INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 28. hétfő
Vencel

ján kuciak

gyanúsított

szlovákia

Pozsony, 2018. március 16.Robert Fico szlovák miniszterelnök lemondását ünneplik tüntetők, akik Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová meggyilkolásának alapos kivizsgálását követelik Pozsonyban 2018. március 16-án. A felirat jelentése: mindannyian Janért. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Szlovák újságírógyilkosság: volt nyomozó is van a gyanúsítottak között

Nyolc embert vettek őrizetbe, egyikük állítólag a révkomáromi rendőrség nyomozójaként dolgozott korábban. A meggyilkolt újságíró, Ján Kuciák apja azt mondta, nem lepte meg a rendőrségi akció.

Az InfoStart is beszámolt arról, hogy Szlovákiában a rendőrség elfogta a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya februárban történt meggyilkolásával gyanúsítottakat. A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség nyomozói csütörtök reggel őrizetbe a dél-szlovákiai Gútán vettek nyolc személyt. Közülük az egyik állítólag egy gútai férfi, Tomáš Sz., aki korábban a révkomáromi rendőrség nyomozójaként dolgozott. A rendőrség hajnali 4 órától van a helyszínen. Egy helikoptert is bevetettek, az utcát, ahol az akciót végrehajtották, lezárták.

Ugyanabban az időben, miközben a bűnüldözői ügynökség őrizetbe vette a volt komáromi rendőrt, Gútán egy másik akció is zajlott. A szlovák hírportálok percről-percről szállítják a legfrissebb híreket. A Pluska információi szerint az Erdő utcában őrizetbe vették a volt nyomozó unokatestvérét is. A DenníkN úgy tudja, a gyanúsítottak megtalálásában segíthettek azok a műholdfelvételek, melyeket az Egyesült Államok adott át Szlovákiának.

Ján Kuciak édesapja fia korábbi munkaadójának, az Aktuality.sk portálnak azt mondta, hogy a mai akció nem érte őket meglepetésként.

Ján Kuciak az Aktuality.sk hírportál szerkesztőségében dolgozott oknyomozó újságíróként. Kuciakot és jegyesét február 21-én gyilkolták meg a Galántához közeli nagymácsédi házukban. A brutális kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság indítékául minden bizonnyal Kuciak tényfeltáró cikkei szolgáltak.

Daniel Lipšic, a Kuciak család jogi képviselője, egykori szlovák belügyminiszter a közösségi hálón arra kérte a nyilvánosságot, hogy bízzon a nyomozás eddigi eredményeiben. A nyomozás, amelyben az Europol és más külföldi egységek is részt vettek, a kiterjedését tekintve precedens nélküli volt.

„Tudom, hogy a közvélemény nálunk általában szkeptikusan viszonyul a védelmi szervezeteinkhez, de most arra kérem a nyilvánosságot, hogy bízzon a nyomozásban.”

Denisa Saková szlovák belügyminiszter arról számolt be, hogy a gyilkossági ügyben eddig mintegy 200 tanút hallgattak ki, és több tucat szakértői jelentést készítettek. Információi szerint a nyomozócsapat több mint 90 tagból áll. A csütörtöki razzia után úgy fogalmazott, örül annak, hogy előrelépés történt a nyomozásban, de tudja, hogy a jogerős ítéletig még hosszú az út.

Nyitókép: CHRISTIAN BRUNA
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018