eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 3. szombat Klotild
Zuzana Caputová, az ellenzéki liberális pártok győztes elnökjelöltje várakozik egy televíziós műsor felvételére a pozsonyi Grassalkovich-kastély előtt 2019. március 31-én. Caputová jelentős előnnyel nyerte meg az előző nap az ötödik közvetlen szlovák elnökválasztás, második, döntő fordulóját.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Szlovákia célja, hogy az EU magjába tartozzon

Szlovákia három legfőbb közjogi méltósága, Zuzana Čaputová államfő, Andrej Danko házelnök és Peter Pellegrini kormányfő csütörtökön egy közös nyilatkozat aláírásával elkötelezték magukat Szlovákia pro-európai és pro-atlanti irányultsága mellett.

A köztársasági elnök, a miniszterelnök és a parlament elnöke a pozsonyi várban írták alá azt a deklarációt, amely a szlovák európai uniós és NATO-tagság prioritásait tartalmazza. A nyilatkozatban a közjogi méltóságok leszögezték, hogy

Szlovákia jövőjét az Európai Unió magjában látják, és támogatják az eurózóna folyamatos elmélyítését.

Emellett szorgalmazták a belső piacon az egyenlő bánásmód elvét, és elutasították a fogyasztók diszkriminálását. A deklarációban az is szerepelt, hogy a három legfőbb közjogi méltóság lépéseket fog tenni a szlovák állampolgárok biztonságának erősítése érdekében, és támogatni fogják a szövetségesként vállalt kötelezettségek teljesítését, beleértve azt is, hogy 2020-ra a védelmi kiadásoknak el kell érniük a GDP 1,6 százalékát.

Újból elkötelezék magukat

Egy hasonló nyilatkozat már 2017-ben is megszületett, melyet az akkori államfő, Andrej Kiska, Andrej Danko házelnök és az akkori miniszterelnök, Robert Fico írtak alá. Ebben kötelezték magukat, hogy mindhárman gondot fordítanak a világos és felelősségteljes kommunikációra Szlovákia Európa- és NATO-párti irányvonaláról külföldön és idehaza, a szlovák állampolgárok felé is.

Zuzana Čaputová elmondta, most újból elkötelezték magukat a 2017-ben aláírt deklaráció mellett, s mindezt azért tették, hogy létrehozzanak egy alapot, amelyre a három legfőbb közjogi méltóság koordinált együttműködése épülhet Szlovákia felelősségteljes és egységes külpolitikája terén.

„Szlovákia érdeke, hogy idehaza és külföldön is egységes, érthető nyelven beszéljünk az értékekről” – fogalmazott az államfő.

Peter Pellegrini miniszterelnök szerint is meg kell erősíteni a széles politikai konszenzust, és egyértelművé kell tenni az állampolgárok előtt Szlovákia geopolitikai hovatartozását. „Ez különösen sürgető ma, amikor

a populizmus és az extrémizmus erősödése kéz a kézben jár

a demokratikus társadalom működésének alapjait támadó dezinformációs kampányokkal” – fűzte hozzá a kormányfő.

Andrej Danko házelnök hangsúlyozta, hogy az uniónak nincs alternatívája, a kollektív biztonság szempontjából pedig a NATO a legjobb választás. Ugyanakkor megjegyezte, hogy bár Szlovákia az Európai Unió tagja, négy világtáj van, és mindenkivel párbeszédet kell folytatni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Rövidesen már nem a megszokott csatornán nézhetjük a Bajnokok Ligája meccseit

Rövidesen már nem a megszokott csatornán nézhetjük a Bajnokok Ligája meccseit

Az RTL oldalán jelent nemrég meg a hír, hogy fontos megállapodást köt a társaság és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), aminek értelmében a 2024/25-ös szezontól kezdődően a következő három szezonon át, története során először, az RTL Magyarország lesz az UEFA Bajnokok Ligája otthona. Az UEFA-tól megszerzett közvetítési jogok értelmében az RTL Magyarország választhat majd elsőként a keddi és a szerdai UEFA Bajnokok Ligája mérkőzései közül, olvasható a közleményben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×