eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nagymácséd, 2018. február 26.Rendőrök kettős gyilkosság helyszínét biztosítják Nagymácsédban (Velka Maca) 2018. február 26-án, miután az előző éjjel a falubeli otthonában megtalálták Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa holttestét. A bűntényt feltehetőleg Kuciak tevékenységével összefüggésben követték el. (MTI/TASR/Lukás Grinaj)
Nyitókép: MTI/TASR/Lukás Grinaj

Magyarországon vehették a fegyvert Ján Kuciak gyilkosai

Két magyar férfi került a Ján Kuciak gyilkosai után nyomozó szlovák hatóságok látókörébe, az egyiktől szerezhették be azt a fegyvert, amivel megölték az oknyomozó újságírót és barátnőjét.

A hvg.hu értesülései szerint a magyar rendőrség több helyszínen tartott házkutatást, többek közt Budapesten, Kecskeméten és Zebegényben. A Kuciak-gyilkosság egyik letartóztatott vádlottjának vallomása alapján a Pest megyei Zebegényben élő K. L.-től származhatott az a fegyver, amellyel megölték a szlovák újságírót és barátnőjét. A vallomáson túl különféle „telekommunikációs adatok” is arra utalnak, hogy a magyar férfinek köze volt az orgyilkosok által használt fegyverhez.

Szlovákiában pár hete jelentette be az ügyészség, hogy négy embert gyanúsít az ügyben. A vallomásaik alapján került képbe

a zebegényi K. L., akiről azt feltételezik, hogy ő adta el 3000 euróért azt a pisztolyt, amivel megölték a párt,

a fegyvert személyesen adhatta át Sz. Tamásnak, aki a gyanú szerint végül meg is húzta a ravaszt. A szlovák nyomozók lenyomozták, ahogy K. L. és Sz. Tamás telefonált egymással, szerintük azért, hogy a fegyvervásárlás részleteit egyeztessék.

A gyilkos fegyver beszerzéséhez a szlovák nyomozók szerint egy másik magyar állampolgárnak, a Kecskeméten élő K. I. R.-nek is köze lehetett.

Ő a mobiljának adatai alapján került képbe, mert gyanús lett, ahogyan Kuciak megölésének időpontjában, illetve azt közvetlenül megelőzően K. L.-lel egymásnak telefonáltak.

A magyar rendőrség október 25-én – természetesen titokban – végrehajtotta az intézkedéseket. Így Magyarországon a következő helyeken csaptak le és foglaltak le lehetséges bizonyítékokat:

  • a zebegényi házban, ahol K. L. lakik, ez egyben a cégének székhelye is,
  • ugyanennek a cégnek a salgótarjáni telephelyén,
  • Vácon olyan ingatlanban, amely K. L. feleségéhez köthető,
  • K. I. R. kecskeméti ingatlanában,
  • és Budapesten egy VIII. kerületi ingatlanban.

A két magyar férfit hosszú órákon keresztül hallgatták ki. Mivel azonban a magyar büntetőjogi szabályok alapján egyelőre nem gyanúsították meg őket, tanúnak minősülnek, ezért utána mindketten szabadon hazamehettek.

A portál szerint a házkutatások nem hoztak átütő eredményt, mert nem találták meg a keresett fegyvereket. Viszont lefoglaltak mobiltelefonokat, számítógépeket és egy sor más számítástechnikai eszközt, valamint adathordozót. Ezek vizsgálatától – ami már nem Magyarországon fog történni – sokat várnak, hiszen bizonyíthatják, hogy valóban kapcsolatban álltak-e a magyarok a bérgyilkosokkal.

Kuciak meggyilkolásáért összesen 70 ezer eurót fizettek, 50 ezret készpénzben, a többit úgy, hogy elengedtek egy korábbi adósságot. A nyomozás folyik tovább a megbízó után, aki holtan akarta látni a maffiaügyekkel is foglalkozó fiatal újságírót. Az már kiderült, hogy a barátnőjének megölésére nem volt megbízásuk, viszont ő is otthon volt a támadás idején, így vele is végeztek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×