INFORÁDIÓ 
2020. június 3. szerda
Klotild

szlovákia

jan kuciak

tisztességes szlovákiáért

nyomozás

Pozsony, 2018. március 16.Robert Fico szlovák miniszterelnök lemondását ünneplik tüntetők, akik Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová meggyilkolásának alapos kivizsgálását követelik Pozsonyban 2018. március 16-án. A felirat jelentése: mindannyian Janért. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Rászállt a rendőrség a szlovákiai tüntetések szervezőire

Szlovákiában a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség nyomozást indított a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom ügyében és kihallgatja az országos tüntetések szervezőit. A Tisztességes Szlovákiáért szervezői Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolása után indították el tavasszal azt az országos méretű tüntetéshullámot, melynek nyomására távozott a székéből Robert Fico miniszterelnök és Robert Kaliňák belügyminiszter is.

A szlovák rendőrség egy szeptember 10-i névtelen feljelentés nyomán indított eljárást, amelyben az áll, hogy a szervezők államcsínyt akartak végrehajtani, és tevékenységüket Soros György amerikai milliárdos finanszírozza. A civil szerveződés Pozsonyban és több vidéki városban megmozdulásokat szervez péntekre, mivel az aktivisták elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormánykoalíció folyamatosan támadja őket.

A kihallgatás tényét a szervezők egyike, Juraj Šeliga is megerősítette, aki zaklatásnak tartja a vizsgálatot.

„Elmondtuk a nyomozónak, teljesen érthetetlen, hogy ezzel a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség foglalkozik,

hogy ez butaság, és semmilyen Soros nem pénzel minket, és hogy egyáltalán nem törekedtünk államcsíny végrehajtására” – mondta Šeliga, hozzátéve, hogy mindenkit meg akarnak félemlíteni, aki az államhatalom ellen fordul.

A főszervezőt a kihallgatás során arra kérték, engedje meg, hogy betekintsenek a számlakivonataiba, és ezzel meggyőződjenek a feljelentésben írottak valóságáról. Peter Hraško a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség igazgatója nem kívánta megerősíteni a kihallgatás tényét, és arra hivatkozott, hogy nem ismerhet minden esetet.

Peter Pelligrini miniszterelnök közölte:

nincs tudomása arról, hogy a szlovák állami szervek vagy titkosszolgálatok visszaéltek volna hivatalukkal, és megfigyelték volna a Tisztességes Szlovákiáért szervezőit.

Robert Fico volt miniszterelnök korábban azt mondta, hogy a Tisztességes Szlovákiáért államcsínyt akart végrehajtani, és a szervezőket Soros György pénzeli. Hozzátette, tudja, ki kivel találkozott, és a részletek is kiderülnek akkor, ha bizonyossá válik, ki rendelte meg Ján Kuciak oknyomozó újságíró, és jegyese, Martina Kušnírová február végi meggyilkolását.

A civil mozgalom aktivistáinak kihallgatása miatt Grendel Gábor ellenzéki képviselő, a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottság elnöke rendkívüli ülés összehívását szorgalmazza.

A Tisztességes Szlovákiáért bejelentette, hogy pénteken, a 29 évvel ezelőtti bársonyos forradalom évfordulójának előestéjén a mozgalom résztvevői újabb tüntetést szerveznek Pozsonyban és Kassán.

Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Kapcsolódó hang

Rászállt a rendőrség a szlovákiai tüntetések szervezőire
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018