eur:
394.42
usd:
365.17
bux:
65543.59
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kuciak gyilkosai a főügyészhelyettes elleni merényletet terveztek

Peter Sufliarsky szlovák főügyészhelyettest is meg akarta ölni az a csoport, amely februárban meggyilkolta Ján Kuciak oknyomozó újságírót és barátnőjét - jelentette az Aktuality.sk szlovák hírportál.

Névtelen forrásra hivatkozva a portál azt állítja, hogy a kettős gyilkosság elkövetésével gyanúsított négy ember közül legalább ketten Sufliarsky ellen is merényletre készültek.

Andrea Predajanová, a főügyész hivatalának szóvivője közölte: Sufliarsky felkérte a sajtót, hogy a feltételezések szerint ellene tervezett merénylettel kapcsolatban ne hozzanak nyilvánosságra információkat, tekintettel arra, hogy az ügyben folyamatban van az előzetes bűnügyi vizsgálat.

A hírportál úgy tudja, Tomás Szabót és Alena Zsuzsovát bérelték fel az ismert ügyész megölésére.

Az Aktuality.sk szerint

Peter Sufliarsky szálka volt a helyi maffia szemében.

A főügyészhelyettes egyebek között Mikulás Cernák hírhedt bandavezér ügyében képviselte a vádat, ami végül 2009-ben Cernák elítéléséhez vezetett.

A szlovák bűnüldöző szervek megállapítása szerint az oknyomozó újságírót és barátnőjét a múlt héten őrizetbe vett Tomás Szabó gyilkolta meg, akit a révkomáromi rendőrség egy volt nyomozójaként azonosított a pozsonyi sajtó. Neki a gyilkosságért járó összeget egy később őrizetbe vett nő, Alena Zsuzsová fizette ki, a rendőrség őt tartja a bűntény közvetlen megrendelőjének, de azt még nem tudják, hogy neki ki fizetett, vagyis ki volt a gyilkosság értelmi szerzője.

A rendőrség és a vádhatóság nem kommentálta azokat a sajtóhíreket, miszerint a Kuciak-gyilkosságra Marian Kocner vállalkozó adhatott megbízást.

Az ügyben jelenleg négy személy ellen folytatnak eljárást a gyilkosság elkövetésének alapos gyanújával, ők vasárnap óta vannak vizsgálati fogságban. Tomás Szabón és Alena Zsuzsován kívül a rendőrség múlt heti gútai (Kolárovo) akciója során őrizetbe vett másik két személy is a gyanúsítottak között van. Az ügyészség szerint egyikük, egy volt katona, Miroslav M. - Tomás Szabó unokatestvére - sofőrként vett részt a bűncselekményben, a másik férfi pedig egy vállalkozó, Zoltán Andrusko, aki közvetítő szerepet vállalt a gyilkosság megrendelésében. A szlovák vizsgálati szervek szerint Zoltán Andrusko mutatkozott hajlandónak együttműködni a rendőrséggel.

A Markiza kereskedelmi televízió úgy értesült, hogy Zoltán Andrusko ügyvédje megerősítette: védence Marian Kocner vállalkozó ellen terhelő vallomást tett, amelyben őt nevezte meg a gyilkosságok megrendelőjeként.

A sajtóban korábban megjelent értesülések szerint Alena Zsuzsová mint üzletember kapcsolatban állt Kocnerral.

Ján Kuciakot és barátnőjét február végén találta holtan a galántai járásban lévő Nagymácsédon lévő családi házukban a rendőrség. Az újságíró meggyilkolása - amelyet ráadásul a rendőrség szerint feltételezhetően munkájával összefüggésben követtek el - közfelháborodást váltott ki az országban, s heteken belül korábban sosem látott tüntetéssorozathoz, illetve mély belpolitikai válsághoz vezetett. A történések végül a kormány több tagjának távozásához - köztük Robert Fico kormányfő lemondásához - és a kabinet széles körű átalakításához vezettek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×