eur:
393.75
usd:
365.18
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Grönland, 2010. augusztus 7.A Greenpeace nemzetközi környezetvédő mozgalom által 2009-ben közzétett felvétel a Grönland északi részén található Petermann-gleccserről. 2010. augusztus 5-én egy hatalmas, 260 négyzetkilométeres darab szakadt le a Petermann-gleccserből az amerikai Delaware szövetségi állam egyetemének bejelentése szerint. A jégtömb négyszer akkora, mint a New York-i Manhattan városrész. Utoljára 1962-ben szakadt le egy ekkora jégdarab az Északi-sarkvidéken. (MTI/EPA/Nick Cobbin)
Nyitókép: MTI/EPA/Nick Cobbin

Kína az elhanyagolt Grönlandon vetné meg a lábát, a Nyugat aggódik

Az Atlanti-óceán északi vidékén, az Európa és az Egyesült Államok által eddig elhanyagolt Grönlandon szeretne hídfőállást kiépíteni Kína. Peking fejlesztési ajánlatai hirtelen aggodalmat váltottak ki a NATO-szövetséges Egyesült Államokban és a területet ellenőrző Dániában.

Kína újabban Sarkvidék-közeli hatalomnak nevezi magát, annak ellenére, hogy 3000 kilométerre fekszik az Északi-sarkkörtől – jegyzi meg grönlandi tudósításában a BBC.

A világ második legnagyobb gazdasága, amely egyszer az elsővé válhat, hatalmas jégtörőkkel vág utat árucikkeinek az északi jégen át.

A „sarkvidéki selyemút” fontos állomása épp a Dániához tartozó, de autonóm és függetlenségre vágyó Grönland, a világ 12. legnagyobb államalakulata lehet. A fél európányi területen mindössze 56 ezer ember él és a vegyes lakosság közel 90 százalékban inuit eszkimó tagjai úgy érzik, Koppenhága elhanyagolta őket.

Nuuk, a főváros elég szegénynek tűnik, az emberek a hóban kiterített pokrócokon árult használt cikkekkel és szárított hallal próbálnak pénzhez jutni – derült ki a BBC riportjából.

Grönlandon hosszú ideje probléma az öngyilkosságok magas aránya, az alkoholizmus és a családon belüli erőszak. A helyi reptér havas fel- és leszállópályáin jelenleg csak kis, propelleres gépek landolnak. Négy éven belül viszont a tervek szerint három nemzetközi reptér is lesz a területen és kínai cégek is indulnak a tendereken.

Most, hogy Peking megjelent a láthatáron, a dánok és az amerikaiak is aggódni kezdtek, és elkezdtek nyomást gyakorolni azért, hogy ne a kínaiak kapják a szerződéseket.

A NATO Thuléban építette fel legészakibb légitámaszpontját. A hidegháború idején az amerikaiak titkos programot folytattak mobil nukleáris rakétaállomások telepítésére – a terület tehát stratégiai fontosságú a szövetség számára.

A helyi lakosok közben etnikai alapon megosztottak a kínaiak érkezése kapcsán:

az inuit többség nem bánná szerepvállalásukat, a kisebbségi dánok viszont ellenzik azt.

A grönlandi miniszterelnök és külügyminisztere nem volt hajlandó interjút adni a BBC-nek, a vegyes házasságból született volt kormányfő, Kuupik Kleist viszont azt mondta, hogy kínaiak érkezése jó dolog lesz hazájának.

Vele szemben a dán kormánykoalícióban helyet foglaló Venstre párt külügyi illetékese úgy fogalmazott, hogy „nem akarunk egy kommunista diktatúrát a hátsó udvarunkban”.

Mint a BBC megjegyzi, a külföldön feltűnő kínai cégek módszere az, hogy

a helyiek számára áhított infrastruktúrát hoznak el: reptereket, utakat, ivóvizet.

A volt gyarmattartó nyugati országok felhagytak a fejlesztéssel, így a helyi kormányok hálásak Kínának. Ennek azonban ára van, mert a kínai cégek hozzáférnek az országok természeti kincseihez, de úgy, hogy ez nem teremt jóval több munkahelyet a helyieknek: a kínai cégek gyakran otthonról hoznak dolgozókat.

Így a kínai gazdaság jobban jár, mint a helyiek, és néhány helyen növekszik a korrupció mértéke is – jegyzi meg a BBC.

Grönland fővárosában viszont az embereket az foglalkoztatja, hogy a hatalmas, elszegényedett területre végre sok pénz áramolhat be – derül ki a tudósításból.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×