eur:
395.55
usd:
369.27
bux:
70647.04
2024. június 26. szerda János, Pál
Pozsony, 2018. március 16.Robert Fico szlovák miniszterelnök lemondását ünneplik tüntetők, akik Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová meggyilkolásának alapos kivizsgálását követelik Pozsonyban 2018. március 16-án. A felirat jelentése: mindannyian Janért. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Nyitókép: CHRISTIAN BRUNA

Hetvenezer euróért ölték meg a szlovák újságírót

Megvan az egyik megrendelő és a végrehajtó, és az is kiderült, hogy Ján Kuciak menyasszonyának meggyilkolása nem szerepelt a megbízásban.

Előzetes letartóztatásban marad Szlovákiában a Ján Kuciak-gyilkosság négy gyanúsítottja. Erről vasárnap döntött a besztercebányai Specializált Büntetőbíróság. A legfrissebb információk szerint a megrendelő 70 ezer eurót fizetett az oknyomozó újságíró likvidálásáért.

Tomáš Sz., Miroslav M., Zoltán A. és Alena Zs. a bírói indoklás szerint azért maradnak rács mögött, mert

fennáll a szökés veszélye, illetve további bűncselekmények és a szabadlábon lévő tanúk befolyásolásának lehetősége is.

Zoltán A. kivételével a másik három gyanúsított fellebbezett a döntés ellen, a fellebbezésről a napokban dönt a Legfelsőbb Bíróság.

A kettős gyilkosság ügyében folyó nyomozás állásáról hétfőn délben sajtótájékoztatót tartottak az illetékes bűnüldözési szervek. Jaromír Cižnár főügyész, Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány, valamint a speciális ügyészség ügyészei egyebek mellett elmondták, hogy nagyon erős bizonyítékaik vannak a gyanúsítottakkal szemben, de még messze vannak attól, hogy elítéljék a tetteseket. A sajtó azt is megtudta, hogy

a gyilkos 50 ezer eurót kapott készpénzben a gyilkosság elkövetéséért, és megígérték neki egy 20 ezer eurós adósság elengedését.

A rendőrség információi szerint

a megrendelés csak egy személyre, Ján Kuciakra vonatkozott, menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolására nem.

Hogy ki a februárban elkövetett gyilkosság tényleges megrendelője, az egyelőre nem derült ki, és a gyilkos fegyvert sem találták még meg. Arra a kérdésre, hogy a vádlottak korábban ismerték-e egymást, az ügyész nem válaszolt.

Jaromír Čižnár főügyész a politikusok felelősségét is megemlítette, hangsúlyozva, hogy ne nyilatkozzanak, és ne ítélkezzenek a gyilkossággal kapcsolatban, mert az nem segíti a nyomozást. Ezzel megerősítette azt is, hogy a négy személlyel még nem végleges a gyanúsítottak köre. Noha a sajtótájékoztatón nagyon kevés konkrétumot árultak el, annyit elmondtak, hogy

a tolmács Alena Zs. volt a megrendelő és Sz. Tamás a végrehajtó. A két másik gyanúsított közvetítőként és sofőrként vett rész a bűncselekményben.

Egyikük hajlandóságot mutatott az együttműködésre.

A felderítőakcióban 150 rendőr vett részt, köztük az Europol munkatársai. Lefoglaltak két lőfegyvert, hangtompítót és lőszereket, valamint három autót. A főügyész úgy értékelte a helyzetet, hogy „egyelőre a túlértékelt optimizmusnak nincs helye, de nagy a valószínűsége, hogy sikerül lezárni az ügyet”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×