eur:
395.36
usd:
366.48
bux:
65560.76
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke (b) és Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt elnöke sajtótájékoztatót tart az őszi megyei választásokon való együttműködés lehetőségeiről tartott megbeszélés után az MKP pozsonyi székházában 2017. április 26-án.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Szlovákiai magyar pártok: kemény szavak és újratervezés

Csalódott az MKP, amiért nem csaptak egymás tenyerébe a Híddal a választási együttműködésről. Megszólalt a Magyar Fórum és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala is.

„A felvidéki magyar közösség számára rossz hír, hogy a Híd elutasította a választási koalíció létrehozását” – jelentette ki Pozsonyban a Magyar Közösség Pártjának elnöke, Menyhárt József, miután meghiúsult a Híd és az MKP közötti koalíció. Az MKP így is mindent megtesz annak érdekében, hogy jövő évi parlamenti választásokon megugorja a bejutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt.

Menyhárt József, az MKP elnöke és Őry Péter, a párt Országos Tanácsának elnöke nyilvánosságra hozták azokat a pontokat, amelyekről az elmúlt hetekben tárgyaltak a Híddal egy közös választási koalíció kapcsán. Minimális mértékben különbözött a két párt által előterjesztett javaslatlista, így fokozottan érvényes, hogy a Magyar Közösség Pártja csalódottan fogadta a Híd elutasító döntését a választásokon való közös indulásról és a tárgyalások befejezéséről.

„Nagyon félő, hogy 2020-ban nem lesz parlamenti képviseletünk.

Én azért is vagyok csalódott a koalíciós tárgyalások végén, hogy nem jutottunk el odáig, hogy egymás kezébe csapjunk, és elkezdjünk ezen dolgozni” – mondta Menyhárt József, az MKP elnöke.

Az MKP tovább folytatja a felkészülést a parlamenti választásokra. El tudja képzelni a közös indulás lehetőségét a májusban alakult Magyar Fórummal, de tárgyalnak más szlovák pártokkal is.

Őry Péter, az Országos Tanács elnöke azt mondta, az MKP a Híddal folytatott tárgyalások során végig a partneri, az egyenjogú és egyenrangú viszony megteremtésén fáradozott. Erről szólt az ötven-ötven százalékos jelöltállítási elképzelés is.

„A Híd döntésével a magyar közösség parlamenti létének kérdése került veszélybe. Úgy gondolom, hogy azoknak van ma helye a társadalmi életben, akik összefogni akarnak, és nem megosztani, széthúzni. Ha továbbra is a felaprózódás irányába fogunk menni, akkor ebből nagyon komoly gondok lesznek. Nem csak most, hanem az elkövetkezendő években” – fogalmazott Őry.

A Híd EP-képviselője is visszalép

Nagy József, a Híd európai parlamenti képviselője sem ért egyet az Országos Tanács elutasító döntésével. Véleménye szerint nem csupán a kisebbségi ügyek miatt fontos a magyar érdekképviselet, ugyanis a felvidéki választók számára kulcskérdés a jogállamiság, a jogbiztonság megléte, és könnyen megeshet, hogy a következő kormány nem fog tudni előrelépni ezekben a kérdésekben.

„A választók többségével együtt én is azt akartam, hogy létrejöjjön az összefogás a meghatározó magyar pártok között. Úgy gondolom, hogy a magyar képviselők szavazatai nagyon is hiányozhatnak egy új, következő kormány felállításában. A sajnálatos döntés miatt, ami épp ezt a közösségi érdeket vesztette szem elől, én személyesen ne látom értelmét, hogy induljak a Híd önálló listáján a parlamenti választásokon” – mondta Nagy József.

A Magyar Fórum tárgyalna

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke szerint a Híd döntésével egyértelművé vált, hogy a multietnicizmus számukra fontosabb, mint az egységes magyar képviselet. A Magyar Fórum tudja, hogy megvalósítható a magyar parlamenti képviselet a Híd és Bugár nélkül is. Ehhez viszont olyan megoldás szükséges, ami által elérhetővé válik az öt százalékos parlamenti küszöb átlépése.

„Az MKP eddig nem tudta és nagy valószínűséggel ezután sem fogja tudni megszólítani a Hídban csalódott magyar szavazókat. Ez csak a Magyar Fórummal együttműködve lehetséges” – nyilatkozta Simon Zsolt. Hangsúlyozta, a Magyar Fórum készen áll arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljön az MKP-val, a magyar nemzetiségű polgármesterekkel és a civil szervezetek képviselőivel, hogy megteremtsék a magyar képviselet feltételeit.

Találkozót kezdeményeznek

Nyilatkozatot tett közzé a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala is a koalíciókötés elmaradására reagálva. Az általuk jegyzett dokumentumban az áll, hogy szerintük könnyen elképzelhető, a közösség megfosztja magát a parlamenti politizálás lehetőségétől. Történik mindez száz évvel Csehszlovákia megalakulása, kisebbségi létbe szorulásunk után. A nyilatkozat szerint a Kerekasztal

szeptember 28-ára szeretné összehívni a felvidéki magyarság törvényes képviselőit, civil kezdeményezéseit és intézményeit egy közös megbeszélésre.

A találkozó célja, hogy a közélet fontos szereplői hosszútávon is kialakítsanak egy olyan fórumot, amely nemcsak megjeleníti a felvidéki magyarság problémáit, hanem válaszokat és megoldásokat is keres a gondokra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×