eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Pozsony, 2018. március 16.Robert Fico szlovák miniszterelnök lemondását ünneplik tüntetők, akik Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová meggyilkolásának alapos kivizsgálását követelik Pozsonyban 2018. március 16-án. A felirat jelentése: mindannyian Janért. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Nyitókép: CHRISTIAN BRUNA

Szlovák újságírógyilkosság: volt nyomozó is van a gyanúsítottak között

Nyolc embert vettek őrizetbe, egyikük állítólag a révkomáromi rendőrség nyomozójaként dolgozott korábban. A meggyilkolt újságíró, Ján Kuciák apja azt mondta, nem lepte meg a rendőrségi akció.

Az InfoStart is beszámolt arról, hogy Szlovákiában a rendőrség elfogta a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya februárban történt meggyilkolásával gyanúsítottakat. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség nyomozói csütörtök reggel őrizetbe a dél-szlovákiai Gútán vettek nyolc személyt. Közülük az egyik állítólag egy gútai férfi, Tomáš Sz., aki korábban a révkomáromi rendőrség nyomozójaként dolgozott. A rendőrség hajnali 4 órától van a helyszínen. Egy helikoptert is bevetettek, az utcát, ahol az akciót végrehajtották, lezárták.

Ugyanabban az időben, miközben a bűnüldözői ügynökség őrizetbe vette a volt komáromi rendőrt, Gútán egy másik akció is zajlott. A szlovák hírportálok percről-percről szállítják a legfrissebb híreket. A Pluska információi szerint az Erdő utcában őrizetbe vették a volt nyomozó unokatestvérét is. A DenníkN úgy tudja, a gyanúsítottak megtalálásában segíthettek azok a műholdfelvételek, melyeket az Egyesült Államok adott át Szlovákiának.

Ján Kuciak édesapja fia korábbi munkaadójának, az Aktuality.sk portálnak azt mondta, hogy a mai akció nem érte őket meglepetésként.

Ján Kuciak az Aktuality.sk hírportál szerkesztőségében dolgozott oknyomozó újságíróként. Kuciakot és jegyesét február 21-én gyilkolták meg a Galántához közeli nagymácsédi házukban. A brutális kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság indítékául minden bizonnyal Kuciak tényfeltáró cikkei szolgáltak.

Daniel Lipšic, a Kuciak család jogi képviselője, egykori szlovák belügyminiszter a közösségi hálón arra kérte a nyilvánosságot, hogy bízzon a nyomozás eddigi eredményeiben. A nyomozás, amelyben az Europol és más külföldi egységek is részt vettek, a kiterjedését tekintve precedens nélküli volt.

„Tudom, hogy a közvélemény nálunk általában szkeptikusan viszonyul a védelmi szervezeteinkhez, de most arra kérem a nyilvánosságot, hogy bízzon a nyomozásban.”

Denisa Saková szlovák belügyminiszter arról számolt be, hogy a gyilkossági ügyben eddig mintegy 200 tanút hallgattak ki, és több tucat szakértői jelentést készítettek. Információi szerint a nyomozócsapat több mint 90 tagból áll. A csütörtöki razzia után úgy fogalmazott, örül annak, hogy előrelépés történt a nyomozásban, de tudja, hogy a jogerős ítéletig még hosszú az út.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×