eur:
395.07
usd:
370.91
bux:
65143.66
2024. április 19. péntek Emma
Robert Fico szlovák miniszterelnök (j) és Robert Kalinák szlovák belügyminiszter (j2) megtekinti a mobil műszaki akadályrendszer felállítását, amelyet a szlovák idegenrendészeti szervek az illegális bevándorlás várható fokozódásával összefüggésben gyakoroltak az osztrák határnál, Pozsonyban 2016. február 24-én. A nagy gyorsasággal kiépíthető Raid nevű konténeres mobil akadályrendszert az illegális migráció határokon való megfékezésére akarják használni.
Nyitókép: MTI/Starovic Tibor

Nekiment az államfőnek, ostorozta a médiát és Soros Györgyre is utalt az exkormányfő

Robert Fico évértékelő interjújában egyebek között arról beszélt, hogy szerinte a média úgy tálalta az eseményeket, mintha egyenesen a kormány rendelte volna meg Ján Kuciak újságíró és jegyese meggyilkolását.

Két külön világban élünk, ezek közül az egyikben jó úton halad Szlovákia – állapította meg Robert Fico szlovák exkormányfő az állami hírügynökségnek adott év végi interjújában. Fico a Kuciak-gyilkosság után kirobbant márciusi kormányellenes tüntetések hatására kényszerült megválni miniszterelnöki székétől, a közvélekedés mégis az, hogy valójában ő dönti el, milyen politika mentén haladjon Szlovákia, az őt váltó Peter Pellegrini miniszterelnök pedig csupán végrehajtja az utasításait.

Annak ellenére, hogy Ján Kuciak tényfeltáró újságíró februári meggyilkolása után kormányváltó hangulat uralkodott Szlovákiában, Fico úgy látja, hogy az előző évekkel összehasonlítva gazdasági és szociális szempontból az idei volt a legsikeresebb év az ország történetében. A jelenleg a kormánypárti Smer elnöki pozícióját betöltő pártvezető szerint a szlovák társadalom a pozitívumok ellenére kizárólag a negatív dolgokra összpontosít, és ezért elsősorban a médiát kárhoztatja.

„Aggaszt és elszomorít, ahogy a különböző médiumok és internetes közösségi oldalak tájékoztatják az embereket.

Két különböző világban élünk: az egyikben remek eredményeket mutatunk fel, a másik oldalon viszont állandó elégedetlenkedést hallunk”

– állapította meg Szlovákia korábbi miniszterelnöke. Hangsúlyozta, hogy Szlovákia története során először büszkélkedhet jövőre kiegyenlített költségvetéssel, az államadósság csökken, a szociális támogatások pedig növekednek.

A szlovák gazdaság szempontjából Fico szerint Pozsony a legsikeresebb évét könyvelheti el, politikai szempontból viszont igencsak turbulens időszakon van túl az ország.

Fico úgy véli, az olasz maffia összemosása a kormánnyal csupán kitaláció volt. Nehezményezi, hogy a média úgy tálalta az eseményeket, mintha egyenesen a kormány rendelte volna meg Ján Kuciak újságíró és jegyese meggyilkolását. "Ha húszéves lennék, és reggeltől estig azt szajkóznák a fejembe, hogy a kormány a felelős a gyilkosságért, talán én is bedőltem volna a propagandának" – fogalmazott Fico, majd ismét támadást indított a Tisztességes Szlovákiáért nevet viselő mozgalom ellen, amely az országos méreteket öltő megmozdulások szervezőjeként tüntette fel magát.

„Nekem senki se mondja, hogy fiatal gyerekek csoportja képes ilyen méretű demonstráció megszervezésére és anyagi támogatására“

– utalt ezzel arra, hogy szerinte Soros György állhatott a tízezres tüntetések hátterében.

Éles bírálatot fogalmazott meg Andrej Kiska köztársasági elnökkel szemben is, akit azzal vádolt, hogy saját politikai karrierje építésére használta fel a tavaszi tömegtüntetéseket.

„Andrej Kiska egy politikai analfabéta. Egy olyan ember, akinek nincs semmilyen véleménye. Azt mondja, amit a tanácsadói a szájába adnak“

– fejtette ki az államfőről alkotott véleményét Fico.

A Smer elnöke leszögezte, önként mondott le a kormányfői tisztségről, mert a levegőben lógott az előre hozott választások lehetősége, és ezt mindenáron el akarta kerülni. Határozott célja, hogy a kormánykoalíció stabil maradjon a 2020-as parlamenti választásokig.

Azt pedig visszautasította, hogy befolyással lenne Peter Pellegrini miniszterelnökre.

"Pellegrinit hosszú évek óta ismerem. A döntést, hogy ő legyen Szlovákia új miniszterelnöke nagyon gyorsan meg kellett hoznunk, és ő megértette a helyzet súlyosságát.

Ez a duó azóta is működik, és nyolc hónap elteltével sem talált senki semmi arra utalót, hogy szükséges volna a váltás" – hárította el a bírálatokat Robert Fico.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×