INFORÁDIÓ 
2021. január 26. kedd
Paula, Vanda

szlovákia

robert kalinák

belügyminiszter

lemondás

Lemondott a szlovák belügyminiszter

Lemondott a szlovák belügyminiszter

Benyújtotta lemondását Robert Kaliňák szlovák belügyminiszter. A két héttel ezelőtti brutális újságíró-gyilkosság után a szlovák közvélemény és az ellenzék is azt követelte, hogy a maffiakapcsolatokkal vádolt tárcavezető távozzon. Ez volt a kormánypárti Híd feltétele is.

Robert Kaliňák délelőtti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy figyelemmel követi a koalíciós partnerek véleményét és állásfoglalásait, ezért úgy gondolja, hogy mindent meg kell tennie azért, hogy az országban stabil legyen a helyzet.

„Ezért is döntöttem úgy, hogy lemondok a kormányalelnöki és a belügyminiszteri posztról” – jelentette be a rendkívüli sajtótájékoztatón, majd hozzátette, hogy távozása után a vizsgálati szerveknek nagyobb nyugalmuk lesz a munkájukhoz. Legfontosabb jelenlegi célként Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának kivizsgálását jelölte meg.

A távozó miniszter a gyilkossági ügyet vezető Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitányt a legjobb szakembernek nevezte. Megköszönte a múlt pénteki tiltakozó megmozdulások békés kimenetelét, melyeken országszerte több mint 100 ezren vonultak az utcákra, hogy a gyilkosság mielőbbi felderítését és Robert Fico kormányának távozását követeljék. Pozsonyban az 1989-es rendszerváltás óta nem látott tömeg jött össze. A fővárosi tüntetők számát mintegy 60 ezerre becsülik.

 

A leköszönő miniszter a 2006-ban magyarsága miatt megvert Zsák Malina Hedvig ügyéről szűkszavúan csupán annyit mondott: minden benne van a nyomozati iratokban. Robert Kaliňák sem az esetleges utódjáról, sem arról, hogy más személyi következményei is lesznek a szlovák belpolitikai válságnak, nem beszélt. Sajtóértesülések szerint Denisa Saková eddigi belügyi államtitkár követheti Kaliňákot a tárca élén.

A miniszter lemondásának bejelentésével egyidőben Andrej Kiska köztársasági elnök folytatta megbeszéléseit a parlamenti pártok képviselőivel. Délelőtt a Híddal tárgyalt, majd délután az SNS küldöttségét fogadja. A tárgyalások témája továbbra is a kialakult belpolitikai válság kezelése. Kiska a múlt héten először az ellenzék képviselőivel egyeztetett. Hogy mikor találkozik a Smer politikusaival, egyelőre nem ismert. A köztársasági elnökkel folytatott megbeszélése után Bugár Béla, a Híd elnöke azt nyilatkozta, hogy továbbra is az Országos Tanács hétfő délutáni ülésén dől el, hogyan reagál a párt a válságra.

A Hídhoz közel álló magyar értelmiségi réteg többsége szerint a Bugárnak ki kellene lépni a koalícióból. Hunčík Péter pszichiáternek is ez a véleménye, mert úgy véli, ellenkező esetben elhagyják a szlovák tagjai, illetve választói, és akkor értelmét veszti maga a párt, amely a vegyes pártiságot és a polgári értékeket is hangsúlyozza.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018