INFORÁDIÓ 
2020. március 30. hétfő
Zalán

szlovákia

magyarság

nemzetiség

törvény

Kényes témák kerültek elő: törvény készül a szlovákiai magyarokról

Kényes témák kerültek elő: törvény készül a szlovákiai magyarokról

Nemzetiségi törvény megfogalmazásában egyezett meg a magyar-szlovák kisebbségi vegyesbizottság.

"A szlovákiai magyarok megmaradását és fejlődését biztosító" törvényről fogadtak el ajánlást a magyar-szlovák kisebbségi vegyesbizottság tagjai.

Az átfogó nemzetiségi jogszabály előkészítése Pozsony feladata lesz.

A jogszabálytervezetről Kalmár Ferenc, a vegyesbizottság magyar társelnöke tájékoztatott, aki a pozsonyi találkozó legfontosabb eredményeként tekint az ajánlásra. A jogszabály paragrafusai a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségek – köztük a legnagyobb számú magyar közösség – kultúrájának, identitásának megerősítését hivatottak védeni. A szlovák és a magyar fél által megfogalmazott ajánlások egyelőre nem kötelező érvényűek, ám a megállapodás értelmében azokkal foglalkozniuk kell az érintettek közigazgatási szerveknek.

„A tárgyalások komoly hangnemben zajlottak, mivel súlyos, nehéz témákról egyeztettünk” – fogalmazott Kalmár Ferenc, ám hozzátette, partneri, együttműködő és nem utolsó sorban

eredményes egyeztetésen vannak túl, ami azért is örömteli, mert a vegyesbizottság tagjai több mint kétéves kihagyás után találkoztak ismét egymással.

Kalmár Ferenc elmondta, az ajánlások elfogadása mellett egyéb témákat is érintettek, köztük olyan kérdések is terítékre kerültek, melyek régóta megválaszolatlanok. Ezek közé tartozik például

a kettős állampolgárság ügye.

Ebben a kérdésben ugyan áttörést ezúttal sem sikerült elérni, viszont egy előrelépésnek minősíthető megegyezés mégis született. Ennek lényege: a tárgyaló felek megállapodtak abban, hogy újra kell éleszteni a témával megbízott – de az utóbbi években nem működő – szakértői bizottság tevékenységét.

A pozsonyi találkozón néhány ingatlanberuházási megállapodás is született. Kalmár Ferenc ezek között megemlítette a legnagyobb szlovákiai magyar kulturális szervezet, a Csemadok több ingatlana és a borsi Rákóczi-kastély felújításáról kötött megállapodásokat is.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018