INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 9. vasárnap
Emőd

ján kuciák

újságíró-gyilkosság

szlovákia

robert fico

műhold

Nagymácséd, 2018. február 26.Rendőrök kettős gyilkosság helyszínét biztosítják Nagymácsédban (Velka Maca) 2018. február 26-án, miután az előző éjjel a falubeli otthonában megtalálták Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa holttestét. A bűntényt feltehetőleg Kuciak tevékenységével összefüggésben követték el. (MTI/TASR/Lukás Grinaj)

Még több magyar és egy amerikai szál is a Kuciak-gyilkosságban

Infostart

Amerikai műholdképek készülhettek Nagymácsédon a gyilkosság éjszakáján, ami előtt a gyanúsítottak a Google Street View-n nézegették a tényfeltáró újságíró házát.

Egy éve végezték ki Nagymácsédon Ján Kuciak adócsalásokat feltáró, illetve Robert Fico akkori kormányfő és az olasz maffia kapcsolatait vizsgáló oknyomozó újságírót és menyasszonyát. A közfelháborodás későb magával is sodorta Ficót, belügyminiszterét és a rendőrségi csúcsvezetést is. A Magyar Nemzet keddi cikkében arról ír részleteket, hogyan zajlott a nyomozás, és annak során milyen segítségük volt a hatóságoknak.

A cikk kitér rá, a gyanúsítottak "elektronikus nyomokat" hagytak maguk mögött, illetve a gyilkosság éjszakáján a település fölött elhaladó amerikai műhold felvett adatai is rendelkezésre álltak.

A nyomozás kora őszre hozott eredményt, szeptemberben előzetes letartóztatásba helyezték a révkomáromi volt rendőrt, Szabó Tamást, Marcek Miroslavot, Andruskó Zoltánt és Alena Zsuzsovát. Andruskó együtt is működött a hatóságokkal, és részletes vallomást tett, a többiek viszont tagadnak.

A bérgyilkosságot Szabó követhette el, 9 mm-es Parabellumát Zebegényben vehette 3000 euróért - a fegyver korábbi tulajdonosai ellen szintén eljárás zajlik.

A lap amerikai forrásból azt is megtudta, hogy az amerikai műholdfelvételek használható képeket tartalmaztak a Kuciakék házába bemenő, majd onnan kisvártatva kijövő Szabóról,

Az amerikai hatóságok nem cáfolták a felvételek létét, azt azonban tagadják, hogy azokat át is adták volna a nyomozóknak.

Az elektromos nyomok között fontos lehetett, hogy

a gyanúsítottak a gyilkosságot megelőzően többször megnézték a Google utcakeresőjében Kuciakék házát,

ráadásul a mobilokban megtalálták az újságíró címét és fotóját is.

A gyanúsítottak egyike közvetlenül a gyilkosság előtt kikapcsolta saját mobilját, és Kuciakék háza előtt aktiválta a "munkatelefont".

Nyitókép: MTI/TASR/Lukás Grinaj
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018