eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
London, 2017. június 27.A Google amerikai informatikai óriáscég logója a londoni iroda bejárata felett 2017. június 27-én. Az Európai Bizottság rekordösszegű, mintegy 2,4 milliárd eurós bírságot szabott ki a Google-ra a versenyszabályok megsértése miatt, miután a cég a Google Shopping kereskedelmi szolgáltatás találatait kiemelt helyen szerepelteti a keresési találatok között, eltereli a fogyasztókat versenytársaitól és potenciálisan megkárosítja a vásárlókat. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)
Nyitókép: Facundo Arrizabalaga

Életkori diszkrimináció miatt fizethet a Google

Többmillió dolláros kártérítést fizet a Google azoknak az álláskeresőknek, akik szerint életkoruk miatt diszkriminálták őket és esélyt sem kaptak, hogy átmenjenek az állásinterjún. A jelentkezők több, mint 200 fős csoportja közösen perelte be az internetes óriáscéget.

Elmúlt 40 éves? A Google-nak nincs szüksége önre – legalábbis így érezhettek azok az álláskeresők, akik szerint a korábbi "ne légy gonosz" szlogenjéről ismert cég nem volt hajlandó felvenni őket.

Az internetes óriáscéget 227-en perelték be egy csoportos eljárásban, és a felperesek most 11 millió dolláron osztozkodhatnak.

Mindannyian 40 évnél idősebbek voltak, amikor jelentkeztek a vállalathoz, és az volt a panaszuk, hogy az életkoruk miatt diszkriminálták őket.

Bár a Google végül megegyezett, továbbra is tagadja a vádat, hogy igazságtalanul bánt volna velük. Ehelyett azt mondja, hogy a jelentkezők "nem bizonyították, hogy technikai értelemben rátermettek" lettek volna, és tagadta, hogy kulturálisan lógtak volna ki a közegből – azaz, nem illettek volna bele a fiatalos gárdába.

A csoport vezetője, Cheryl Fillekes azt mondta, hogy hét év során többször jelentkezett és négyszer ment be interjúra, de egyszer sem kapott állásajánlatot az életkora miatt.

Annak ellenére, hogy a nyugati társadalmak egyre inkább elöregednek és a kormányok egyre inkább igyekszenek kitolni a nyugdíjkorhatárt, nem mindenhol könnyű állást találni egy középkorúnak.

Cheryl szerint pontosan ez történik a technológiai ágazatban és a Szilícium-völgyként ismert iparágat már többször érte az életkor alapján történő diszkrimináció vádja.

Mint a Payscale nevű kutatócég megjegyzi,

egy Facebook-dolgozó átlagéletkora 29 év, az Amazonnál pedig 30 év.

A Guardian című lap pedig megemlíti, hogy az Apple-nél Kafka-regénybe illő dolog történt. Azt a mérnököt, aki levezényelte, hogy az Apple-gépeket 2016-tól Intel processzorral gyártsák – és így futtatható legyen rajtuk a Windows is – az egyik Apple-bolt közönségszolgálatához már nem vették fel egy jóval alacsonyabb szintű állásra. JK Scheinberg azóta is ír az ügyről a Twitteren, "Ne kérdezz az Apple-ről" név alatt.

Közben a peren kívüli alku részeként a Google-t kötelezték, hogy tartson tanfolyamokat alkalmazottainak az életkor alapján történő diszkriminációról, és hozzon létre bizottságot, amelynek feladata: elősegíteni, hogy ne csak a fiatalabb korosztályból toborozzanak dolgozókat.

A Google évente kiadja úgynevezett "diverzitási jelentését", amellyel azt próbálja igazolni, hogy etnikai szempontból és a nemek kérdésében sem alkalmaz diszkriminációt. A jelentésben azonban nem szerepelnek információk a dolgozók életkoráról. A Business Insider üzleti lap megkeresésére a cég nem volt hajlandó közölni, hogy beleteszik-e a dolgozók korcsoport szerint megoszlásáról szóló adatokat a következő jelentésbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×