INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 9. vasárnap
Emőd

szlovákia

elnökválasztás

kampány

A szlovákok sem tudják, melyik felmérésnek higgyenek az elnökválasztás előtt

Újabb cikkünk a témában:

Zuzana Čaputová vagy Maroš Šefčovič – ahány közvéleménykutató ügynökség, annyiféle eredmény. A választási törvény értelmében pénteken lehet közzétenni az államfőjelöltek támogatottsági indexéről szóló utolsó felmérési eredményeket a két hét múlva, március 16-án esedékes szlovák államfőválasztás előtt.

Ezen a héten az ellenzék által támogatott Čaputová vitte volna el a pálmát, de a várhatóan a Smer által támogatott Šefčovičnak is maradt még puskapor a tarsolyában.

A Phoenix research online felmérése szerint a Smer jelöltje, Maroš Šefčovič, az AKO közvéleménykutató ügynökség felmérése szerint viszont a Progresszív Szlovákia jelöltje, Zuzana Čaputová nyerné az államfőválasztást Szlovákiában.

Mindkét felmérés azt követően készült, hogy a jobboldali Robert Mistrík kedden visszalépett Čaputová javára.

A Phoenix research 1099 szavazójoggal bíró személyt kérdezett meg Mistrík visszalépését követően eltérő módszertannal. A felmérésből kiderült, hogy Mistrík szavazatai nemcsak a három legerősebb jelölt, Čaputová, Šefčovič és Harabin között oszlottak el, hanem jutott belőlük a konzervatív jelölteknek is. Az ügynökségfelmérése szerint Maroš Šefčovič választási potenciálja 26,1 százalék, Zuzana Čaputováé 21,2 százalék, a harmadik legerősebbnek vélt jelölté, Štefan Harabiné pedig 19,8 százalék.

Az AKO közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb felmérése alapján viszont Zuzana Čaputová lenne az abszolút befutó, aki már az első körben megszerezné a szavazatok több mint 50 százalékát. A február 27-én és 28-án 800 személy megkérdezésével elvégzett felmérés alapján 53 százalékos a támogatottsága. Šefčovič csak 17, Harabin pedig 11 százalékot szerezne.

Meglehet, hogy ezen adatok ismeretében Čaputová lovon érezheti magát, de a választásokig még két hét hátra van, és ő maga is azzal számol, hogy a Smer még korántsem adta fel a harcot.

„Szlovákiában a választások előtt bevett gyakorlat az ellenkampány, valószínűleg most sem lesz másként. Szeretném, ha továbbra is kerülnénk a kitalációkat.

A magán- és a szakmai életemet továbbá a kampányt is igyekszem úgy irányítani, hogy azok kapcsán ne merüljenek fel kétségek” – fogalmazott Čaputová a pozsonyi Új Szónak adott interjújában.

Március 2-től, vagyis szombattól kéthetes moratórium lép érvénybe Szlovákiában, azaz mindennemű felmérés és közvéleménykutatás eredményének közzététele tilos. Az elnökválasztás első fordulóját március 16-án tartják. Ha az első körben egyik jelölt sem szerzi meg az érvényes szavazatok több mint felét, március 30-án második fordulót rendeznek. Ebben az első kör két legsikeresebb jelöltje méri majd össze az erejét.

Kapcsolódó hang

A szlovákok sem tudják, melyik felmérésnek higgyenek
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018