexitet jelent" - fogalmazott a brit liberálisok vezetője a Munkáspárt és a konzervatívok színeire utalva.

"Antidemokraták!"

Jeremy Corbyn ugyanakkor a Liberális Demokratákat bírálta a Labour keddi kampánygyűlésén mondott beszédében. Corbyn szerint ugyanis a liberálisok a brexit leállítását célzó programjukkal figyelmen kívül hagyják a kilépésről döntő 2016-os népszavazás eredményét.

A délkelet-angliai Harlow városában tartott kampányrendezvényen a Munkáspárt vezetője kijelentette: kormányra kerülve

a párt kivenné a brexitet a politikusok kezéből és a népre bízná a döntést.

Ez azonban nem az EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazás megismétlése lenne: a Labour által tervezett referendumon arról lehetne dönteni, hogy az Egyesült Királyság egy "észszerű" megállapodás alapján lépjen ki az EU-ból, vagy maradjon az unió tagja - mondta Corbyn.

Hozzátette: ha a Munkáspárt megnyeri a decemberi választásokat, első feladata lesz egy észszerű brexitmegállapodás elérése az EU-val, és az erről szóló tárgyalások nem tartanának három hónapnál tovább. Az egyezmény alapján London új vámuniós viszonyrendszert alakítana ki az EU-val, emellett szoros kapcsolatban maradna az unió egységes belső piacával.

A Munkáspárt ezt az egyezményt terjesztené népszavazásra, a bennmaradás lehetőségét is felkínálva a szavazólapon - mondta Jeremy Corbyn a keddi kampánygyűlésen.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×