INFORÁDIÓ 
2021. január 15. péntek
Lóránd, Lóránt

ján kuciak

szlovákia

gyilkosság

Nagymácséd, 2018. február 26.Rendőrök kettős gyilkosság helyszínét biztosítják Nagymácsédban (Velka Maca) 2018. február 26-án, miután az előző éjjel a falubeli otthonában megtalálták Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa holttestét. A bűntényt feltehetőleg Kuciak tevékenységével összefüggésben követték el. (MTI/TASR/Lukás Grinaj)

Szalvétába csavart ötszázasokkal fizethették ki Kuciak gyilkosait

A szlovák Specializált Büntetőbíróság kedden közzétette a Kuciak-gyilkosság négy gyanúsítottjának előzetes letartóztatásáról szóló határozat indoklását, amely tartalmazza az előre megfontolt emberölés előkészítésének, végrehajtásának és kifizetésének részleteit is. A határozat szövegéből kiderül, hogy az újságíró feltételezett gyilkosai szalvétába csomagolva kapták meg a jutalmukat.

A közzétett tízoldalas dokumentumból kiderül, hogy a Révkomáromban letartóztatott Alena Zs., a gyilkosság állítólagos megrendelője tagadja, hogy lett volna bármilyen indítéka megrendelni azt. A bíróság szerint a gyanúsítottak többször is megnézték a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová nagymácsédi házát.

A gyilkosságot megelőzően az elkövetéssel gyanúsított Sz. Tamás, és az őt a helyszínre, majd onnan elszállító Miroslav M. többször – a dokumentum szerint legalább hét alkalommal – helyszíni szemlét tartott a Galánta melletti faluban. Legelőször február 5-én, és két nappal a gyilkosság elkövetése előtt is jártak a településen. Minden alkalommal más-más autót használtak, ezeket rögzítették a térfigyelő kamerák, sőt a ház biztonsági kamerája is.

A gyilkosság idején a gyanúsítottak 80 euróért vásárolt nyomógombos mobiltelefonokon kommunikáltak egymással. A gyilkosság napján – 2018. február 21-én – Sz. Tamást látták a helyszínen. Előbb csak fel-alá járkált, körbekémlelte a területet, majd a nyitott ajtón át bement a házba. Martina Kušnírovával a konyhában egy fejlövéssel végzett, a lány azonnal meghalt. Párját, Ján Kuciakot az egyik szobában találta meg és szíven lőtte. Az újságíró egy ideig haláltusát vívott, végül belső vérzés következtében vesztette életét.

A gyilkosság elvégzéséért 50 ezer eurós jutalmat kaptak, szalvétába csomagolva, 500 eurós címletekben. Ám miután a kettős gyilkosság híre megjelent a médiában, a két gyanúsított további, egyelőre ismeretlen összegű jutalmat kért a megrendelőtől, akit nem ismertek. A pénzt viszont megkapták.

A Specializált Büntetőbíróság szerint Alena Zs. csak a közvetítő szerepét játszhatta az ügyben, és valószínűleg egy másik személy bérelhette fel, vagy bízhatta meg azzal, hogy keressen olyan embereket, akik képesek végrehajtani a gyilkosságot. Ez a bizonyos személy bocsáthatta a nő rendelkezésére azt a pénzösszeget, melyet a gyilkosok kaptak a bűncselekmény végrehajtásáért cserébe. A végső megrendelő kilétét egyelőre nem sikerült egyértelműen megállapítani.

Nyitókép: MTI/TASR/Lukás Grinaj

Kapcsolódó hang

Szalvétába csavart ötszázasokkal fizették Kuciak gyilkosait
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018