eur:
392.53
usd:
366.02
bux:
66729.37
2024. április 25. csütörtök Márk

A szlovákok sem tudják, melyik felmérésnek higgyenek az elnökválasztás előtt

Zuzana Čaputová vagy Maroš Šefčovič – ahány közvéleménykutató ügynökség, annyiféle eredmény. A választási törvény értelmében pénteken lehet közzétenni az államfőjelöltek támogatottsági indexéről szóló utolsó felmérési eredményeket a két hét múlva, március 16-án esedékes szlovák államfőválasztás előtt.

Ezen a héten az ellenzék által támogatott Čaputová vitte volna el a pálmát, de a várhatóan a Smer által támogatott Šefčovičnak is maradt még puskapor a tarsolyában.

A Phoenix research online felmérése szerint a Smer jelöltje, Maroš Šefčovič, az AKO közvéleménykutató ügynökség felmérése szerint viszont a Progresszív Szlovákia jelöltje, Zuzana Čaputová nyerné az államfőválasztást Szlovákiában.

Mindkét felmérés azt követően készült, hogy a jobboldali Robert Mistrík kedden visszalépett Čaputová javára.

A Phoenix research 1099 szavazójoggal bíró személyt kérdezett meg Mistrík visszalépését követően eltérő módszertannal. A felmérésből kiderült, hogy Mistrík szavazatai nemcsak a három legerősebb jelölt, Čaputová, Šefčovič és Harabin között oszlottak el, hanem jutott belőlük a konzervatív jelölteknek is. Az ügynökségfelmérése szerint Maroš Šefčovič választási potenciálja 26,1 százalék, Zuzana Čaputováé 21,2 százalék, a harmadik legerősebbnek vélt jelölté, Štefan Harabiné pedig 19,8 százalék.

Az AKO közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb felmérése alapján viszont Zuzana Čaputová lenne az abszolút befutó, aki már az első körben megszerezné a szavazatok több mint 50 százalékát. A február 27-én és 28-án 800 személy megkérdezésével elvégzett felmérés alapján 53 százalékos a támogatottsága. Šefčovič csak 17, Harabin pedig 11 százalékot szerezne.

Meglehet, hogy ezen adatok ismeretében Čaputová lovon érezheti magát, de a választásokig még két hét hátra van, és ő maga is azzal számol, hogy a Smer még korántsem adta fel a harcot.

„Szlovákiában a választások előtt bevett gyakorlat az ellenkampány, valószínűleg most sem lesz másként. Szeretném, ha továbbra is kerülnénk a kitalációkat.

A magán- és a szakmai életemet továbbá a kampányt is igyekszem úgy irányítani, hogy azok kapcsán ne merüljenek fel kétségek” – fogalmazott Čaputová a pozsonyi Új Szónak adott interjújában.

Március 2-től, vagyis szombattól kéthetes moratórium lép érvénybe Szlovákiában, azaz mindennemű felmérés és közvéleménykutatás eredményének közzététele tilos. Az elnökválasztás első fordulóját március 16-án tartják. Ha az első körben egyik jelölt sem szerzi meg az érvényes szavazatok több mint felét, március 30-án második fordulót rendeznek. Ebben az első kör két legsikeresebb jelöltje méri majd össze az erejét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×