eur:
395.16
usd:
366.34
bux:
65130.15
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Béremelést hoz az új év a szlovákiai közalkalmazottaknak

Tíz százalékos béremelésre számíthatnak az év elejétől Szlovákiában a közalkalmazottak, de azok bevétele is emelkedik, akik eddig minimálbérből éltek. Az utóbbi csoportba tartozók januártól 520 eurós, azaz mintegy 167 ezer forintos minimálbérre számíthatnak. Peter Pellegrini szlovák kormányfő újévi beszédében azt mondta, az ország gazdaságilag a legjobb időket éli.

Szlovákia 2018-ban a vártnál jobban gazdálkodott. December 31-ig az államháztartási hiány elérte az 1 milliárd 182 millió eurót, ami 791 millió euróval kevesebb annál a becsült összegnél, amely a költségvetésben szerepelt. A pozitív gazdasági mutatók egyik következménye, hogy 2019 elejétől módosulnak a közalkalmazottak fizetésével kapcsolatos szabályok. A nagyjából 229 ezer alkalmazottat érintő változások közül a legfontosabb az, hogy

mostantól mindenki a minimálbérnél magasabb összeget kap. A közalkalmazottak fizetése idén átlagosan 10 százalékkal nő Szlovákiában.

Nemcsak az állami hivatalnokok fognak többet keresni, hanem például a szociális otthonok alkalmazottai, az ápolók és a gondozók is. Nő a rendőrök, tűzoltók és katonák fizetése is. A törvénymódosításnak köszönhetően az idei évtől összevontak bizonyos bértáblákat is, illetve az eddigi 14 fizetési osztályt 11-re csökkentették. Az alapul szolgáló új bértábla nem érinti a pedagógiai és a szakalkalmazottakat, az egyetemi tanárokat és a fejlesztések területén dolgozó alkalmazottakat sem.

A tavalyihoz képest idén 40 euróval 520 euróra nőtt a minimálbér.

"Ezzel is közelebb kerültünk ahhoz a célunkhoz, hogy a minimálbér elérje a nemzetgazdasági átlagkereset hatvan százalékát" – mondta Peter Pellegrini kormányfő. Az országos bruttó átlagbér a tavalyi harmadik negyedévben egyébként 992 euró, vagyis 320 ezer forint volt, ami az utolsó negyedévre átléphette az ezer eurót, idén pedig további növekedés várható. A kormány már tavaly jelezte, hogy mivel a szlovák gazdaság jól teljesít, szeretnének a későbbiekben a minimálbér további emeléséről tárgyalni.

Egy tavaly év végén végzett felmérés szerint a szlovákok csaknem harminc százaléka jobbnak ítélte meg a 2018-as évet a vártnál.

A legtöbb megkérdezett épp a kedvező pénzügyi helyzet miatt értékelte pozitívan az elmúlt esztendőt.

Peter Pellegrini miniszterelnök az önálló Szlovákia megalakulásának évfordulója alkalmából mondott újévi beszédében hangsúlyozta, hogy az ország gazdaságilag a legjobb időket éli. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a társadalom két táborra szakadt, Szlovákia polgárainak pedig új kihívásokkal kell szembenéznie. Úgy véli, a tavaly februárban történt újságírógyilkosság megosztotta a társadalmat, ő azonban elutasítja a berlini fal politikáját. Hangsúlyozta, hogy a kormánykoalíció stabil és képes a kulcsfontosságú törvények elfogadására. A miniszterelnök óva intett az államba vetett bizalom lerombolásától, mert ez szerinte a szélsőségesség és a radikalizmus erősödéséhez vezet.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×