INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

szlovákia

államfőválasztás

elnökválasztás

kampány

Összefog a szlovák jobboldal az elnökválasztás hajrájára

Összefog a szlovák jobboldal az elnökválasztás hajrájára

Vannak, akik örülnek, vannak, akik tartanak a jobboldali demokratikus erők összefogásától a három hét múlva sorra kerülő szlovák államfőválasztás előtt. A jobboldal legerősebbnek tartott jelöltje, Robert Mistrík bejelentette, hogy visszalép Zuzana Čaputová javára, aki ezzel máris a legfőbb esélyessé lépett elő.

A bejelentés, amely szerint az eddig legesélyesebbnek tartott ellenzéki államfőjelölt, Robert Mistrík visszalép a szintén jobboldali Zuzana Čaputová javára, meglepte a közvéleményt. A két jelölt ugyanis szinte azonos eredményt produkált a múlt héten ismertetett felméréseken.

„Az erők egyesítéséről szóló kijelentésemet, melyet még tavaly novemberben tettem, szeretném tartalommal megtölteni, ezért egyértelműen kifejezem támogatásomat Zuzana Čaputová felé. Most már nemcsak kettőnkről van szó, hanem Szlovákiáról, szó szerint mindannyiunk jövőjéről” – ezekkel a szavakkal lépett vissza Robert Mistrík vetélytársa javára. Mistrík arról beszélt, hogy ismer olyan felmérési eredményeket, melyek tudatában felelősségteljes lépést kellett hoznia.

A kedden közzétett legfrissebb adatok szerint Čaputová már megelőzte Mistríket, de nemcsak őt, hanem második helyre szorította Maroš Šefčovičot, a kormányzó Smer jelöltjét is.

„Köszönöm ezt a nagylelkű gesztust, amely a szlovák politikai életben egyáltalán nem megszokott. Különleges dolog, hogy valaki saját érdekei elé helyezi a közérdeket, s ebben az értelemben

nagyra becsülöm Mistrík úr döntését”

– ezt már Zuzana Čaputová mondta, aki kijelentette, mindent megtesz azért, hogy minden választót megszólítson. Azzal kapcsolatban, hogy van-e terve a magyar választók megszólítására, elmondta, tett bizonyos lépéseket ebbe az irányba, és nyitott a magyar nyelvű média felé is.

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke egy héttel ezelőtt épp Mistrík javára lépett vissza az elnökválasztási küzdelmektől.

Mistrík bejelentését követően a párt úgy reagált, hogy Szlovákia becsületes része összefog egy tisztességesebb Szlovákiáért. „Menyhárt József államfőjelöltségétől való múlt heti visszalépésével utat mutattunk. Örülünk, hogy egyre többen látják:

csak összefogással lehet legyőzni Fico emberét és a kommunista-mečiarista jelöltet“

– áll az MKP által megfogalmazott közleményben.

A legfőbb esélyessé előlépett Čaputová azt mondta, nem tervez tárgyalni az MKP-val, ahogy más párttal sem, de szívesen vesz minden támogatást. Čaputová támogatását a két legnagyobb ellenzéki párt, az SaS és az OĽaNO is bejelentette, és a megbízatási ideje végéhez közelítő Andrej Kiska államfő is felzárkózott mögé.

Az MKP ugyanakkor sajtónyilatkozatában nem biztatta egyértelműen Zuzana Čaputová támogatására választóit. Üdvözölte azonban, hogy a két jelölt az összefogás útjára lépett.

Szlovákiában az emberek választáson döntenek az államfő személyéről.

Nyitókép: YouTube/SME

Kapcsolódó hang

Összefog a szlovák jobboldal az elnökválasztásra
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018