INFORÁDIÓ 
2020. május 29. péntek
Magdolna

szlovákia

béremelés

peter pellegrini

közalkalmazott

Béremelést hoz az új év a szlovákiai közalkalmazottaknak

Béremelést hoz az új év a szlovákiai közalkalmazottaknak

Tíz százalékos béremelésre számíthatnak az év elejétől Szlovákiában a közalkalmazottak, de azok bevétele is emelkedik, akik eddig minimálbérből éltek. Az utóbbi csoportba tartozók januártól 520 eurós, azaz mintegy 167 ezer forintos minimálbérre számíthatnak. Peter Pellegrini szlovák kormányfő újévi beszédében azt mondta, az ország gazdaságilag a legjobb időket éli.

Szlovákia 2018-ban a vártnál jobban gazdálkodott. December 31-ig az államháztartási hiány elérte az 1 milliárd 182 millió eurót, ami 791 millió euróval kevesebb annál a becsült összegnél, amely a költségvetésben szerepelt. A pozitív gazdasági mutatók egyik következménye, hogy 2019 elejétől módosulnak a közalkalmazottak fizetésével kapcsolatos szabályok. A nagyjából 229 ezer alkalmazottat érintő változások közül a legfontosabb az, hogy

mostantól mindenki a minimálbérnél magasabb összeget kap. A közalkalmazottak fizetése idén átlagosan 10 százalékkal nő Szlovákiában.

Nemcsak az állami hivatalnokok fognak többet keresni, hanem például a szociális otthonok alkalmazottai, az ápolók és a gondozók is. Nő a rendőrök, tűzoltók és katonák fizetése is. A törvénymódosításnak köszönhetően az idei évtől összevontak bizonyos bértáblákat is, illetve az eddigi 14 fizetési osztályt 11-re csökkentették. Az alapul szolgáló új bértábla nem érinti a pedagógiai és a szakalkalmazottakat, az egyetemi tanárokat és a fejlesztések területén dolgozó alkalmazottakat sem.

A tavalyihoz képest idén 40 euróval 520 euróra nőtt a minimálbér.

"Ezzel is közelebb kerültünk ahhoz a célunkhoz, hogy a minimálbér elérje a nemzetgazdasági átlagkereset hatvan százalékát" – mondta Peter Pellegrini kormányfő. Az országos bruttó átlagbér a tavalyi harmadik negyedévben egyébként 992 euró, vagyis 320 ezer forint volt, ami az utolsó negyedévre átléphette az ezer eurót, idén pedig további növekedés várható. A kormány már tavaly jelezte, hogy mivel a szlovák gazdaság jól teljesít, szeretnének a későbbiekben a minimálbér további emeléséről tárgyalni.

Egy tavaly év végén végzett felmérés szerint a szlovákok csaknem harminc százaléka jobbnak ítélte meg a 2018-as évet a vártnál.

A legtöbb megkérdezett épp a kedvező pénzügyi helyzet miatt értékelte pozitívan az elmúlt esztendőt.

Peter Pellegrini miniszterelnök az önálló Szlovákia megalakulásának évfordulója alkalmából mondott újévi beszédében hangsúlyozta, hogy az ország gazdaságilag a legjobb időket éli. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a társadalom két táborra szakadt, Szlovákia polgárainak pedig új kihívásokkal kell szembenéznie. Úgy véli, a tavaly februárban történt újságírógyilkosság megosztotta a társadalmat, ő azonban elutasítja a berlini fal politikáját. Hangsúlyozta, hogy a kormánykoalíció stabil és képes a kulcsfontosságú törvények elfogadására. A miniszterelnök óva intett az államba vetett bizalom lerombolásától, mert ez szerinte a szélsőségesség és a radikalizmus erősödéséhez vezet.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018